there IS a difference

Japp, idag har vi lärt oss vad som (förutom Ykromosomen då) gör oss till man eller kvinna, eller vad vi känner oss som iallafall. 
 
I hjärnan finns en kärna (typ cellklump) som heter BSTc. Den är dubbelt så stor på män mot vad den är på kvinnor. Män som känner sig som kvinnor har hälften så stor BSTc som andra män. Kvinnor som känner sig som män har dubbelt så stor BSTc som andra kvinnor. Det finns studier som tydet tydligt på detta, studier som gjort både innan och efter ett könsbyte (för att eliminera chansen att den förändras under själva könsbyte med alla hormoner och så. 
 
I början av studien trodde man att detta kanske även hade med sexualitet att göra: typ att har man en liten BSTc så attraheras man av de som har stora oavsett om man är man eller kvinna. Några sådana samband finns alltså INTE, men det finns tydliga identitetssammangang! 
 
Vi har även lärt oss att vår könsdrift styrs av "dofter", men mest av synen. Någon som har samma transplantationsantigen som oss själva doftar på ett för likt sätt som vi tycker är avtändande - vi är för lika (funkar oftast ypperligt som njurdonator etc). En för stor skillnad i transpantationsantigen är inte heller något vi attraheras av - bäst föredrar vi tydligen avlägsna släktingar typ 4:e eller 5:e kusin, denna kombo anses mest reproduktiv ( Drottning Elisabeth och Prins Philip tillexempel). 
 
Kanska kul gubbe på föreläsningen idag proper men virrig. Har hen hel hög roliqa quotes från föreläsningen om förlossningen och dess hormoner - "som ni säkert känner till måste ju ungen ut nån gång, den kan ju inte stanna där för evigt" är en av dom ;)
 
deyga 18900 stannade räknaren på idag - promenerade både till och från stallet. 1,7 mil säger den att jag gått. Låter lite långt men det kanske det blir med allt knatande runt i stall, till buss, vagn och tåg osv. 
 
Jag ska nog ta den där med en nypa salt ändå. fast att den visar i princip lika mkt för lite som för mycket i mina "tester" verkar ju lovande iallafall. 

i rest my case

Dagens "test2 av stegräknaren resulterade i ungefär lika stor diff åt andra hållet, så den kanske visar ett genska ok genomsnitt ändå. Ska bli kul o se vad dagen slutar på - har ju bara vart i skolan än så länge så det har inte blivit många steg gjorda ;) Härligt väder idag med, men inte lika varmt. 
har pluggat på ganska duktigt så nu tar jag ledigt resten av dagen och beger mig till min bästa plutt <3

26475

En vanlig dag på jobbet, inga uteritter utan alla har fått hållas ute på ridbanan. Stallet efter det + ett ridpass resulterade i 26475 steg på stegräknaren när jag klev innanför dören. Kanske inte är så konstigt att man känner sig lite öm i fötterna varje söndagkväll/måndagmorgon. Och definitivt inte konstigt att man förfaller snabbt när man bara jobbar en dag i veckan istället för sex dagar...!!!!!!!!!

Dock tror jag att det är lite utav en glädjemätare för efter att ha gjort ett "test" verkar den diffa med ca 30% - så dryga 18550 är kanske en bättre uppskattning. 
 
Det har vart grymt bra väder idag med och jag fick till ett jättefint pass på hästen. Peppar peppar så har hon hållt sig riktigt fin i fötterna den senaste veckan - eller alla 4 hovarna är ju "solvarma" så jag kanske inte stirrar mig blind på eventuellt helt irrelevant värme. Hon blir ju inte gallig eller så varken före eller efter ridning så det borde ju inte vara någon fara. Idag fortsatte vi med en massa massa övergångar och lite ryggning, och så tog vi typ 8 galoppsprång åt varje håll <3
 
På tisdag är det dax för hovslgaren och hon kommer få "vanliga" hårda sulor istället för enbart silikon så då hoppas jag innerligt att vi kan börja rida ut och klättra snart om uppsvinget håller i sig!

Hett tips?

Den coola njurdoktorn gav oss även ett "hett tips" ifall vi någon gång vill vinna en vadslagning om viktnedgång. Haha, med komentaren att alla sätt att tjäna pengar på är bra....!!
Tipset var iallafall att dricka myyycket koksaltlösning innan vägningen. Eftersom det har samma salthalt som blodet kommer kroppen att ta upp det. Till skillnad från vatten som börjar kissas ut redan inom en halvtimma kommer det ta längre tid för kroppen att märka detta överflöd av vätska. Först när mekanoreceptorerna i framförallt höger förmah känner av en ökad uttöjning av hjärtväggen (skapat av en större blodvolym) kommer vätskevolymen i kroppen att minskas. Även baroreceptorerna på aortabågen kommer känna av detta då större volym i artärerna skapar en större spänning på kärlväggen de sitter i. Dessa receptorerna signalerar upp till hjärnan som signalerar ner till njurarna att "slänga bort" mer av blodplasman under filtreringen. 
 
Igår hade vi en introduktion i endokrin signalering, vi lärde oss mest grundläggande principer och inga " roliga grejer". 
 

Den "oroligaste" natten på året

Jaa!! Fy för bövelen för o jobba söndagar när klockan ställs fram. Jag brukar konstant vakna upp o tro att jag försovit mig, har klockan ställt om sig, har klockan INTE ställt om sig - lurigt det där då jag har för mig att även min digitalklocka ställer om sig självt. Man vet lixom inte när man ska gå upp ;) Förra året kom sommartiden under påskhelgen, vilket var otroligt skööönt. Nä, jag kör på taktiken att gå upp "svintidigt" för o va på den säkra sidan. Då kan jag ju alltid göra något vettigt av tiden innan det är dax att åka, och så kommer jag förhoppnnigsvis somna tidigare på kvällen sen. 
 
Som alla andra vårar har jag börjat känna mig riktigt pigg om morgnarna de senaste veckorna. Så typiskt när sommartiden kommer och förstör allt sen. Urk. Fast kanske det är mest psykologiskt, vad vet jag. Fast det ÄR deprimerande att tänka på att bussen till skolan går "halv sex" på måndag morgon... halv sju är tillräckligt tidigt för att kännas orealistiskt för mig... Det blir värre och värre med åren det där, att ta sig upp tidigt om morgnarna på vinterhalvåret. En riktig jävla pina!! 
 
 
Ikväll blir det familydinner hos svärmor som fyller år. Sjukt lyxigt att slippa laga mat ;) Och jag har engagerat mig i hemmagjorda pressenter den här gången med (i julklapp fick hon vindruvsgelé kokad på druvorna ute från "vårt" växthus). Jag har plagierat Malins ljuslyktor rakt av ;) Gamla glasburkar, lite snöre, spets och pärlor. Blev jätteöta.
 
 
Gjorde även några påskinspirerade med fjädrar till mig själv, och dom blev jag sjukt förälskad i!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

en sköööör skör tråd, men det tar sig

Ja, Plupp blir bättre o bättre i sina hovar. Om hon skuttat runt i hagen blir hon varm o det håller i sig i några dagar. Underlaget i hagen är ju hårt och hagen är dessutom inte så stor. lätt ridning i ridhuset är inga problem. Idag utmanade jag ödet lite och red på ridbanan, lite anorlunda underlag där jämfört med i ridhuset så jag hoppas inte hon reagerar på det. I morgon ska det bli strålande solsken igen och jag längtar såååååå efter en uteritt - bara en liiiiiten. Skrutt skulle bli så glad och nöjd <3 Får se om jag vågar - vi är ju ordinerade att sätta igång enbart på mjukt underlag, fast sist vi checkade hältstatusen på hårt underlag var det mycket mycket bättre, hon tog ut steget som vanligt men markerade lite ibland.  Kanske blir en liiten runda ute iallafall - i skritt bara då såklart. känns lite bakvänt att sätta igång henne på ridbanan. 
 
