Egoboost/muta eller bara dålig karaktär?

ska det göras, så gör det ordentligt! 
 
ja, varför ska jag sitta o snåla på godiset när jag turbopluggar sista dygnen i sträck, med ett konstant dåligt samvete för att jag slarvar och tappra försök i att laga bra mat som tar tid från plugget? Samtidigt som man håller på att somna (har inte gått så långt att jag börjat med kaffet än, det brukar komma sista natten när jag "dygnar" vilket är allt annat än min grej. Brukar sova mellan 2 och 4 sen uoo p plugga o därefter vidare till tentan. Då dricker till och med jag kaffe, men det får inte vara för tidigt för sådär 6 timmar senare får jag sjuuuuuukt magknip och det vill man INTE sitta inne på i en tentasal med sådär 300 tentaskrivande personer. Även om ackustiken verkar vääääldigt lockande ;)  
 
Näe, idag bestämde jag mig för att gå all in istället! Lite som att vänsterprassla, se till att göra det ordentligt - typ med din blivande livspartner ;) Inte för att det blir mer OK, men för att det iallafall är värt den (livslånga antar jag) ångesten som kvarstår. 
 
Många rabatter i affären idag som jag inte kunde motstå, chokladtoppar och naturchips á 10kr styck så det slank med av bara farten. Köpte faktiskt bara en "liten" godispåse (320g, för det fanns inte så mycket gott att välja på. Sedan blev det en trocadero, några ölkorvar, två cornbars ac tveksamt utländskt ursprung och nudlar. Och en fstoor formfranska. Jävlar i havet vad jag kommer leva nyttigt den här veckan - not.
 
Vi får helt enkelt hoppas att det onda för något gott med sig, dvs ett G på fysiologikursen!! 
 
 
 
 

Vad är kondition?

Kondition är förmågan att förbränna syre!! (kan betecknas VO2MAX, dvs volymen syrgas som maximalt kan förbrännas i ens kropp)
 
För att kroppen ska orka jobba måste den bilda energi, det gör den lättast av Kolhydrater i form av glukos (och glukogen som är kroppens glukoslager). När energi bildas i cellerna krävs det glukos och syrgas, som tillsammans bildar energi, koldioxid och vatten. För att göra detta av en kolydrat (glukos) krävs det en syrgasmmolekyl och det bildas en koldioxidmolekyl och en vattenmolekyl. Det krävs alltså ett 1:1 förhållande. 
Ska kroppen istället använda fett för att bilda energi i cellerna krävs det 140% mer syrgas. 
 
För att kroppen ska kunna öka sin energiprouktion kommer andningen att förändras, både andningsdjup och andningsfrekvensfrekvens (antalet andetag) ökar. 
 
En otränad person andas i vila ca 6 liter luft i minuten. ( 0.5liter per andetag och ca 12 andetag/minut). Vid maximal ansträngning andas en otränad person ca 60 liter luft i minuten, fördelat på 30-35 andetag. En tränad person andas ca 100 liter i minuten vid ansträngning, men tar fortfarande bara 30-35 andetag. Andetagets storlek blir alltså större hos en vältränad person.  
 
Syret vi andas in transporteras via blodet ut till musklerna. Hjärtats slagvolym (mängden blod som pumpas ut) förändras inte jättemycket, men frekvensen (antal hjärtslag) förändras. 
 
En otränad person i vila har en hjärtminutvolym (dvs hur mycket blod som pumpas ut på en minut) på 5liter. Slagvolymen ligger på ca 70ml blod och frekvensen på ca 70 slag/minut.
Vid ansträngning har en otränad person en hjärtminutvolym på 35-40 liter blod. Slagvolymen ligger då på max 85-90ml och pulsen på max 200slag /minut, vilket är pulstaket - högre puls än så får vi inte.
 
En tränad person i vila har fortfarande en hjärtminutvolym på 5l/min, men en slagvolym på 140ml och en hjärtfrekvens på 30-35 slag. Vid ansträngning har den tränade personen en hjärtminutvolym på hela 35-40 liter (istälet för 20 liter som den otränade) och en slagvolym på 150 ml. Hjärtfrekvensen ligger fortfarande på 200 (mer än så kan man ju inte ha). Eftersom en tränad person har en fördubblad slagvolym krävs det bara halva frekvensen i vila (därför har en vältränad person lägre puls). De har alltså både ett större utflöde av blod OCH ett större spann att öka frekvensen med: De kan ju öka pulsen från 30 till 200 istället från 70 till 200 som den otränade). 
 
