Såhär ser mina veckor ut

Med nyfunnet intresse för matematik bestämde jag mig för att räkna lite på hur min vardag ser ut, då jag tycker det är så svårt att hinna med saker och ting. Bara att ta sig in till hästaffärn för o låna ett par sadlar för utprovning krävs flera dagars planering, och något som måste prioriteras bort.

Så detta är vad jag kom fram till:

På en vecka går det 168 timmar.
56 av dom sover jag, eller bör jag sova iallafall.
16 timmar spenderar jag på lektioner.
22 timmar jobbar jag (restid inräknat)
50 timmar bör jag plugga.

Detta leder till 24 timmars fritid, dvs ca 3timmar och 40 min/dag.

På dessa tre timmar ska jag hinna med hästen, som tar ca 2 timmar av dom.
då har jag 1 timme o 40 minuter kvar. Där ska allt hinnas med, jag ska ta mig till och från skolan och stallet, ca 40 min totalt. Då har vi en timme kvar till att städa, tvätta, duscha, handla, laga mat, umgås med sambon o vänner, ta hand om akvarierna, titta på tv och allt annat "vardagligt" man vill hinna med.

Inte undra på att jag aldrig hinner nått!!

Nu gäller det att fortsätta orka leverera fram till Juni så jag får bra betyg!



En liten skrutt


Ja, ni får stå ut med mina smackningar för jag har glömt hur man stänger av ljudet :)

snabba kast

Har vi på vädret här nere!! Idag har det vart nästan 10+ och stråååålande sol. Feelialutten fick sola naken från lunch o frammåt.

Det har förövrigt vart en sån där bra dag idag.... väldigt bra... kanske lite för bra, för då vet man att det måste ju komma dåliga dagar ibland också!
Bra i skolan, bra i stallet, toppen på jobbet. Teori stog på schemat, min "tantgrupp" är bara för underbar!!
I skolan har vi bara resurspass på torsdagar, där man kan fråga om hjälp och så, vi var inte så många så vi satt mest och diskuterade rymden, svarta hål, tidsuppfattning, existens, spöken, parallella universum, ja, you name it med vår goa lärare. Kul!

Det blev ingen horseshow som planerat idag. Jag valde att vara hemma för att plugga istället. Nu blev det inte så mycket plugg, gottade mig i solen istället. Och körde 4 kärror skit!! Det som göms i snö ni vet...


Dessutom hittade jag det här i gräsmattan idag!!


äckelväder

Kan man väl beskriva det som. regn och rusk, dessutom blåser det så det regnar från sidan, inte uppifrån...
Tur man har ridhus till förfogande!!

Förövrigt skrev jag matteprov idag. Katastrof!  det är så mycket cosinus och sinus hit o dit så jag bara blandar ihop formler och metoder. Kan de flesta grejerna bra i boken, då vet jag ju VAD jag ska räkna på och vad jag ska använda mig utav beroende på vilket kapitel det är. Men när uppgifterna blandas sådär huller om buller blir det kortslutning i hjärnan på mig :/ Skrev upp min på omprovslistan med en gång så att man säkert får en plats om det skulle behövas.

Nu blir stallet, ska rida lilla loppan om hon inte skadat sig i hagen idag. det var Hay caramba på de flesta när jag lunchade förut i blåsten. Hon hade redan igår slagit i sitt lilla överben så det var lite varmt, men inte ömt så det skulle inte förvåna mig om hon gjort det igen...

Efter stallet blir det till att sätta sig med fysiken. Har resurstid som det heter på torsdagarna, dit man får gå med sina frågor om man kört fast, så det är bäst att jobba på så långt som möjligt så man hinner få svar på det mesta innan vi går vidare med nästa kapitel. Det här är vad vi jobbar med just nu:
http://basaret.physto.se/Fysik_B/1112/Lektioner/Lektion6.pdf

Mycket skolgnat här på bloggen, men mitt liv handlar inte om så mycket annat än skolan o hästen just nu!