Vita faran har haft sömtryck och stått inne större delen av veckan. Nu har det äntligen släppt (tog bort den onda sömmen i tisdags). Hon var mycket nöjd när hon fick gå ut till Feelia idag igen. All värme var borta idag och hon så i princip ohalt ut i vändningarna (var ohalt i skritt o trav på rakt spår hela tiden, men superhalt näör hon skulle vända höger om). 
 
Feelia har ridits både i går och idag och var jättefin båda dagarna. Idag red vi ca 30 min: skolor och en hel del övergångar skritt-trav och hon jobbade på fint. Igår jobbade vi också med lite skolor, men mest skänkelvikning och ett litet inslag av trav. 

Ännu en myt - I love it!!

det finns folk som på fullaste allvar intalar andra att man kan "detoxa" sig själv genom att dricka vatten, vilket faktiskt är helt omöjligt eftersom kroppen är skapt för att behålla samma koncentration av salter och dyligt hela tiden. Dricker du mer så kissar du mer - thats it! Det kommer inte att följa med salter och annat ut med kissen. 
 
Haha, föreläsaren (som forskar på njurar) vek sig nästan av skratt när denna "korkade" grejen kom på tal under seminariet idag - kul med bra föreläsare som har humor och faktiskt visar den!! 
 
Sedan har vi diskuterat en del om gastric bypass idag. Hur näringsupptaget påverkas osv, vilket det inte bör göra nämnvärt OM man äter en korekt och välbalanseras kost. Problemet med näringsbrist och annat som ibland nämns i samband med detta rör enbart patienter som fortsätter med samma dåliga kost som satt dom där från början - dvs läsk och andra onyttigheter. Vitamin tillskott kan ibland ges för "att vara på den säkra sidan"men bör fysiologiskt sett vara överflödigt. det enda som alltis måste ger som tillskott är järn, eftersom det tas upp i duodenum (dvs första biden av tunntarmen/tolvfingertarmen). Efter en gastric bypass passerar inge nföda genom den delen av tunntarmen längre, utan den del som är kvar av magsäcken kopplas direkt till jejunum ("mittersta" delen av tunntarmen).  
 
Så födan och hur den bryts ner och tas upp förändras inte nämnvärt, däremot förlorar vi en av kroppen viktigaste skydd mot främmande bakterier och ämnen - nämligen saltsyran i magsäcken!! Eftersom man tar bort hela nedre magmunnen vill man spara så lite magsäck (och därmed få en sån liten saltsyraproduktion) som möjligt för att minimera riskerna för magsår då all föda passerar direkt till tarmarna. 
 
 
Annars då? GRYMT trött idag - en riktig degardag. Hade bara 1½ timmes seminarie i skolan idag så jag borde verkligen ta vara på tiden som blir över av dagen till att plugga.... met tanke på att jag legat på latsidan en längre tid redan. Jag ligger i fas och blir lätt "bekväm" med det. eller bättrere sagt, jag har hunnit samanfatta alla föreläsningar under detta blocket men det betyder ju inte att jag kan allt som gåtts igenom för det....
 
I morgon börjar vi på den endokrina regleringen, alltså hormonell reglering.
 
 
 

NÄMEN !!

 
 
 
 
 
 
En sån liten snygging det blev!! 
Moonlight står ju på boxvila, så idag var det min tur att förgylla hennes dag ;) Promenad, tampas med vinterpäls, och tvättat svansen har vi gjort idag. sen kom jag på att det vore kul o knoppa lite, nu änr husse inte var där och kunde hindra mig, och åååååh så söt hon blev tanten!! fast manen var väl sådär 3ggr så tjock som den borde vara när man ska knoppa så det blev golfbollar på sina ställen. 
 
Sen drog jag ihop Feelias nya träns allt vad det gick och klädde på henne - så stilig så blev hon <3
 
Det var såklart jättesvårt att stå stilla och så dog min mobil efter sådär en minuts krånglande. därför fick jag inte till nån bra bild, men man ser hur söt hon är iallafall. 
 
Hovslagarn tog av skon igår, men hon reagerade inte på visitertången så skon åkte på igen. Möjligtsvis att en söm kan ha tryckt för hon reageade lite när den skulle i igen, så vi hoppade över den. Dock är hon fortfarande varm och halt.... Vår veterinär är sjukskriven så det kommer ut en annan från kliniken på måndag. Det kändes lite onödigt att boka tid på klinik för henne för en så "liten grej" - desutom är det där ingen häst vi vill röntga ;) 
 
jag tror fortfarande på att det är något i hoven, hon är duktig på att inte visa smärta den där damen och när vi gick med henne (efter att hovslagarn visiterat och satt på skon igen.(??)) sa han att oj, sådär ont känndes det inte som hon hade när jag visiterade... aja, vi får se vad som sker - kanske hon är bra tills på måndag och vi kan avboka allt och vänta in vår egen vätreinär som är åter om drygt en vecka. 
 
 

Ofrivilliga skuldkänslor

Jaaa, barn är då det sista på jorden jag skulle vilja ställa till med, men det betyder inte att jag vill att alla ska vara utan barn. Just nu känns det som att alla i min omgivning stöter på komplikationer med barnagörandet och det är väldigt frustrerande. Frustrerande att jag kan men inte vill, och de vill men inte kan eller drabbas av jordens otursgraviditet! 
 
Bara tanken på att min bästa vän ligger sin tredje vecka inlagd på Akademiska sjukhuset i Uppsala i väntan på att snitta ut sina tvillingar i vecka 26 (T J U G O S E X) får mig att vilja sparka pungen av de herrar som råder över jorden!!!! Om det nu finns några...
Vi får be till gudarna att detta går vägen och att den eventuella operationen på en av de små inte behövs. Så att de också får åka hem och bli en familj, även om de måste stanna på sjukhus fram till mitten Juli först. Ha, så finns det dom som gnäller över att ungen sparkar när de ska sova, och att det är jobbigt att böja sig ner eller gör lite ont här och var...!!!
 
Jag känner mig "skylldig" och otillräcklig som inte ens "kan" åka och hälsa på och stötta... Jag borde valt fysik istället för kemi - då hade jag kunnat bygga en teleportör vid det här laget så jag kunde titta förbi och hålla dig sällskap iallafall. Hänga framför TV:n, massera fötterna, pilla i håret och passa upp med godsaker. 
 
Igår fick en annan bekant ett missfall av två provrörstvillingar konstaterat. Idag sitter hon hemma o väntar på att börja blöda, för att sedan kunna komma vidare och hitta styrkan till nya tag igen...
 
 
Jag blir så arg och ledsen över att de som verkligen vill ska behöva kämpa så!
 
 
Själv är jag så rädd över att bli på tjocken att jag knappt vågar gå på samma toa som karln ens en gång... skämt o sido, men en abort i detta läget skulle antagligen vara känsligare än vanligt.  
 
