Vad är en apotekare?

Det kommer att komma en liten följetong här för den som är intresserad. Den kommer beskriva en liten liten del av en apotekares olika uppgifter, men långt ifrån allt! Förhoppningsvis kommer dessa inlägg även hjälpa mig att "knyta ihop säcken" runt pågånde kurs, det är mycket att greppa!
 
När jag nu tagit mig igenom 3/4 av mitt tredje år på universitetet känns det som att jag har så pass mycket insikt i mitt kommande yrke att jag kan börja förstå i allafall en liten liten del av det. Och NEJ - jag ger inte mig själv 500 000 i studieskulder bara för att "sitta i kassan på atotek"!
 
Hitintills är det nog INGEN som jag stött på som faktiskt haft en aning om vad en apotekare gör, sånär som på några veterinärer. Faktiskt! Jag klandrar er inte, för fram till förra terminen var det faktiskt högst oklart även för oss apotekarstudenter vad vi faktiskt har för möligheter efter examen. Dock har vi alltid haft gemensam kännedom om och trygghet i att apoteksbiten bara utgör en liten del av alla våra framtida möjligheter!
 
Det är vi som blir sveriges och världens läkemedlesexperter! Vi kan arbeta inom olika instanser i kommuner och landsting, styrda av riksdag och regering. Vi arbetar för att sätta upp nya och upprätthålla befintliga riktilnjer för vår läkemedelskonsumtion här i landet. Det är alltså VI som bestämmer vad, när och hur mycket läkmedel en läkare ska ge eller skriva ut till sina patienter!
 
Kursen vi läser nu heter "Farmakokinetik med läkemedelsmetabolism". Den kommer att ge oss den första grunden i att bli de renodlade läkemedelsexperter vi sedan kommer att vara. För den här kunskapen är det "bara vi" som besitter, det är vår grej att kunna. Så att läkare och övrig vårdpersonal sedan kan använda sig av våra riktilnjer i deras dagliga arbete med sina patienter. Detta gör vi givetvis inte genom att jobba på apotek, men de som jobbar på apoteket har samma kvalifikationer som de som faktiskt behandlar dessa frågorna på exempelvis Läkemedelsverket. Vi kan lika gärna jobba på läkemedelsverket som på apoteket, för vi har samma utbildning och examen.
 
Under pågående kursens introduktion fick vi följande information till oss, vilket faktiskt fick åtmonstone mig att få upp ögonen lite extra för vikten av min kommande yrkesroll i samället!
 
Vi som apotekare läser 12,5 hp renodlad farmakokinetik. Alltså runt 330 timmars renodlad fördjupning i vad som händer när ett läkemedel kommer in i kroppen.
 
Receptarier läser färre timmar och mindre ingående.
 
Läkare läser ca 1hp renodlad farmakokinetik, dvs knappt 40 timmar. 
 
Sjuksköterskor och undersköterskor får det nämt för sig under utbildningen. 
 
Som apotekare kan vi dessutom lägga till en fördjupningstermin på uppsala universitet inom bland annat just detta, dvs vi ges möjlighet till ytterligare 800 timmars fördjupning inom ämnet!
 
Om vi nu jämför våran grundutbildning med 330 timmars läkemedels kinetik och adderar de drygt 2500 timmarna vi lagt på kemi och läkemedlenskemi och hur den funkar i sig, och så jämför vi detta med läkarnas knappa 40 timmar... Kan vi då komma överens om att vi gör mer för samhället än att "sitta i kassan på apotek"?
 
Vi ÄR en del inom vårdkedjan - vårt samarbete och vår ofentlighet inom vården ser bara annorlunda ut här i sverigen jämfört med resten av världen! Vi ska vara (och är) en trygghet för läkarna för de SKA inte kunna detta, det ingår inte i deras utbildning! (Det vore dock bra om vissa av dem själva kunde reflektera över att så faktiskt är fallet.) Läkare skall ta hand om och diagnosticera sina patienter, därefter ger vi dem den information och kunskap som krävs för att de ska kunna behandla sin patient på bästa sätt! Låter uppslagsverket "FASS" bekant kanske? Ett av många verk skapade av apotekare, och som all sveriges medicinering utgår ifrån!
 
 
 
 
Lånad bild
 
 
 
RSS 2.0