Att nå dessa maxvärden krävs 5-6 års träning på elitidrottsnivå....... ;)
 
När man är otränad ska man inte träna hårt mer än 2 ggr/vecka eftersom kroppen har en återhämtningsperiod på 3-5 dagar i början. Tränar man oftare än så kommer inte kroppen hinna med att återhämta sig och musklerna kommer att brytas ner istället för att byggas upp (man blir alltså svagare/mindre uthållig om man tränar för hårt och ofta i början). Därför ska man lyssna på kroppen, känns det tungt beror det antagligen inte på att man är lat just den dagen, utan att kroppen helt enkelt inte är redo, den har inte hunnit laga sig själv tillrädkligt mycket!! 
Trännig bryter ner kroppen och efter träningen kommer kroppen vara tvungen att först få "vila upp sig" (dvs reparera de skadade musklerna och göra dem starkare/effektivare) innan man kan påbörja nästa träning. Annars kommer kroppens muskler att brytas ner och vi blir svagare istället för starkare/uthålligare. Ett välkänt uttryck åtminstonne i hästvärlden är att "vila bygger muskler". I lagom mängd då såklart, går det för långt mellan träningarna och kroppen har hunnit ur återhämtningsfaden är man tillbaka på ruta ett igen. 
Längre/tuffare belastning ger längre återhämtning. en otränad person har en återhämtningsperiod på 3-5 dagar efter ett hårt trännigspass. Därför bör alltså otränade individer inte träna hårt mer än 2 ggr/vecka för att bli starkare/mer uthålliga. 
 
Blodtrycket då?? 
det systoliska blodtrycket kommer att stiga kraftigt i början innan aorta klarar av att vidga sig så mycket som det behövs. 
Det diastoliska blodtrycket bestäms ju av flödet OCH motståndet det möter. Flödet ökar ju såklart, men eftersom kroppen vill lämna av syre så snabbt och mycket som möjligt till musklerna,samt plocka upp så mycket koldioxid som möjligt så kommer blodkärlen i alla kroppens muskler vara så karftigt utvidgade att det diastoliska trycket förblir konstant eller till och med sjunker lite. (blodet får mycket mer plats att vara på)
 
Ju mer vi jobbar desto lättare släpper syret från hemoglobin i blodet. I vila använder vi bara 25% v allt syre som finns i blodet, så vi har stooooora reserver (minskad lungkapacitet orsakad av tex rökning märks därför aldrig "innan det är för sent"). Varje hemoglobinmolekyl binder 4 st syrgasmolekyler. Ju fler syrgasmolekyler som lossnar detso lättare lossnar de som finns kvar. 
 
Det är inte bristen på sygas i blodet som stimulerar en ökad andning vid tex träning, utan mängden koldioxid som transporteras i blodet från vävnaden till lungorna. För att bli av med mer koldioxid måste man andas fortare. 

Blod

* I vila har allt blod i kroppen (ca 5 liter) hunnit passera hjärtat efter en minut.
 
*  I kroppspulsådern flödar blodet med en hastighet på 50 cm per sekund! (på en sekund är blodet som "skjuts ut" ur hjärtat redan neranför magen så att säga). Detta beror på det höga trycket. Skulle pulsådern vara öppen rakt upp skulle blodet spruta ca 1.5-1.8 meter rakt upp i luften!
 
* Ute i de små kapillärerna i vävnaden flödar blodet med en hastighet på 0.03cm per sekund (på en sekund kommer blodet alltså bara 0.3 millimeter!!) 
 
* iIvenerna på väg tillbaka till hjärtat flödar blodet med en hastighet på 10-30 cm per sekund. 
 
Detta beror b.la på ytan de olika krälen tar upp, artärerna och venerna är väldigt små till ytan de täcker upp i jämförelse med kapillärerna, även om kapillärerna i sig är mycket mintre är de så otroligt många fler.
En enklare liknelse är brandslang vs flod. I brandslangen är trycket högt (hastigheten hög), men det kommer inte ut så mycket vatten. I en stor flod är trycket lågt (hastigheten långsam), men det rinner förbi avsevärt mycket mer vatten än vad det gör i slangen. 
 
Dessutom är trycket högre "ju närmre vätskan är pumpen som pumpar ut den".
 
Trycket är som högst i artärerna, ca 120 och är nere på noll när det tillslut når höger förmak. Den största trycksänkningen sker i arteriolerna (små artärer) för där möter blodet mest motstånd. De är små men släpper inte igenom något blod genom väggarna. 
 
 Allt flödar alltid mot ett lägre tryck (blod i ådrorna, luften i lungorna osv). När hjärtat skjuter ut blodet är trycket högt och aortaväggarna tänjs ut. När blodet sedan passerar drar aortaväggarna ihop sig igen och hjälper till tt trycka blodet frammåt. Dessutom är trycket lägre i vävnaden längre bort - därför fortsätter blodet frammåt. Det finns även en klaff där aorta börjar som stängs och därmed förhindrar att blod rinner tillbaka in i hjärtat från fel håll. Ute i musklerna har artärerna förlorat sin elasticitet vilket bidrar till att trycket sjunker ute i vävnaden. det finns inte längre något som tänjs ut och sedan dras ihop för att skjuta på.
 