 

Fler gamla myter

Något som är mest intressant är när man får gamla "myter" sönderslagna och förklarade för sig. eftersom vi läste om b.la miktion igår kom den gamla skrönan om att dricka sura saker för att sänka pH.t i urinen och på så vis få bort bakterierna - bullshit! visst, pH i urinen kan bero på kroppens metabolism, men detta beror inte på om man druckit något surt eller inte. Det sura i juicen tas omhand lååååååångt innan den hamnar i urinblåsan. Däremot är det såklart jättebra att dricka mycket för att skölja rent i urinblåsan så mycket som böjligt för att hindra bakterierna från att öka i antal. 
 
försöker sitta o komma på fler "myter" som blivit sågade, men kommer inte på någon av som just nu. Det är iallafall väldigt intressant att få lära sig hur saker och ting verkligen fungerar. 
 
Nu blir det sax för matlagning - indiskinspirerad räkgryta med naan står på dagens matsedel. 
Till maten blir det nog lagom att kolla på ryttareliten - ni har väl för guds skull inte missat det?? Timpa och jag sitter som klistrade framför datorn varje tisdag ;)
 
Det är mycket tal om att deltagarna är bortskämda osv osv och visst har de haft olika förutsättningar, men de har nog fan fått jobba sig till dit vi är idag. jag kan bara relatera till tjejen på gården där vi är uppstallade, visst hon har fina ponnys med rätt förutsättningar, egeet ridhus och bla bla bla, men hon är då allt annat än bortskämnd!! Man får lära sig att ta moggångar och kämpa hårt. Det är timmar i sadeln som gör det, inte hur många nollor priset på hästen innehåller. 
 
hade jag fått ett stall med 6 topp ponnyer i den åldern hade jag ändå aldrig blivit någon stjärna. Jag saknar helt det drivet och faktiskt också talangen! Näe, det krävs så mycket mer än ett par föräldrar med pengar. 
 
och folk tycker de har flaschiga gårdar och stallar osv - ja det är väl en förutsättning att kunna träna hemma. Och att arbetet ska vara enkelt att genomföra. Jag har full förståelse för att allt måste vara i tiptop för att få verksamheten att fungera. och dessutom är det väl klart som fan man är stolt över vad man byggt upp och då vill man väl ha fint runt omkring sig. Jag ser dessa miljöer som en otrolig inspiration till min kommande gård, den ska fan va "lyxpyx" i miniskala. Det första jag ska förse min sadelkammare med är några fina tavlor och en kristallkrona!! (sen att den med all säkerhet blir inköpt på typ ikea för 299 och består helt och fullt av plast är en annan sak). Det är kul och givande att ja fint omkring sig i stallet helt enkelt - det är ju trots allt där de magiska djuren som är centrum i våra universum bor <3
 
 
 
 
 

Vårkänslor?

varje vår får jag känslan av att nu ska ja fan bli lite nyttigare, nu ska jag börja röra på mig osv. Så även denna vår. men hur fan ska jag få tiden till det? Har iof varit liiiiite "duktig" i vinter. Tex om det är långt kvar tills tåget går (och om det inte regnar) tar jag alltid en vagn som inte går ända fram till centralen så jag får 10-15 min promenad istället för att sitta o dega på centralen. 
 
Kosten har jag varit "duktig" med i perioder, dvs jag har oftast inte ätit godis varje dag. Det får det lov att bli ännu mera skärpning på!!! problemet är att både Timpa oh jag är förtjust i det mesta som är onyttigt; godis choklad, chips och dricka. och bakverk av allehanda slag. På senare tid har vi mest ätit chips och då känner man sig helt plötsligt "lite nyttigare" - haha!! 
 
Den senaste tiden har jag fått en ganska bra kvällsvana (enligt mig) och det är att istället för o käka chips eller macka så har jag fixat en tallrik med sallad till kvällsmat (intas i sängen såklart, med laptopen på magen) oftast med gurka, tomat, vitkol och oliver. Och så nån skiva ost eller skinka på det. Ibland blir det yoghurt, flingor och bär - inte lika nyttigt kanske men fortfarande bättre än typ en bulle. 
 
Och när jag ser hur maniska alla andra är runtomkting mig kan jag bara inte låta bli att själv dras med i all inspiration och målmedvetenhet av bara farten!! 
 
Jag filar på ett upplägg som skulle passa mig, det känns som att det måste vara realistiskt, det måste kunna gå att utöva i praktiken så att säga. Så istället för att göra som varje vår/sommar och bestämma mig för att börja springa och träna och aldrig mer äta godis på en vardag kommer jag inte gå ut så jälka hårt denna gång. Jag måste hitta motivation till att orka i fler än två dagar så att säga ;)
 
Så, min plan är att:
 
1: Dra ner på godsakerna - helst drastiskt. Jag vill inte ha några speciella svullardagar, det är bättre o trösta sig med nått gott en dag då det behövs helt enkelt. Jag tror mer på "godispeng" i så fall. 150kr i månaden till (onyttiga) godsaker! 
 
2: Lära mig ta lagom stora portioner och inte trycka i mig tills magen spricker.
 
3: Röra på mig mer
 
4: Äta mer frukt, grönt och fisk
 
 
5: Äta lagad mat istället för mackor eller godis när jag är hungrig. 
 
 
 
Och allt detta har jag knåpat ihop samtidigt som jag smuttat på ett glas påskmust - läsken tror jag är största boven av dom alla i västerländsk livsstil. Nu dricker vi ändå inte speciellt mycket läsk här hemma, men det måste nog dras ner på det med!
 
 
 
 
 

Och idag lärde vi oss om kiss

Miktion var det bland annat på schemat idag dårå, och att lära sig hur man kissar är väl aldrig fel antar jag. 
 
Mest fasinerande(??) var ju njuren iallafall även om vi bara börjat läsa om den. Läste en del anatomi idag och fortsätter med hormonella mekanismer i morgon. 
 
Som alla säkert känner till filtrerar njurarna vårt blod och hjälper kroppen att hbibeålla dess kemiska balans. Det finns totalt 3 mil (TRE MIL) "rör" som blodet/primärurinen passerar i en människa. Vid varje hjärtslag går ca 25% av blodet till njurarna, och njurarna renar 1.2 liter blod varje minut.
 
Varje dygn filterars 180 liter vatten genom njurarna, drygt 500 gram Natrium, knappt 700 gram klor, 275gram bikarbonat 180 gram glukos och en hel del annat skröfs.
 
COOLT! 
 
I njurarna pressas all plasma ut ur blodet och det är den som utgör primärurinen. Sen har kroppen en massa fiffiga sätt att ta tillbaks allt som ska sparas. 
 
 
Nu ska jag åka o rida min fina lilla plupp, som var fin i fötterna idag igen. Hon har skrittats hela helgen och värmen har verjen försämrats eller förbättrats och den försvinner med samma intervall som tidigare efter bus i hagen. 
 
Däremot var vita faran halt idag. Hon var varm i höger framhov igår och fortfarande varm idag, med lite gallor lågt. Dessutom var hon "slö" i lördags och "lugn" i fredags - inte ett gott tecken på det där yrvädret tror jag. I torsdags fick hon nya skor fram och "reageade" lite när sömmen skulle i på häger fram, vi får hoppas på ett lätt sömtryck eller något i den stilen, men jag tycker att det borde ha kommit tidigare.... 
Dock var det ju det benet hon såg knackig ut på i vintras och som hon hade typ ½ grads hälta på de första metrarna efter böjprov tidigare i vår. Kanske nått som kommit fram nu när hon gått ordentligt. 
Det största problemet är hagarna - vi har verkligen hästar i alla vrår nu för att undvika leran. Hon och feela delar hage, men feelia valler järna på henne vid utfodring. Moonlight har ju iochförsig inget emot att stå inne själv, men det känns inte het optimalt med boxvila heller. fast innan vi vet vad det är ska hon å andra sidan inte gå ut i stor hage heller - hon brukar springa rätt så suktigt efter att ha stått i ruta och det är INGET jag vill att hon ska göra i 30-30 cm lera när hon är halt och vi inte vet vad det beror på!!
 