Bitterfittan nr:1

haha! Jag pratade i tele med en av de bästa som har haft lite problem med hovslagare sedan flytten i höstas. Efter en stund fäller hon en komentar med nått i stilen "det är tur att jag har dig att diskutera med, du är så kritiskt till allt"
Det hon menade var att jag kanske lägger märke till saker som hon inte alltid gör, då jag som sagt allt som oftast är kritisk, misstänksam och pessimistisk till det mesta :)

Förövrigt är det sådär tufft i skolan igen, satan!! Dels är det mycket att göra, för mycket. Det är inte det att det är tråkigt o jag vill göra annat osv utan tiden räcker inte till helt enkelt. Jag vet att det o det o det måste jag göra för att få bra betyg osv, men det GÅR inte... Tiden finns inte! När tanken på riktigt slår en att "fan ja kanske skulle äta matådan medan jag gör nr 2 för ja hinner inte med båda" så äre illa. Såklart kom jag på den mer hygieniska lösninge natt göra 2:an medan micron gick ;)  Att ta sig från skolan o hem, byta om, kacka o äta mat OCH hinna till stallet o mocka, fylla på vatten, sopa och packa höpåsar o känna över hästen på EN timme är nytt personbästa!!*stolt*
De flesta ogillar måndagar och jag hör verkligen till den kategorin: skola 8:30-14:30 med tre ämnen. Jobb 15:30 till 22:00 och efter det sätta sig o rkäna på samtliga ämnen inför tisdagens lektioner som börjar igen kl8, eftersom lärarna räknar med att vi räknat på och fötstått måndagens kapitel när tisdagens föreläsning börjar kl 8.

Idag har jag fått en del gjort iallafall. Har pluggat nonstop 8-17, men med några föreläsningar imellan.  Det känns ju sådär att se solen strååååla utanför fönstret o veta att min lilla häst står där i sin hage och skulle behöva ridas. Ännu värre att ridhuset är upptaget hela kvällen. Men jag får helt enkelt följa lärarens råd: se studierna som ett jobb! Annars kommer det aldrig att gå.
Räknat på antalet poäng vi läser på en termin ska vi lägga totalt 10 timmar/dag för att ha gott om tid att hinna med allt och befästa allt så det är bara att jobba på...

Fysiken som faktiskt vart riktigt ok än så länge har dessutom blivit grymt svår! Stackars robert, jag har inte flippat ur i skolan på länge men idag kännde jag hur det blev sådär kokande i huvudet av ilska, jävla forlmer och knasiga samband!!

Ja, ni som var med när vi skulle lära oss att räkna foderstater back in the old days vet ju hur det kan låta när lina inte fattar.... Jag får väl trösta mig med att jag nu för tiden är väldigt duktig på just foderstater så det kanske finns hopp även inom fysiken. (HAHA!)

Det här blev ju ett väldigt pessimistiskt inlägg, men jag skriver vad jag vill och det är så skönt att gnälla av sig lite ibland, har ju ingen att ta ut agressionerna på här hemma :)

Nu ska jag äta lite och sedan öppna nästa bok! Senare ikväll blir det mys i stallet med min snutt och en promenad i mörkret. Kanske ridbanan torkat såpass att den går att rida på? Jag längtar till våren!






Home sweet home

Var framme kl 00 på torsdagnatten. Gosade såklart ner mig med mina katter en stund innan jag gick o la mig. På fredagen var jag uppe ganska tidigt, pluggade matte o hjälpte mamma med städet. Vid lunch kom Sanna o Alfons <3

Det blev lite promenad dels på sjön, sedan åkte sanna o jag o gick på promenad vid gamla stallet. Nya ägare där nu, men vi strosade runt på ridvägarna. DET är fina ridvägar det. inga såna där crapyvägar som nere på pestkusten som alla skryter så mkt om!! Ja kännde mest nävafan nu packar ja in min importabla häst o flyttar hem, där man kan rida ifred i fin skog o mark o hur långa galoppsträckor dom helst! men det går ju inte!!

Nu har sannapanna åkt hem till sina skogar igen och jag´sitter o funderar på vad jag ska fördriva resten av dagen med. kanke blir en tur hem till bror.
Jag ska iallafall njuta av sista kvällen hemma. Nästa gång äre vår, varmt o påsk!!

Equus Sketibrallus

havrepappa kommer åter igen med kloka ord!


Dagen börjar bra


clark kent, fysik, och matematik!


hängde med riktigt bra på fysiken faktiskt även om det går lite långsamt när jag räknar. Jag kunde tillock med hjälpa en klasskamrat, det är inte ofta det inte ;)

Matten går ganska bra. det är lite knackigt och tar väldigt lång tid, men får jag bara befästadet där med trigonometriska ekvationer lite bättre känns det som även det är något jag klarar av.

Nu blir det till att käka lite lunch och sedan åka ut till stallet. Skruttan får springa en stund i ridhuset/alt longerar jag lite. Har tyvärr inte tid att rida.
Efter stallet blir det till att åka hem och packa, jag får ju åka hela vägen hem efter jobbet ikväll!!
I morgon kommer Sannapanna och Affepaffe så då blir det en massa mys. Skogspromenad osv på schemat hade jag tänkt. Och på lördagen blir det förhoppningsvis fika med Malintaa och &:o!!