I kapillärerna sker utbytet mellan blod och vävnad. Blodet lämnar syre, näring och byggstenar till kroppen samtidigt som det tar upp koldioxid och annat skräp som vävnaden vill bi av med. Här är trycket nere på ca 35 eftersom de är sköra och ett för högt tryck skulle skada dom.
 
I venerna är blodflödet konstant (i artärerna pulserar det ju) och trycket ligger runt 15. Men hur kan då blodet ta sig upp till hjärtat igen om trycket är så lågt, det ska ju inte bara ta sig frammåt, det ska ju trotsa gravitationen också på vägen upp till hjärtat? 
1: muskelpumpen (alltså skelettmusklerna) pumpar upp blodet genom att strama åt om venerna när de spänns. 
2: Blodcirkulationen i sig trycker på "bakom" blodet som befinner sig i venerna. 
3: Det finns klaffar i venerna som der till att blodet inte "rinner bakåt". 
Även nervsystemet kan krama ihop venerna så att blodet pressas uppåt. 
 
I det stora kretsloppet (från hjärtat ut i kroppen och tillbaka till hjätat) är trycket normalt sett ca 125/80.
I det lilla kretsloppet (från hjärtat till lungorna och tillbaka till hjärtat) är trycket bara 25/8. Detta beror framförallt på att de är i samma höjd som hjärtat, det är ingen gravitation som behöver trotsas. 
 
Det övre trycket (120-125) kallas för systoliskt tryck och mäter trycket i artären när hjärtat drar ihop sig, dvs när blodet pumpas ut. 
Det undre trycket (~ 80) kallas för diastoliskt tryck och mäter trycket i artären när hjärtat är avslappnat, dvs det tryck hjärtat måste arbeta emot för att kunna skjuta ut blodet. (Minns att flödet alltid går åt det lägre trycket, för att blodet ska ta sig ut ur hjärtat när det dras ihop måste trycket i hjärtat först bli högre än trycket i artären).
 
En annan anledning till tryckskillnaderna är att artärerna alltid är "öppna", medan venerna "sjunker ihop när de är mindre fyllda. När en artär fylls möts vätskan alltså direkt av ett motstånd, blodet måste direkt trycka på för att få kärlväggarna att expandera. 
När vätskan fylls på i venerna "reser" sig först venen innan något motstånd uppstår. En större vätskevolym kan alltså rinna igenom obehindrat innan venen "blåsts" upp så pass att något motstånd från venens kärlväggar uppstår. Därför är trycket mer konstant på vensidan. Tänk när ni blåser upp en ballong, den första biten när den bara fylls med luft går ju plättlätt, men när man sedan ska få belongens väggar att växa måste vi trycka på rejält. 

Uteritt x 7

Jaa, det är inte mycket som förblir onämnt efter en dags uteritter på jobbet känns det som. 
 
Dagens höjdpunkt var ändå ungen som med beundran i rösten konstaterade att jag minsan har en äkta häst. Och brun var den ju också till på köpet, Det kunde ju bara inte bli mer "äkta". Höll på o garva ihjäl mig!!!
 
En av gruperna fick galoppera för första gången idag - lyckan var såklart total. 
 
Tänk vad lätt det är att lära ungarna galoppera utan så skitnödiga chafer som vill vara alla till lags.
 
1: Se till att ungen kan sitta ner i sadeln både med och utan stigbyglar i skritt OCH trav - det är lixom kriterie ett, kan de inte det kan de inte rida i galopp heller. 
2: De ska behärska hästen utan tät samt klara av att rida överhångar halt-skritt-halt och halt-trav-halt med och utan stigbyglar - kan de inte det hur ska de då kunna stanna om de tappar stigbygeln??
3: Se till att ha juste ponnyer/hästar som ställer upp och inte hittar på bus. Bättre att det går för långsamt än för snabbt ;)
 
Med denna "metoden" behöver man inte springa med ungarna i två terminer och man slipper även barn som blir skrämda/känner sig osäkra. de provar ett par gånger ute, sedan på en långsida och vips så galopperar de snart alla tillsammans. 
 
På det andra jobbet är alla hästar väldigt välskolade och lydiga (och eleverna lite äldre) så där får de börja med att fatta galopp från skritt istället för att jaga in hästarna i någon slags galopp. 
 