 
 
Lilla tokan som skulle göra träningspremiär med husse nu på onsdag <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sanningen!

Ingen kan ha missat att det går att köpa påskmust sedan någon vecka tillbaka (mmmmm) så här kommer då sanningen om must:
 
JULMUST: Godast är helt klart Hammars (vilken ni göteborgsfjollor anagligen aldrig smakat på) men den är bara god på glasflaska. I petflaska är det helt klart Nygårdas julmust som är godast!! Apotekarnes är också mycket god, men lite sötare än nygårdas. Icas är helt ok den med, men har inte lika kraftfull smak. 
Såhär långt håller säkert alla med om att jag för ett rimligt resonemang - alla märken har ju trots allt sitt "eget" recept.
 
PÅSKMUST: För påskmustens del är det helt klart apotekarnes som är godast, med nygårda som en stark 2:a (för den har ful etikett). Här lyfter nu antagligen lite på ögonbrynen...
Och så till slutsatsen av mina observationer: Julmusten är ALLTID godare än påskmusten, oavsett vilket märke man jämför, eller om man jämför samma märke!! 
 
Det är alltså en stor psykologisk faktor i mig som påverkar vilken must jag väljer. EN mycket viktig del i det hela är etiketten - den ska vara fin och julig/påkig på ett gamaldags sätt alternativt se ut som den alltid har gjort. Den ska se ut som ett jul/påsk kort helt enkelt! Snyggast etikett blir godast helt enkelt. 
 
När detr kommer till jul vs påsk must från ett och samma märke styr den psykologiska faktorn ännu mer. På hösten är allt mörkt och tråkigt, man längtar till sin födelsedag (trots att den ALDRIG blir som man tänkt sig och numera slutat hoppas på den) och man längtar HJÄÄÄÄÄRNET efter att få göra det mysigt med diverde julpynt. DÅ där helt plötsligt brukar den duka upp från ingen stans - julmusten. Jul betyder en varm stuga där hela familjen är samlad och konstant vräker i sig en massa god mat. helst är det snöigt och lite kallt. Granen jävlas lite lagom när den ska i foten osv osv. Det väcker så stora och positiva minnen att Julmusten "smakar godare" än påskmusten i alla lägen!! 
 
Så nu vet ni ;)
 

Igår låste vi om lite kräk och ännu mera bajj...

Idag var det ännu mera bajs på schemat ;)
Och så har vi fått lära oss om kräkreflexen, hur den utlöses osv. Lurig mekanism det där, som kan komma från många olika ställen. 
 
Kräkreflexen tillsammans med diarré är kroppens slutliga försvar mot "utomstående" så att säga, men den gör även en hel del annat. Toxiska substanser i magtarmkanalen kan utlösa kräkreflexen direkt genom att skicka signaler via vagusnerven till kräkcentrat, eller indirekt genom att först skapa en inflammation i slemhinnan. Toxiska substanser kan även absorberas i blodet och nå hjärnstammen och självaste kräkcentrat genom area postrema (en del i hjärnan vars kapillärer saknar den speciella blod-hjärnbarriär som skyddar hjärnan från ovälkomna grejer). (Det är därför man kan bli "magsjuk" när man andas in diverse möjelgrejer när man städar gamla höskullar etc - bin there done that)
 
Stimuli från CNS och limbiska systemet kan också orsaka kräkning, tex starka emotionella reaktioner. Hjärnskakning, för högt intrakraniellt tryck, hjärntumör och störningar i balanssystemet kan också orsaka kräkning (no shit??!), precis som hormoner under graviditeten.
 
Kräkning och diarré orsakas dock  vanligen av bakterier eller virus. Uppstår skadan i magsäck/början på tunntarm kommer kräkningar att ske, uppstår skadan i slutet på tunntarmen/tjocktarmen uppstår diarré. Uppstår skadan någolunda "i mitten" får man dras med både och ;) 
 
Kräkning sker alltid i en bestämd ordning: först uppstår "giant contractions"  tunntarmen då tunntarmen pressar innehållet åt fel håll. Detta följs av att nedre magmunen och magsäcken relaxeras genom en vasovagal reflex (signalerna om relaxation går genom vagusnerven både "upp" och "ner"). Sedan relaxeras den övre magmunnen och diafragman (som vanligvis hjälper till att hålla övre magmunnen snängd) inhiberas. Lufvägarna stängs så ingen föda kan komma ner i lungorna. För att få tarminnehållet upp ur magsäcken skapar bukmusklerna ett förjöht tryck runt magsäcken och tarmarna- vilket gör att innehållet pressas ut. Till denna process hör även ökad salivering och svettningar. Saliven anses skölja bort lukt och smak, men buffrar även det suda innehållet så det inte uppstår skador på slemhinna och emalj. Ökad svettning har inget samband alls med själva kräkningen eller kräkcentrat - kanske det är en följd av den obehagliga situatuonen?? 
 
Och så går vi över på bajjen: 
Förstoppning kan tolkas väldigt olika från person till person (det är lika normalt att kacka 3gg/dag som det är att kacka 1 gång var tredje dag). Intervallerna glesnar med åldern och därför upplever många äldre att de är förstoppade efersom de bajjar mer sällan - kan vara ett psykologiskt problem alltså. 
En orsak till förstoppning kan vara att för mycket vatten absorberas upp i tjocktarmen vilket kan bero på för lång tid i tjocktarmen eller uttokning. Att dricka mycket vatten kan hjälpa men det kommer INTE ner mer vatten tilltjocktarmen. "allt" vatten man dricker tasupp i tunntarmen, men om vätskebalansen är nådd då så behöver ju inte kroppen ta till sig extra vätska vid tjocktarmen. För lite tarminnehåll leder till minskad motorik och längre vistelse i tjocktarmen, som leder till ökat upptag av vatten = förstoppning. Det är viktigt att fylla ut magen med saker som vi inte kan byta ner, alltså fibrer. Fibrerna binder mycket vatten och håller avföringens volym uppe så magen har något att jobba med.
Om man håller sig ofta kan en sänkt känslighet i defekationsreflexen uppstå (om man håller sig försvinner ju känslan av att behöva gå på toa, även om den kommer tillbaka efter hand). detta är vanligt på små rumsrena barn som inte vill gå ifrån leken tex för att gå på toa. Helt plötsligt kan de inet känna av när de behöver gå på toa längre och man får träna upp dom från början. Förstoppning kan behandkas (förutom med fibrer och vatten då) motion - det är stötarna vid promenad/löpming som har effekt på tarmsystemet. men får ingen påvisad effekt av cykling/skidåkning. 
 
Diarré kan tex uppstå av för mycket fetter i tjocktarmen. Fetterna bryts ner till små fettsyror (av bakterierna) som retar slemhinnan likt gallsyra eller risinolja - en inflamation i tarmen uppstår och skapar diarré. Störningar i den nervösa kontrollen och stress kan också ge diarré. 
 
Vid diarré stannar inte födan tillräckligt länge i tjocktarmen så kroppen hinner inte ta upp tillräckligt mycket vätska. Diarré kan ibland liknas med en krafig blödning då stora mängder vätska går förlorad. (vid kolera förlorar man ca 1 liter i timmen).
 
 
 
 
 
 
 

Idag har vi lärt oss hur man bajsar... Enjoy!