Såklart måste jag klämma in lite matteplugg här och var under helgen, även lite biologi skulle inte sitta fel  så jag har cellen klar innan vi börjar på mikroorganismerna på måndag...






En doft jag aldrig skulle klara mig utan



Tänk att det är alltid lika underbart, att gosa in näsan mellan näsvingen och mungipan, där det är som allra mjukast ni vet, och bara stå så och mysa en lång stund. Det är en aldeless speciell doft det där, och en speciell känsla! Det luktar häst men inte på det där "hästiga" sättet som resten av hästen luktar. Det luktar lite häst, lite hö, nästan lite kryddigt ibland, ja GOTT helt enkelt.
Det är en doft jag aldrig skulle klara mig utan!
Extra hjärtvärk får man när man märker att hästen njuter lika mycket av det som man själv gör. Då gör det riktigt ont i hjärtat av kärlek till sin krabat <3

Det blev visst en alla hjärtans dag med en massa kärlek och mys med en käresta iallafall. Det är tur att ja har både en tvåbent o en fyrbent! Nu ska jag se om jag kan hitta det fyrbenta svarta lilla monstret någon stans.  


ond kemi i morgonpasset

och alla mina tvivel på vad jag ska bli när jag blir stor är som bortblåsta.
Spännande minst sagt!
funderar även på att köpa boken ifall man får någon tid över till intressant läsning någon gång!


såhär inför alla hjärtans dag

Tycker jag den här videon passar in. De flesta av er har säkert redan sett den då den cirkulerade på fb för något år sedan. Och jag kan bara inte låta bli att lägga upp den här, som en hyllnnig till denna fantastiska häst. Som en hyllning till de flesta hästar faktiskt, dessa varelser som har så fantakstiskt stoa hjärtan (inte bara fysiologiskt talat nu alltså, för det är inte alla hjärtan som väger 6-7kilo och kan pumpa upp till 400 LITER blod på en minut, det ni).



Och så ser man dagligen alla totalt LIVRÄDDA pappor på jobbet. vuxna karlar som inte vågar gå i närheten av hästarna, som på mitt jobb faktiskt är lika snälla som den på filmen.
Eller som pappan i stallet som åkt på att vara hästvakt när dottern är på skidsemester och fått strikta order om att kratsa hovarna varje dag. Han var lite kallsvettig när han stod inför uppgiften igår, men så visade jag hur han skulle göra och så så gick det galant sen :)

Alla hjärtans


Har vi imorgon då. Och Mattias är i lexand....
Vi hade vårt allahjärtansmys igår istället. Badade badkar med tända ljus och Mattias fick dricka en öl samtidigt. Det var populärt! Med ölen alltså :)

Jag får fira med min fyrfota-älskling istället, lite tjejmys med hästen går minst lika bra det!!

Jag har specifikt bett om att Mattias INTE ska skicka något blombud i år. Han blev så klart lite putt, gnäller över att "kan du aldrig va lite romantisk" osv... Det är inte det att jag inte uppskattar det, utan för att jag, som den praktiker i fattigmannaskor som jag är, hellre vill få något mer "andvändbart". Något jag värdesätter mer än en bukett blommor, hur fint det än är. Jag vet att det är en piss i missisippi för mattias ekonomi att lägga ettpar hundralappar på en bukett blommor, men för mig är det mycket pengar. Jag slår vad om att jag skulle kunna handla mat för en vecka åt mig för samma pengar. Så, hellre en uppsättning nudlar i allahjärtansdagpressent alltså, nu när mattias inte är hemma o pröjsar käket på veckorna :I

Tragiskt det låter jag vet, men så är det. Ska jag kunna plugga heltid och ha hästen samtidigt faller det tyvärr på hans lott att betala det mesta här hemma. Jag intalar mig att vi (han) kommer ha igen det många gånger om den dagen jag väl är färdig med mina studier och står där utan studielån (om jag nu orkar hålla på såhär hela vägen "fram i mål") och ett välbetalt jobb. Ni som känner mig vet hur svårt jag har att snylta på andra och hur envis jag är, att jag kan allt själv osv osv... Men i det här läget måste jag ge mig, bara att tacka o bocka för min underbara sambo som ställer upp.
Hästen har jag dock stikta regler om att han ALDRIG får betala något åt. Ja, skulle det vara nödfall så får det väl gå, men det är min hobby, henne måste jag kunna betala för själv.
Ibland får man en o annan grej till henne, men det beror på att det bara finns saker till henne mina önskelistor :)


Trött efter ännu en måndag. Tur att jag är "hästlös" på måndagarna, för jag vet inte hur jag skulle få ihopp dom annars:
8:00-14:20 SKOLA
15:30-22:00 JOBB
sen rullar dagen igång med skola kl 8:00 på tisdagen igen...