Jag går alltid upp till grustaget med de som ska börja galoppera. Vi har snälla ponnysar (läs lata) så det funkar utmäkt. De rider utspridda på en stoor 8 med en "galoppbacke" där alla duktiga grupper brukar galoppera uppför. När de ska trava uppför "råkar" hästen ta typ 3 steg i galopp innan den inser att den inte måste. 99.99% av alla ungar blir överlyckliga för att de äntligen ha fått prova galoppera eller för att de inser att det inte alls var något farligt. Sedan berömmer man och övertygar tidigare tveksamma barn om att det där var väl inga konstigheter! Så får de skänkla på lite extra o galoppera några steg uppför backen nästa varv också. Istället för att måla upp ÅÅÅÅH idag ska vi GALOPPEEEERA och de ska sitta där med klump i magen och undra hur det ska gå, så "råkar" det bli galopp. Man slipper mååååååånga tårar och myyyyyyyycket gnäll på att låta det ta sin tid och ha eleven redo för sin uppgift. Istället för att ungen ska galoppera till varje pris för den har fått för sig att den vill det. Slutar ofta med krokodiltårar och ungar som är skrämda en lååååååång tid framöver. 
 
 
Ikväll blev det lite pyssel i stallet. "Ryckte" manen med min nya trimkniv, vilket tydligen var aningens vassare än den gamla.... 
 
3:e hacket träffade en artär precis ovanför nageln och ville inte sluta blöda så efter lite kladdande i manen gav jag upp för idag. Får väl se hur fingret mår imorgon för när det slutat blöda tvättade jag först hästens rumpa och sedan putsade träns. Jag får se det lite som ett "vetenskapligt experiment".

I need my fucking sugar!!

Det där med att bli nyttig får jag vänta med tills hetsen i skolan lagt sig lite tror jag... men jag tänker såhär, bättre att svepa en 33cl dricka isället för att köpa en på 1.5 liter...
 
Stooooooooor tenta 2/5 och 2/6 OCH 5/6 (och 9/6 om den jag skriver nästa vecka skiter sig). 
 
Imorn är sista dagen vi börjar tidigt så efter det är det tentapluggarmode som gäller, dvs sitta när än andan faller på. Efterom jag får en hel del sömnproblem veckorna innna tenta brukar det skula med att jag tassar upp sådär runt två o sitter o nöter ett par timmar tills jag kan gå o lägga mig igen. Sover som skönast på morgonen o pluggar som bäst på eftermidddagarna/kvällarna, så det är bara att lyssna på det och ställa in sig där efter.
 
Det är lixom som att rockyfilmsmusiken slås på och jag stänger till min bubbla om mig. Jag, böckerna och ännu mera jag är vad jag pallar med dagarna innan tentor. Det gäller att gå in i sig själv och ladda rätt, det har ju funkat de sista skrivningarna iallafall. Jävligt tråkigt för omvärlden men så är det. 
 
 
 
Imorn blir det att åka med 6:30 bussen så dax att försöka sova... mitt hår har dessutom uppnått en ganska så tveksam flottighetsskala efter plugget ikväll, sitter o drar med fingrarna i hårbotten när jag läser så det är tamejfan omöjligt det där. Och att duscha håret efter 22 eller innan 06 är INTE ett alternativ i mina ögon! Då får folk hellre ha nått att glo på den timmen jag ska va i skolan imorn, om det inte slår till o blir kallt inatt för då är ju mössa ett alternativ, en av de bättre grejera med vintern ;) 

Jag vill

Jag vill "hjälpa" alla som är som mig. jag vill lyfta fram fler gediget intresserade människor till ridsporten. Eller nej, snarare till hästlivet!
 
När jag var liten hade jag inte ens möjligheten att ha en gammal shettis i vedboden, ännu mindre en uppsättning tävlingsponnyer med ny och dyr utrustning och en nystylad blingig transport på det.
 
Ingen av mina vänner hade egen häst, förutom ridskolechefens barn då. Men det var inga flådiga ponnyer, ofta hyrdes de in från samma ställen som många av ridskoleponnyerna hyrdes in. Hemma finns det inte stall här och var som et gör här nere. förfan, det går ju inte ens bussar så man kan ta sig till någon häst. De närmsta hästarna fanns sådär 1,5 mil bort när jag var liten. Sedan öppnade en liten ridskola på byn. Vi red lektion en dag i veckan, men vi hade också chansen att vara skötare och sedan även halvfodervärdar. Vi fick otroligt många lärofyllda timmar i stallet tillsammans med vår instruktör och det är sånt som behövs och som sätter sina spår. Vi lärde oss inte bara mycket häst, utan allt runt omkring. Och hur man uppför sig och förhåller sig till hästarna och andra i ens omgivning. En lugn välvårdad och ordningssam miljö med få andra ungdomar. Tid för bus och skratt både med och utan vuxna, men inte dessa hierarkiska konstalationer som man lätt ser på större ridskolor.  
 