Jo men visst, idag var det bland annat just defekation på schemat. Detta måste jag ju bara dela med mig av såklart för sånt är ju skitkul (!!)  ;)
 
Mass-movement är en rörelse o tjocktarmen som initieras av nervös enervering via ENS (det enteriska nervsystemet) som är en del av ANS (det autonoma nervsustemet). När volymen i magsäck och tunntarm ökar skickas det signaler till tjocktarmen att dra ihop sig. Mass-movement fyller på den nedre delen av colon, som har mekanoreceptorer i tarmväggarna. Mekanoreceptorer är jonkanaler som öppnas när cellen de sitter på sträcks ut. När detta sker kan en akionspotential skapas som leds vidare i den nerv som "hör till cellen i fråga" så att säga. Nervsignalen går upp till ryggmärgen där den koppas om för att gå ner till tarmväggen och den inre sfinktern (inre bajkontrollen) igen. Detta är alltså det autonoma nervsystemet och inget som vi själva kan kontrollera. När signalen når tillbaka till tarmen kommer den att krama ihop sig och samtidigt når signalen den inre sfinktern som kommer att slappna av.
MEN som tur är har vi vår Yttre sfinkter (yttre bajkontrollen) också som består av skelettmuskler och är alltså viljestyrd. Den svarar bara på signaler uppe ifrån hjärnan (corex) och vi kan alltså kontrollera när vi vill bajsa och inte ;)  
Kisseriet fungerar på samma sätt o det ska vi läsa mer om i morgon och i nästa vecka.
 
En annan intressant sak är att när vi är törstiga produceras fler aquaporiner (alltså vattentransportrör) i tarmväggens celler så att mer vätska ska kunna tas upp när man väl dricker.
 
Och tidigare i veccan har vi fått förklarat för oss att det inte alls "vattnas" i munnen när man tänker på mat utan att man i själva verket bara blir mer medveten om att det faktiskt är saliv i munnen. Det är ju inget man går omkring o tänker på annars... Att se/tänka/lukta på mat ger alltså ingen ökad salivproduktion!!! (men påverkar mycket annat i matsmältningsorganen).
 
 

The student becomes the master

Japp. Dennaa veckan har vi gått i på ett nytt block och föreläsaren som ska ha de flesta av föreläsningarna är en gammal elev till mig från tiden jag vikarierade på GRYS. Lite kul med ombytta roller och nu förstår jag varvör hon inte kom på min teorilektion om hästens matsmältning (lol), inget för en professor i neurovetenskap o fysiologi att gå på ;) 
 
Denna veckan är det digestion, törst och saltbalans som står på schemat och vi började med digestions-fysiologi.
 
Svälj och kräkreflexerna kommer senare. 
 
Har en fundering på att skriva en samanfattning av vad vi lär oss här på tha blöög eftersom jag ändå skriver typ 3 sammanfattningar för att få det och fastna. Då kan jag ju lika gärna göra en minisammanfattning här också. Vi  får se hur det blir. 
 
blev ingen ridning igår för jag insåg att jag var tvungen att plugga. Hon fick promenera med husse istället <3 Idag är ridhuset upptaget och det regnar så ridbanan är för blöt och därmed för hård för henne att gå på. Och så är det ju inge kul o rida i regnet heller. Hon får stå en dag till. Har lite små ångest när det blir såhär för tänk om problemen kommer tillbaka så jag inte FÅR rida när jag väl KAN. Aja. så är det. 
 
Att rida första passet i en blåig o regning paddock med massa transporter och rörelse runtomkring kanske inte är så smart ens på min genomsnälla lilla plutta. Bättre o ta det försiktigt. 
 
 
 
 
 
 

En nosgrimma trillade med hem

Jaa, man visst. Hade bilen in till skolan idag så jag passade på att stanna till på hööks på vägen hem för o klämma lite på tränset jag spanat in. Gillade det inte alls, stelt och tråkigt och så var det inga tyglar med i priset. Då är 800 på tok för mycket för mig. Lite surmulen gick jag o  fingrade på de lite "finare" tränsen när jag fick syn på en förhållande vis snygg nosgrimma (eller a, den ser ok ut iallaflal). Lite för mörk för min nyans på tränset egentligen, men den var mjuk o go. Tänkte att det är väl ingen ide o kolla priset då jag bara hade 200 på mig och egentligen inte planerat att köpa något, men se den kostade bara 199kr!! Dessutom gick den in för 169 o kassan ;) Så då fick den följa med hem.
 
Har tänkt att premiära på Feelia ikväll om hon känns fin i tassarna. Hon har peppar peppar varit jättefin den sista veckan så hon har promenerats iallafall. I lördags var hon varm och gallig i båda fram, men framförallt i höger fram, som hon inte varit varm i på länge. Jag beslutade att gå en stund med henne i ridhusen åndå och  se: gallorna gav med sig direkt och hon var inte lika varm eftersåt, bara normalt "promenadvarm".  
 
Eftersom jag fortfarande inte fått tag i veterinären har jag i samråd med hovslagaren bestämt mig att följa planen jag fick av veterinären från början nu när värmen verkar hålla sig borta. Så det blir till att sätta igång henne på mjukt underlag där hon varit ohalt hela tiden och "vänta ut" hältan som dyker upp på det hårde underlaget. Framöver kommer jag också att byta sulor på henne till en "vanlig" sula som täpps igen med silikon så att det inte kommer in något smuts så hennes egen sula får "vila lite". 
Jag har fortfarande ingen långsiktig lösning - enligt mig måste det vero på fler faaktorer än blöta hagar. Kanske "glappet" i "riktiga" hovslagare kan spöka.
 
 
~ Åter igen lär vi oss att billigast inte alltid är bäst ! ~
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Farmaci eller sjukvård?

Ja jag klagar då inte, detta är den mest intressanta kursen av dom alla , förutom Cellbiologi IV som vi läste nu i vintras. Det är väldigt intressant att faktiskt lära sig hur kroppen fungerar på riktigt.
 
Denna veckan har vi läst om cirkulationen i kroppen. Mycket intressant, men jag förstår inte riktigt varför vi ska "lära" oss läsa av EKG osv, känns mest som "onödig extraläsning" inför den kommande ökända mastodont-tentan i maj.  
 
och så till veckans seminariefrågor som vi ska svara på tills på måndag:

A) En patient med stenos i a. femoralis superficialis har ischemisk smärta i
vadmuskulaturen även i vila. Om han håller benet hängande utanför sängkanten och rör på
underbenet lättar besvären - då han lägger benen stilla horisontellt ökar smärtan väsentligt.
FRÅGA 1: Redogör för tryckförhållandena i benet. Varför minskas smärtan om han vickar på
foten med hängande ben?

B) Paroxysmal takykardi är ett sjukdomstillstånd, då hjärtfrekvensen plötsligt stiger över vad,
som fysiologiskt är normalt ("pulstaket"). I samband härmed upplever en f.ö. hjärtfrisk
patient yrsel och svimningskänsla vid stående. Patienten är påtagligt blek, hjärtfrekvensen är
200/min. Blodtryck liggande) = 80/65.
FRÅGA 1: Vad är den sannolika orsaken till patientens hypotension?

FRÅGA 2: Någon halvtimma senare får samma patient en påtagligt ökad diures. Vad är den sannolika förklaringen härtill?