Lite samma upplägg har chefen på jobbet. Det blir lixom som att "gå en kurs" i hur det är att vara hästägare. Allt från att man sopar, krattar och städar efter sig, till att vattnet SKA bytas varje dag och krubban SKA göras rent. Men också hur man beter sig på tävling, vilken syn man ska ha på sin häst (b.la. det där med att åka trång låda till ett läskigt nytt ställe o göra konstiga krummelurer elller hoppa över skumma prylar... man kan inte alltid skylla på hästen när det går dåligt den kanske inte VILLE ut på äventyr just den dagen). Eller det där med att hästarna faktiskt måste vänjas in på gräs på våren - har du inget gräs i hagen nej då får du vackert stå och beta den för hand varje dag istället. Allt sånt som man inte lär sig på ridskola och som man av någon anledning tycks missa ibland som ung nybliven hästägare. Speciellt om man har ointressanta föräldrar. Detta gäller inte alla förstås, men i större stall verkar sådant lätt falla mellan stolarna. 
 
 
Jag vill också lyfta fram ungdommar till hästvärlden, men inte nödvändigtsvis ridsporten i sig. Klart de ska utvecklas och kunna rida ändamålsenligt och vill de tävla och det går bra så är det ju jättekul, men de måste få med helheten också. 
 
Det är en liten del utav "målet" med den framtida gården med. Inte en hel verksamhet, men att ha några snälla ponnyer för mycket som man kan ha medryttare/fodervärdar till som får "frodas och utvecklas under ens vingar".  Att kunna ta sig an geniunt intresserade ungdomar. För det finns faktiskt sådana som mig, som törstar efter kunnskap och hästsällskap och som suger upp och förvaltar all ny kunnskap de stöter på. 
 
Just att få ge ungdomar som inte har någon möjlighet att ha en egen häst en chans att få "mer häst" än på ridskola är något jag alltid velat göra. Ha!! jan kanske inte är så självisk trots allt ;)
 
 
 
 
 

New in

Inte ofta det händer, men nu har mamma varit nere och skämt bort mig lite grann *skäms*. 
 
Idag hämtade jag äntligen hem mina nya skor som jag väntat på, och igår fick jag mig ett par ridbyxor av mamma på hööks. Det är inte så farligt som det låter, jag håller mig ju i regel alltid till strikt budgetklass. Ordinarie pris var 499 kr, och med en del rabattstämplar att casha in så landade det på 379 kr. 
 
Först hade jag tänkt mig ett par grå i samma modell som de bruna jag redan har för de är så mjuka o sköna, men har inte så bra fickor. Då såg jag dessa i samma material, med större fickor OCH 200kr billigare, så då fick det bli ett par beige istället för ett par grå. Det fanns en mystisk grågrön färg med som jag gillade, och de marinblå var sjukt snygga me de silverblingiga dragkedjorna, men de får vänta till en annan gång. 
 
Dessa är också väldigt sköna, och inte så jättelåga i midjan heller. Däremot har de som en gravidmagepassform, det finns lixom ingen midja i dom, utan efter rumpan går de rätt upp och bildar som ett stort fack mellan byxlinningen och längryggen. inte kul att rida i, och jag hatar att ha skärp som måste dras åt - får sån blodstopp över höftbenen när det hänger där och trycker. Jag fick sy in dom med två veck á 1,5cm i midjan, trots att de är ganska tighta i passformen i övrigt. Undrar hur de tror att dagens kids (har ju fortfarende storl 160) ser ut egentligen - tändsticksben och köttbullemage eller??
 
 
Västen hade mamma med sig som hon hittat på rea på H&M för 100kr. En mörkblå, tunn dumväst. Otroligt skön men liiite liten då hon valt XS istället för S. Men den funkar perfekt utan allt för tjocka tröjor under.
 
Shortshapsen kommer som tidigare nämnt från gekås. Child 8-10 står det i dom - alltid lika sharmigt att handla till mina ben......... men, de är lagom i längden OCH har en vadvidd som fungerar. Oftast är alla stövlar och shaps typ 8 cm för långa och samtidigt 5 cm för smala.... Trivs hundra gånger bättre i dessa än i mina stövlar som jag måste lämna 2-3 cm av dragkedjan oknäppt i och yttersidan på skaften lixom ligger över knät - INTE SNYGGT! Det är antagligen bara jag som lägger märke till det, men det är sådana grejer som får mig att må "ännu dåligare" över mina oporoportionerliga ben. Det och att ALLA schabrak blir kolsvarta efter att mina stövlar ligger o skaver på dom precis under sadelkåpan...
 
 
T-shirten kommer också från H&M och den fick jag bara för att mamma varit lite väl optimistisk med storleken och för lat för att prova i affären, hihi. Den är sjukt mjuk och skön och hon hade tänkt ha den att sova i, men den satt för tight för det tyckte hon. På mig blir den nästan lite lång och pösig, är inte säker på att det är en sådan modell, men jag tyckte den var snygg som det iallafall. 
 
 
 
 
 
 
 

Best Friends

 
Finns väl inget sötare??
 
Var på promenix med mina fina pinglor i vårsolen idag (har nu mera armar på sådär 2 meter var, det fanns ju gräääääs i diket <3 ) 
 
 
 
 

sience - i love it!