D) Till akutmottagningen inkommer en tidigare väsentligen frisk patient som hastigt blivit 

dålig efter att ha börjat en penicillinkur mot en halsinfektion. Han har någon gång tidigare
märkt klåda efter att ha tagit penicillin. Han har nu plötsligt fått andningssvårigheter, yrsel
och hjärtklappning.
Du bemärker takypné, blodtryck 85/65, puls 140. Huden röd och varm.
Du misstänker att patienten har fått en anafylaktisk reaktion – med frigörelse av bl.a. histamin, leukotriener och andra inflammationsfrämjande ämnen

1. Beskriv orsaken till symptomen – den fysiologiska mekanismen bakom blodtrycksfallet
(och eventuellt respirationssvårigheterna). Varför har patienten röd och varm hud?
2. Vilka kardiovaskulära kompensationsmekanismer utnyttjar kroppen? Hur liknar resp.
skiljer sig dessa från situationen vid en blödning?

E) TRE FALL AV SVIMNING 

1) En 30-årig man med tidigare röntgenverifierat magsår inkommer till sjukhusets 

akutmottagning efter hematemes. Patienten är vid inkomsten b1ek.
Hjärtfrekvens 95/min, blodtryck 110/85 (liggande). I väntan på undersökning reser sig
patienten från britsen till stående och svimmar då (han har aldrig svimmat tidigare).

2) En yngling deltar en varm sommardag i ett långt motionslopp och utsätter sig i samband
därmed för hård och långvarig fysisk ansträngning. När han kommit i mål tas han om hand
av supporters och kan slappna av i upprättstående ställning. Han svimmar då, läggs med
huvudet lågt och benen högt (i förhållande till hjärtat). Han vaknar efter en kort stund.

3) En 50-årig hjärtfrisk kvinna med benvaricer svimmar, då hon en varm
sommardag står stilla i en fullpackad buss.
FRÅGA 1: Vilka är mekanismerna bakom varje enskilt fall av svimning beskrivet ovan?
Beskriv likheter och olikheter i de tre fallen!
FRÅGA 2: Hur häver man en svimning av den typ som beskrivs ovan?


Det är bara att hugga in, trots att termometern visar 8+ i skuggan o solen strålar.

 

 

 

 

Favorit i repris

ja, det var nån månad sedan vi käka gulasch nu så detta är vad som står o puttrar på spisen. 
 
Nötfärs, krossade tomater, paprika, potatis, morötter, vitkol, gul lök, vitlök, spiskummin, cayennepeppar, vitpeppar och sambal oelec. å lite buljongtärningar då, jag är en riktigt sucker för att ha såna "fula" saker i matlagningen. MMMM!! blir mättande men framförallt gott och ganska billigt. Säkert 20:e gången vi käkar gulasch i vinter men det är smidigt. o gott i matlådan. 
 
Stod o blanda smoothie som jag vart såld på de senaste dagarna när mixern går sönder.... tänkte så sent som igår att "fan, jag har ett köksredskap iallafall...!" men nu har jag alltså inte det längre. funderar på att köpa ny men det får bli när lönen kommer i så fall. lönen ja, den ska visst räcka till allt det vanliga PLUS 2 pallar torv och nya skor till hästen IGEN. andra sulor ska prövas. 1900:- åt pipan. Men jag vill ju att plutt ska bli bra. 
 
Longerade henne idag. finfin i ridhuset och MYCKET bättre ute på hårt underlag, inte alls lika tassig men visade hälta på ett framben. Tyckte det var höger fram i vänster varv som hon markeade på(det är ju den som hon varit varm i sist och som hon var halt på när veterinären var ute sist) men hovslagarn tyckte vänster fram i vänster varv. Jag är osäker för det var inte varje steg och inte jättetydligt mönster. Hon blev inte varm eller så av arbetet (buuuuuuuuus delux i ridhuset lillpluttan) och jag hoppas på att det inte kommer krypandes heller. Hade nog velat ha ytterligare en omgång antiinflamatoriskt men veterinären har gått upp i rök. Får de om jag får tag på henne/ hon ringer tillbaka under morgondagen - annars blir det till att stalka kliniken på måndag.

ut i vårsolen

Ja, men visst snart dax att luncha ett gäng hungriga pållar. Och solen strålas så vacker så där ute. 
 
Dacens förmiddag har varit extremt oproduktiv, får bli ändring på det sen för jag har fortfarande en del kvar att sammanfatta på gårdagens föreläsning om blodet OCH hela föreläsningen om autonoma nervsystemet i måndags. Kul när man läser om intressanta saker iallafall. Skulle man slippa en massa gnälliga patienter hade jag blivit läkare direkt. a, fast lets face it- det har ja ju inte betyg till men ni fattar. 
 
Rättsläkare hade varit perfekt!
 
 
 

finns det något mer irriterande

än ouppfostrade hundar? ja, det gör det ju såklart - ouppfostreda ungar!!
 
men ändå. När jag klev av bussen hemma idag möter jag en mycket ung tjej med barnvagn och 2 spannielhundar av något slag (ni vet de små kuberna med långa öron o lockig päls. mina hathundar för övrigt). dessa små hundar brukar ju alltid vara snälla o glada, men inte dessa två, de började skälla o göra utfall så barnvagnen höll på o välta, och åtmonstonne den ena hade munkorg på sig... Jag kan köpa att det finns svåruppfostrade hundar (precis som det säkert finns svåruppfostrade barn) men att en och samma människa lyckas få två lika omöjliga sällskapshundar känns inte riktigt troligt. Och vad gör tjejen i fråga då? INGENITNG!! Hon säger inget till dom ens engång. Hon virar bara kopplen ytterligare ettpar varv runt händerna. Man kan väl ändå försöka korrigera ett sådant problem. 
Det var INTE långt ifrån att jag tog tag i hundarna själv, men munkorgen avskräckte mig faktiskt!
 
Sur som fan går ja upp o hämtar posten. På vägen tillbaka möter jag en dam i 50-årsåldern med 2 suupersöta hundar. Korthåriga och beige med lite vassare uppsyn i ansiktet ca 40cm över ryggen. Pigga och glada kom de med svansarna glatt viftandes mot mig - redan då säger tanten "nej" (såklart) o tar lite i kopplen för hon vet ju inte om jag vill hälsa på hennes hundar eller inte, och hundarna vänder om till henne. Men givetvis sätter jag mig ner o hälsar glatt på dom (efter att ha frågat såklart, finns inget mer irriterande än folk som hälsar på hundar utan o fråga, när man kanske är ute för o träna bort just ett sådant beteende, att hunden inte ska hälsa på ALLA den möter). Jag berömer henne såklart för hennes väluppfostrade hundar, men får direkt till svar att neeeeejdå de är inte alls direkt väluppfostrade... De är hundar som räddats undan från hemskheter, den ena hade de försökt svälta ihjäl och slagit en del o den andra hade "bara" haft det jävligt. MEN det var två pigga och glada indiniver som jag uppfattade hade ett mycket gott psyke. De sökte kontakt, var glada o ville hälsa, men inte sådär hysteriska att de lixom slänger sig omkull på rygg med magen i vädret o svansen mellan benen som en del folk tolkar som en "glad" hund.
 