I veckan har vi fått läsa om glukoshomeostas - alltså hur kroppen arbetar för att hålla blodsockret konstant. För det är ju just det, allt i kroppen måste hållas på mer eller mindre exakt samma nivå hela tiden oavsett om vi ligger o sover eller springer ett maraton - annars dör vi!
Detta gäller även sockernivåerna i blodet. 
 
Det där med att man kan känna blodsockerfall osv är tydligen bara bullshit. (Men detta är jag lite tveksam till, för varför blir jag då yr, matt, svimfärdig när jag inte ätit på länge och det försvinner om man tar typ druvsocker? töntigt nog så fega jag ur o våga inte fråga föreläsaren. Det var helklass och engelsk föreläsare. Nu ska vi inte ha henne något mer, men jag ska nog maila och fråga!). Min gissning är att man kanske kan känna av det kroppen gör för att rätta till blodsockret - inte blodsockernivån i sig för den ändras ju inte då skulle vi dö!!
 
Insulin är ett hormon som gör att glukoset i blodet snabbt kan tas upp och användas av cellerna eller lagras som glykogen. Utan insulin kan inte glukosmolekylerna ta sig in i cellerna och vi får ett för högt blodsocker.
redan när vi tänker på mat eller känner lukten av den kan hjärnan signalera till bukspottkörteln att den ska bilda insulin. Så redan när första tuggan når magen finns det insulin som står redo i blodet att ta hand om glukosmolekylerna. Ytterligare signaler om ökad stimulering av insulinproduktionen skickas från magtarmkanalen när födan kommer dit. Och den tredje faktorn som styr är när det faktiskt börjar flöda in glukos i de celler som bildar insulin. 
 
Kroppens celler måste alltså ha insulin för att få in sitt glukos. Hjärnan styrs inte av insulin (tänk om det skulle gå fel insulinproduktionen - då skulle vi dö på stört. Hjärnan kan ju bara använda glukos). Vi fick lära oss att efter 10-14 dagar kan hjärnan tillgodose sig viss energi från fetter, men fetter kan som absolut bäst bara ersätta glukos till 50%. 
 
Normalt ligger glukosvärdet på 4,5-4,5 millimol per liter blod. vid ca 3.8 kommer hormonerna glukagon, adrenalin och tillväxthormon att öka. Glukagon frigör ju glukos från dess lagringsforn glykogen, adrenalin är ett stresshormon (det är stress för kroppen att svälta) och tillväxtgornon är också viktigt vid inlagring osv. ner mot 3.2 frisätts även kortisol som ju också är ett stresshormon. vid 2.8 uppstår förvirring, vid 1.7 bli man svag, kallsvettig och illamående. vid 1.1 får man svåra muskelkramper och under ett är man stendöd. 
 
Som tur är kan ju kroppen ta av sitt lager för att förhindra detta om man skulle bli utan glukosintag!
När man hoppar över frukost kommer blodsockret alltså INTE att sjunka. istället kommer levern att omvandla glykogendepåerna till glukos. Den kan även omvandla aminosyror och mjölksyra från muskler till glukos (men det krävs alltså muskelnedbrytning). det är inte hormonet glukagon i sig som tar aminosyror frrån våra muskler, utan detta görs av hormonet kortisol (stresshormon).
 
När man äter proteinrika måltider kommer kroppen bli rvungen att jobba för att HÖJA blodsockernivån istället för att jobba för att sänka den som den gör efter en kolhydratrik måltid. Detta gör kroppen just med hormonet glukagon, och frisättningen av glukagon triggas av blandannat aminosyror i blodet.
 
Eftersom blodsockret alltid måste vara konstant så kommer glukos att kissas ut om det blir för mycket. Detta händer dock inte i första taget eftersom all glukos normalt transporteras tillbaka in i kroppen från njurarna. Men, när alla transportörer blir fulla så att säga kommer inte allt socker tillbaka in i kroppen utan följer med ut i urinen. Socker drar till sig vatten och diverse elektrolyter så det bidrar till att vi förlorar stora mängder vätska och elektrolyter. livsfarligt alltså. 
 
Gårdagens föreläsning om insulinresistens och diabetes missade jag. Orkade helt enkelt inte åka in, och det är ju väldigt intrassnt så då brukar det vara lättare att läsa ikapp.
 
idag blev jag också hemma, glömde ställa om alarmet så det ringde 15 min innan jag var tvungen att åka. Så jag valde att inte stressa upp o kasta mig iväg. Sov en timme till och sen gick jag upp o plugga hemma isället. 
2 dagars föreläsning av typ 40 borde jag fixa att missa. Men visst känns det inte jättebra ändå. Även om det var välbehövligt av andra skäl. 
 
idag har jag även hunnit med en timmes promenad. I eftermiddag är det hoppträning och efter det ska jag ta mig tiden att åka o handla. Så det finns mat att laga igen här hemma!

kämpar på

jaa, eller det är kanske att ta i. Det var ju det där med att bli mer nyttig...
 