De var tydligen av en spansk ras, nu minns jag inte exakt vad den gjorde, men något form av arbetande hund var det iallafall och fanns i tre storlekar. Superfina var de iallafall, och jag blev på gott humör igen!
 
dessutom var Feelia kall och fin i "tassen" igår, trots att hon busat lite i hagen och blivit varm i söndags (såklart jag hade ju "jagat" veterinären under dagen). Hon fick promenera lite på ridbanan medan tim red. Det var lite flött o klafsigt och vääääääldigt spännande, hon gick som en spårhund och luktade nöjt på allt lillskruttan <3. Efter ca 10 min skulle vi gå hem men tim jobbade i galopp på volten vid grinden så jag stannade till för att vänta på att han skulle flytta på sig. VIPS så ligger Feelia ner och grisar ner sig med blöt sand på HELA kroppen... TVÅ omgångar på varje sida innan hon behagade maka sig upp igen. Så igår tror jag min häst somnade "lycklig" - först fått beta en stund, sedan GÖRA något (om än bara knata omkring lite på banan) och som avslut äntligen få lov att skita ner sig lite. Torr rasthage är inget för den damen ;)
Hoven höll sig kall och fin på promenaden och även efter så nu hoppas vi på att hon stått o solat hela dagen o inte hittat på bus i hagen. Om hon känns fin ska jag nog rida lite i eftermiddag <3
 
 
 
 
 
 
 

Nyttig?

Njae, det skulle väl vara äggen då ;)
 
 
 
yoghurt/smoothie gjort på hallon, turkisk yoghurt, lakritspulver o lite RÖD mjölk (inge "kvälg" här inte).
Till äggen: Svennes caviar (dvs socker o lite annat göttigt) och aromat (alltså ännu mera socker, lite salt o lite glutamat).
 
Och innan lunch grundade jag med en skvätt lösgodis på tåget hem - för att motverka åksjuka kan jag tillägga som mitt försvar då! 
 
Men men, man kan ju få låtsas iallafall. Och mer än halva godispåsen (som förövrigt kan vara den minsta jag någonsin köpt: 2.5 hg) ligger fortfarande kvar i ryggan!
 
 
 
 
Var riktigt pigg i dag för o va måndag och föraläsning redan kl 8. Men, i slutet på fjärde föreläsningen kom tröttheten smygandes och det GÅR verkligen inte h¨lla sig vaken/ta in vad de säger då. Det känns så sjuuukt pinsamt o respektlöst för det är i regel alltid väldigt intressanta föreläsningar så det är lixom inte DET som gör att jag inte kan hålla mig vaken... fast, det finns ju såklart mer pinsama grejer än så, som att helt öppet sitta o surfa/sms:a på mobilen under föreläsningen. Vadå respektlöst?? Då behöver man väl inte gå på föreläsningen över huvud taget kan jag tycka...!! 
 
Överreagerar jag eller är det bara för att jag är van och stå "på andra sidan"? Jag skulle bli/blir vansinnig på folk på jobbet om de inte lyssnar på mina föreläsningar ;)
 
 
 
 
 
 

Men LILLA vännen...

Jaa, vad ska man säga.....otacksamma nittiotalister???
 
Det råder sjukdom även bland föreläsarna på skolan i dessa tider, och vi har fått en del ändringar i schemat. Igår hade det blivit lite fel i schemat, det stod att vi skulle sluta 13:45 men i själva verket skulle det vara 14.45. Surt för jag hade bara mynt till parkeringen till 13:40!!
 
Men, då är föreläsaren så gullig att han erbjuder oss att köra på med föreläsningen över lunchen så vi skulle få sluta enl. schemat men ändå inte missa något viktigt. Men se neheeeeejdå det kom ju INTE på frågan, för man MÅSTE ju få sitta o flamsa o tjattra i koridoren i 75 minuter varje dag.... Och de var sååå hungriga osv osv. Nu hör det ju till saken att vi skulle ha 15 min rast efter varje 45min föreläsning (som vi alltid har, sjukt tidskrävande enligt mig...) så det fanns ju tid att äta på. På 15 minuter hinnar man både micra sin mat och äta den, med 2-3 minuter över till annat.  Det lär de små liven bli varse om ute i det riktiga arbetslivet iallafall!
 
Tror de på riktigt att de av principskäl kan sitta av en timmes lunch på sin arbetsplats med sedan? När kollegan är sjuk och det inte finns någon vikare, med kunder som ska handla, leveranser som ska tas emot och packas upp och fler leveranser som ska skickas iväg innan deadline osv osv?? Herregud, då har man inte ens tid till att gå på toa! Fråga mor, hon vet hur det är att ensam ha butiken öppen från 10-18. Nu stänger hon förvisso för lunch i 30 min tror jag, men från 13-18 går det inte alltid att få till ett toabesök för hennes del, ännu mindre en demonstrativt avsutten rast!
 
Skulle gissa att det är så på de flesta arbeten. På mitt jobb hade vi sällan lunchrast, vi åt under tiden vi satt med "pappersarbetet", dvs lektionsplaneringen. På mitt nuvarande jobb har jag OCH hästarna 30 min lunch, dvs när barnen har gått ska jag lunchfodra hästarna, fylla på vatten och sedan kan jag äta själv. Funkar superb på 15 minuter. Ofta blir det såklart fulla 30 min, men då sitter man ju bara av den sista kvarten i väntan på att nästa gäng ungar kommer så man får börja jobba igen! Om jag inte har böckerna med mig så jag hinner plugga lite. 
 
På en annan arbetsplats har vi ingen schemalagd lunch över huvud taget, för det går helt enkelt inte att sätta sig med armarna i kors under en så lång tid när man kanske är 1 eller 2 som jobbar inom ett serviceyrke. Hästar ska delas ut till eleverna, lektionerna ska planeras, mailen ska kollas och besvaras, och det ska svaras i telefon. Vi äter på arbetstid när det passar, ofta i omgångar då man sällan hinner äta upp innan det knackar på dörren och någon behäver hjälp med att tränsa eller när det ringer i telefonen. 
 
Så grow up kids!! 
 
 
Till saken hör den att fi vick 45 minuters lunchrast OCH slutade en halv timma tidigare än den felaktigt schemalagda tiden, så jag vet inte riktigt hur det gick ihop. det blev loos loose situation tror jag för vi fick inte alls lika mycket undervisningstid som först var tanken. 
 
 

Back to normal

Efter 8 dagars sjukdom är nu sambon på benen igen. Idag gör han premiär i stallet och jag sitter hemma o plugar igen. Fast ja stannade o mockade på vägen hem ;) 
 
Förhoppningsvis är Feelia kall o fin i sina framhovar idag igen och går i så fall in på dag 3 som symptomfri. Jag har själv sett till att åka dit o ta in Moonlight innan insläpp så hon inte har kunnat busa upp Feelia och det verkar ha funkat bra så det är bara att fortsätta med det. Skulle hon nu mot all förmodan vara symptomfri idag kanske jag prövar att skritta lite på henne i morgon. har ju en massa nya sckabrak att prova ju ;) 
 
Annars då? jag klarade tentan i läkemedelskemiska principer - gött - och den nuvarande kursen är sjuuukt intressant - men mastig. Idag har vi lämnat det centrala nervsystemet och har börjat läsa om hjärtats anatomi och fysiologi istället. 
 
 
 
 
BTW: nån mer än jag som känner sig "lurad" av sin omgivning som fått en att tro att det är något ovanligt att födas me dett hål i hjärtat? Det blev iallafall jag itutad "som liten". ALLA föds med ett hål mellan kammrarna, eftersom den ena kammaren inte används så länge vi inte använder våra lungor. Detta växer dock igen inom ett par veckor. De barn som sägs "födas med ett hål i hjärtat" - o måste opereras pga det - är alltså de barn som "det obligatoriska" hålet inte växer igen på.
Återigen känner man sig snuvad på sanningen av det oallmänbildade landsbygdssanhället man vuxit upp i ;)
 
Efter att ha läst om centrala nervsystemet har jag tillochmed börjat skapa mig en ny teori om spöken mm. Jag kan nog inte säga att jag tvivlar på det, för det vill jag inte, men hur "de kommunicerar" med oss.
 