Jag försöker hela tiden att tänka på vad jag stoppar i mig, men det är svårt. Svårast är TIDEN. Det går ju såååååååå mycket fortare att käka en pomfritt på bussen hem. Då är man good to go direkt när man kommer hem så att säga. Bara att ge sig iväg till stallet eller sätta sig vid böckerna.
 
Det tar tid och är ofta tråkigt att laga mat. Och alla som känner mig vet ju vid det här laget att ska det lagas mat, ja då måste man oftast ställa sig och diska ingrodda kastruller i en halvtimma först. Dessutom har vi ALDRIG något att tillaga hemma nu mera för vi har slarvat något ENORMT med storhandlingen de senaste månaderna... jag är förbi affären ibland, men det är inte jag som har hand om matkassan. Mina pengar är lixom slut när jag betalt min del. Ofta blir det att jag småhandlar nått efter jag haft träning - o de pengarna ska ju sparas till annat, så ja: 
EN JÄVLIGT OND CIRKEL HELT ENKELT ! !
 
Men jag ORKAR inte vända detta just nu. Eller, jag har faktiskt inte tiden eller kraften att lägga energi på det över huvud taget. det får va som det är o glida ner diverse onyttgiheter. Har en snuskigt stor tenta att skriva om knappt 3 veckor som kräver all fokus, och en månad efter det har jag dubbla tentor att plugga till, OCH föreläsningar varje dag. Sen vill jag sessutom hinna med hästen så många dagar i veckan som det bara går. 
 
Ja, jag går i bitar redan nu. Men sen blir det iallafall lite "vila" utan en massa föreläsningar varje dag. Bara tentaplugg hemma som gäller i sommar, och lite jobb på det. 
 
 
ah, jag har iallafall lyckats bygga upp en jävla ångest runt allt skräp jag proppar i mig, så en liiiiiiiten bit i "rätt riktning" har jag väl tatt mig iallafall. Förut reflekterade jag ju inte ens äver mitt äckliga svullande. 
 
Åt en halv hönökaka till frukost och nu blir det sen lunch - våfflor med grädde o sylt..... 
 
 

Se där ja!

 
Med lite tur kanske jag har dom hemma redan denna vecka!
 
vad snygg jag kommer bli  i mina nya fina "märkesskor" och shortshaps från Gekås för 169 kr *hahahaha*
 
 
Fast i svart då, eftersom jag har svarta shortchaps som ligger o väntar. 169 kr som sagt på barnavdelningen på Geklås - sitter som en smäck! Hoppas jag iallafall för jag har inte provat dom än vad jag minns, tog bara samma storlek som tidigare. Säkert drygt ett år sedan jag köpte dom. Men nu så, äntligen, har jag fått tummen ur och hittat mig ett par sköna och snygga skor!! Nu får tiden avgöra om de är så bra som alla säger. 
 
 
 
 

Drygt 3 timmars googlande

Och nu inväntas ett par nya ridskor!! Hade egentligen inte alls tänkt att beställa något idag, för det skulle bli en belöning/tröst efter mina tre återstående tentor som ska srivas i maj och juni när skatteåterbäringen kommit in på kontot sen, men så hitta jag en sida där det var rea så då hade jag helt enkelt "inte råd" att låta bli. Gillar inte att norpa av de ynka sparpengarna jag har men men, det som är lånat ur sparkontot kommer ju tillbaka i juni med skatten sen.
 
var inne på skara hästsport idag och provade ut vilken modell som passade bra. Deras 36:or var liiiiiiiite väl "fit" även med bara tunna strumpor i så jag beställde faktiskt en halv storlek större utan att ha provat just den. I värsta fall får ja väl lägga i en extra sula. Och jisses vilken djungel det var att hitta rätt modell på nätet sen!! Tillslut hittade jag rätt - som i början var fel modell fast som visade sig vara rätt sen ändå... haha!! Dessutom hade jag en jäääääääääävla tur för den ENDA storleken som fanns kvar i svart var just 36.5!!
 
MEN: efter mycket jämförelse är de skor jag provat på i butiken inte alls den modell de angavs vara. Jag tog kort på både skon och skokartongen i affären och bilderna på skon stämmer exakt på pricken överens med den äldre modellen (som reas ut på hemsidan jag hittade) och finns inte ens med på ariats egen hemsida längre. 
Till saken hör också det att (efter stor förvirring) jag upptäckte att bilden på skokartongen stämde inte heller överens med vad som låg i kartongen!! De jag provat på (och nu även köpt) kallas Quantum devon pro. de som skulle ha legat i lådan heter istället Devon pro XV och finns med på ariats hemsida. Min modell har svart skinn i skaftet och "flätad" söm över tårna, medan modellen som finns på ariats hemsida (och som visades bild på på skokartongen) har beige skinn i skaftet och helt annat mönster över tån. 
Kan det faktiskt vara så att de försökt sig på en fuling att fortsätta sälja den äldre modellen för samma pris som den nyare? Tråkigt i så fall. 
 