 
Igår var jag runt o lämnade CV till alla apotek i kungälv. På måndag blir det en resa till stenungsund med. Har ingen aning om hur konkurrensen ser ut, men jag skulle gärna vilja få åtminstonne ett liiiiiiiitet sommarjobb någonstans! Har väl egentligen inte råd att vara kräsen, men får jag inget jobb på nått apotek så skiter jag nog i o jobba i sommar med och lägger all focus på att klara varenda tenta under sommaren istället. Förra sommaren klarade vi oss ju "bra" med det vi sparat ihop under vintern, men det hade ju vart gött o inte behöva tömma hela sparkontot i år igen. samtidigt som jag är sjuuuuuuukt sliten redan nu och inte riktigt vet hur jag skulle överleva en heltidstjänst OCH en massa tentaplugg. Aja, time will tell, nu har jag iallafall gjort vad jag kunnat: Jag har personligen sökt upp personalansvarig på samtliga apotek på denna sidan om stan och lämnat ett CV samt "ett ansikte" så att säga. Bara o hoppas på att det inte är för många som är kvalificerade som söker, för de väljer farmaceutstudenter före "vanliga saommarjobbare" som bara får sitta i kassan o plocka upp varor har jag hört. Från och med sommarn har jag ju behörighet till egenvårdsrådgivning vafan, det tar sig ;)
 

som minst 26

Jaa, som minst skulle jag behöva 26 timmar på mitt dygn ;)
 
Det är en förbannelse att ha en kropp som prompt kräver 8 timmars sömn varje natt för att fungera. Speciellt när timpa bara behöver 5-6 för att fungera optimalt. 
 
Jag skulle behöva minst 8 timmars studietid varje dag, sedan har jag 3 timmars pendeltid, låt oss säga 2 timmars hushållstid (matlagning, tvätt, städ, handla osv). Jag skulle gärna vilja spendera 4 timmar i stallet, men låt oss säga 3. Sedan måste man ju duscha o greja nån gång ibland, gå på toa osv så låt oss sätta 1 timme på det. Och sen sömnen på 8 timmar då. då är vi uppe i 25 timmar, o lets face it, man måste ha lite tid för att varva ner också. Det går lixom inte att komma hem och så pang lägga sig o somna direkt. Fast i söndags gick det ypperligt, då var jag tröööött ;) Efter en heldag på jobbet kände jag att jag valt helt rätt i mitt karriärbyte. Det är inte kul längre att vara ute i 2+ o snöglåp en hel dag för att sedan åka vidare till sin egen häst. Dock är jag lite kluven för det är ju ett helt fantastiskt yrke när det är vackert väder, man kan rida ut på arbetstid osv. Eller bada på arbetstid om det är sommar och ridläger som gäller. Hmm... där kommer dock "prislappen" in med sitt veto. trotts 400k i studielån så kommer en näst intill fördubblad inkomst att göra stooor skillnad i kassan. Och förhoppnings höja motivationen till att lägga mer energi på min egen häst än vad jag har haft tidigare!
 

Trött?

Ja, det är bara förnamnet...
 
Jag vet inte, kanske är det jag som tänker konstigt och har konstiga värderingar och därmed bildar konstiga antaganden och drar konstiga slutsatser om saker och ting. Som uppenbarligen ingen annan delar eller ens verkar reflektera över...Sunt förnuft helt enkelt, finns inte det längre?? Eller är man helt enkelt så rädd för att någon ska tycka att man "lägger näsan i blöt"? Jag kommer aldrig sluta att lägga näsan i blöt så länge det gäller säherhet eller hälsa iallafall!!!  
 
Förövrigt är Timpa sjuk, influensa antagligen, så jag har ridit ponnyn en del. Idag var hon riktigt fin. Tur jag har henne att rida på när ridlusten kommer smygandes. 
 
Feelia är inte bra än, eller hon var helt symptomfri både i går och i lördags, så jag hade tänkt mig att hon skulle få stå helt i några dagar till för säkerhetens skull, så att allt det "onda" skulle hinna lägga sig ordentligt. och sedan börja skritta igång i slutet på veckan. På mjukt underlag. Både vterinären och hovslagaren har sagt att hon inte får gå på hårt underlag så länge sulorna är så sviktande. 
Moonlight hade fått ett sår på benet igår så jag vågade inte släppa ut henne i leran idag så hon fick stå hos Feelia idag stället. Mysigt med lite sällskap för henne med tänkte jag. Moonlight hade visst börjat bralla vid insläppet och dragit igång Feelia så de hade brallat en massa (ajajajaj, INTE BRA och ja ni läste rätt, de hade alltså hållt på o bralla runt en lång stund innan någon hade tagit in Moonlight). 
Tyvärr visade det sig att detta hade inträffat (och fortgått) även i torsdags eftermiddag, vilket jag inte hade fått någon som helst kännedom om. Värmen som jag var så orolig över berodde alltså INTE på att tim hade skrittat i 15 minuter i ridhuset på onsdagkvällen, utan för att hon hoppat runt som en galning bland småsten och annat i en hård grushage. Tänk om veterinären kommit ut och fått fel info och kanske påbörjat någon annan behandling/alt bett mig ta av de svindyra sulorna som faktiskt verkar funka bra.
 
Släppa lite på kontrollbehovet var det ja.... varje gång jag försöker så blir det lixom fel fel fel!! 
 
 

All the fuss

ja, här är det. Tränset jag ville köpa för att kunna matcha min mörkbruna dressyrsadel. Och jag "jobbar" faktiskt fortfarande på det! Inte alls något märkvärdigt (just därför jag gillar´t) och billigt. Mjuk o go nosgrimma och det ljusare fodret föll mig faktiskt i smaken, något som bryter av lite. Dessutom ett helt ok pannband, även om jag redan har ett annat med mindre stenar som jag föredrar. Och ett par tyglar extra är alltid bra att ha även om jag har andra tyglar som ska användas till det. 
 
Eftersom Feelia inte rids just nu tänkte jag faktiskt köpa det till Moonlight, i storl Cob. Men, ekomomisk (läs snål) som jag var ville jag fundera lite på saken, så vi gick o kollade hoppningen under tiden så jag skulle hinna fundera lite. Givetvis bestämmer jag mig för att köpa,  men när vi kommer tillbaka är de såklart slut i storl cob... frågar expiditen om det inte finns några fler men se att näääääe de var heeeelt slut (eller så orka hon inte plocka fram ett nytt bara....) Hopp tänkte jag och där och då ville jag inte ha det till Feelia för det var ingen tillbakaknäppning på nosgrimman (som jag villa ha men Tim inte). Väl hemma (surfandes efter ett nytt träns) insåg jag att en sån liten pettitess inte kunde hindra mig längre. jag har "letat" efter ett billigt träns i över tre år nu o inte hittat nått som fallit i smaken. Trots allt var det ändå rätt brun nyans, inga konstiga detaljer, inte rundsytt, INGA MÄSSINGSPÄNNEN och det kostade bara 299kr. Så, jag la en liten beställning till en kompis som skulle in idag igen!! Och gissa TRE JÄVLA gånger: Idag var det storl full som var slut, men det verkade däremot som om det fanns storl Cob... jaa jag säger då det!! Så nu får vi se om det kommer med ett träns hem eller inte. Nu håller vi tummarna för att nån av storlekarna kommer med hem ;)
 
 
 
RSS 2.0