Men jag ska inte klaga, jag fick den finare sömen och ett par kvalitetsskor för under halva priset(frakten inräknad o allt)!! det gör mig inget om det inte är nyaste nya, tror ingen ser skillnaden på min tåsöm!! Hade jag varit aningens mer stadd i kassan hade jag beställt 2 par med en gång, till ett lägre pris än för ett par i sverige...!
 
 
 
 
 

solig dag igen

Härligt!
Produktiviteten har väl dalat under veckan om man säger så - eller det har vart mycket att göra ochjag ligger fortfarande efter. Hatar den där underliggande stressen som ligger o gnager konstant. 
Kontot har dessutom varit tomt flera dagar redan (som vanligt), INTE läge att glömma bort att åka till sina uppbokade jobb med andra ord, vilket jag faktiskt gjorde igår. hade ingen tanke på att det ens var torsdag och ännu mindre tanke på att jag skulle vara någon stans kl 19. Trillade in här hemma e bit efter 19, mötte sambon som var på väg till stallet - konstaterade att jag var för trött för att orka laga nån  mat så jag pillade lite i akvarierna o gick o la mig istället. 
 
Har varit lite lätt dagsvill denna veckan och  haft jävligt märkligt schema. föreläsning 12-16 enda dagen (och 8-12 andra) är ingen hit. Brukar gå upp mellan 6 och 7 o börja plugga, men får käka lunch straxt efter 10 innan bussen bär av in mot sklolan 10:35. Om jag springer till spårvagnen efter föreläsningarna hinner jag med bussen som är hemma 17:00, men då vet jag med mig att jag inte får något mer gjort med skolarbetet den dagen så då väljer jag hellre att stanna kvar i skolan så länge det går och jobba med föreläsningsmaterialet så långt jag hinner. För det är ju som sagt ny föreläsning klockan 8 dagen där på som bygger på det man gått igenom dagen innan. Fattar du inte gårdagen går det inte hänga med på dagens lixom. Så, mellan 16:00 och 05:30 ska jag hinna hem, laga mat, rida, OCH sammanfatta och repetera de F Y R A timmars föreläsningarna. (+ läsa 200 sidor i boken såklart). Och sova såklart. Det går inte riktigt ihop för mig. Hatar ett sådant varannandags schema nästan lika mycket som att börja 10, ha lunch 12-13 och ha ytterligare föreläsning 13-15. Bättre att börja kl 8 varje dag istället o sluta till lunch!!
 
Idag har jag inte vart lika produktiv - var sjukt trött o sliten och har vaknat sådär som man gör inför tenta med ord och bilder snurrandes i huvudet. Jagsomnade om i morse och var inte uppe och igång förns 7:45. Känner ändå att det lilla jag hunnit med börjar sätta sig iallafall. Nu ska det lagas lite lunch, sen ska hästarna också få käk. Och sedan bär det av till Skara för dejt med de två bästa skrotnissarna i hela världen. Pappa o Nicke kommer ner med mina sommardäck (som jag alltid byter på påsk, men som ingen av oss hade nån tanke på när vi bestämde att fira påsk här nere i år. När mamma sedan hade bokat tågbiljetter kom jag på denna lilla påskdetalj...). Blir väl en tripp in på skara hästsport med för att eventuellt köpa burk+pensel till min "hovolja". OM det inte kostar en förmögenhet där, vilket jag misstänker. 
 
 
 
 
 

men vafan!!!

skrev ett inlägg iidigt innan skolan tidigt i morse, hann inte kolla så att det kom upp - det gjorde det såklart inte Jävligt mysko för det finns inte sparat som opublicerat heller. JÄVLIGT IRRITERANDE.
 
Aja, nu blev jag jävligt bitter och orkar/har ingen lust att delge gårdagens lärdommar igen så jag gör en jääävligt snabb resumé: NSAID´s (ipren albyl, aspirin, magnecyl, treo, bamyl, voltaren, diklofenac, ibumetin osv) ger små barn astma. Kan ju vara en bra lärdom att ha med sig kanske. 
 
 
 

äckligt produktiv

Vaknade 06:46 av mig själv i morse. Strålande sol ute idag igen. Än så länge har jag hunnit med frukost, 2.5 timmars plugg, lagat matlåda till skolan, käkat gårdagen gulasch till lunch och diskat lite. Och klockan är halv elva, gött det, jag tror jag börjar bli gammal! 
 
Nu bär det av till skolan med föreläsningar 12 - 15:45. Hemma igen 17:00 o då ska Min Pärla få nya pjucks <3
 
fruktansvärt segt att det tar typ 1.5 timma in till stan. På eftermidagen tar det bara 40 min om jag hinner tajma bussen som går direkt. 
RSS 2.0