"hästsvensson"

Ja, havrepappa är väl ändå för bra ibland, även om jag kanske inte riktigt håller med om allt så får har åtminstonne en sak på pricken!

"Hästsvensson tjänar mycket mindre än Medelsvensson, åtminstone officiellt. Detta syns även på inköpen av kläder. Förhållandet mellan inköp av vanliga kläder kontra hästprylar ligger i storleksordningen 1:1000. Det vill säga att för varje krona som hon spenderar på vanliga kläder så lägger hon 1000 kronor på hästprylar."

Tagga inför fysikprov

Japp. Fysikprov står på schemat kl 14. Det blir till att kolla igenom allt en sista gång innan dess. Och tro det eller ej, men jag fattar lite mer för varje gång jag läser igenom anteckningarna ;)

Efter provet påste jav verkligen ta tag i de andra ämnena som fallit lite i glömska pga allt fysikplugg senaste veckan. Har väl sådär 20 sidor i varje mattebok att räkna igenom och befästa innan måndag då vi börjar på nytt kapitel. En hel del klurigt i kemin var det och massor av nya ord i biologin.

Dagens fysikprov omfattar iallafall vågor och dess beteende. Både radiovågor, vattenvågor, ljudvågor och ljusvågor.

När verkligheten hinner ikapp en...

Ja, i dagarna kan man nog säga att det har gått upp ett litet ljus för mig.
Jag, som lätt som en plätt kan klå Alfons Åberg him self i onödiga "jag ska bara" aktiviteter, har nu insett att det är fan NU DET GÄLLER!!
Det är NU jag ska fixa de där bra betygen inför ansökningarna till hösen. Det är NU jag ska lägga allt krut och focus på skolan, för vad ska jag annars göra till hösten, om jag inte kommer in på någon utbildning??
Visst skulle det va skönt att få ta det lite lugnt ett år, kunna åka hem nästan när jag vill, få vara i stallet lääääääänge varge dag och jobba 2-3 pass i veckan... Men det förstår vi ju alla att så fungerar inte verkligheten. Och jobba heltid som ridinstruktör vill jag inte längre. Det kväver passionen för min egen häst.

Så, från och med nu är det skolan som är prio ett. Folk får tycka jag är tråkig, osv för så ÄR det bara.


Nu gäller det att lägga manken till om man vill åstakomma något i sitt liv.
Kommer jag in på en utbildning nu till hösten är jag färdig när jag är 29, 30 eller 31 beroende på vilken utbildning jag väljer.  Så varje år är värdefullt!!


Det blir även högskoleprovet för min del till våren och DET är något jag oroar mig över....





Fryser hästen?

Ja, det här eviga hysterit om täcken alltså! Min har enbart täcke på sig för att jag klippt bort pälsen. Och hon får ofta stå o lufta sig o sola på dagarna när jag mockar och så.

På ett av mina jobb har vi även ett inackorderingsstall, o där är det ettpar hästar som står i dubbla täcken, varav ett med helhals när det är typ 2+grader ute. Stackars häst tänker jag och undrar om den får gå ut över huvud taget när det nu har vart 10- några dagar... Ibland ser jag hästar med 3 täcken på sig och undrar, hur tänkte dom där!! Ett stalltäcke med ett utet-täcke över är väl ok, men tre stycken??!!

Feelia är klippt en gång, men har väldigt mycket päls ändå nu. Trots sin dåliga kondition håller hon värmen jättebra. Har inte sett henne frysa en enda gång än så länge. Hon får grovfoder så att hon kan hålla värmen!!!står med ett 200grams täcke, funkar alldeless utmärkt!
De dagarna det var 10-15 minus ute dygnet runt fick hon ha på rig ett 400grams vintertäcke, men det var bara 2 nätter o en dag, och det var i absolut varmaste laget.

en intressant arickel om hästen och hur den håller temperaturen: http://www.capactiva.se/artiklar/tacke.htm
Samma artickel har även publicerats på hipsons hemsida.

Nu ska jag gosa ner mig i soffa nemd katten DET händer inte ofta det!! Hon är väl inne i 10 min o äter sådär 3ggr/veckan i vanliga fall.

Vardagslyx

Efter ännu en dag med konstant pluggande och isolering från omvälrden unnar jag mig lite vardagslyx. Mattias är påväg hem med kinamat :D
Även äppelsnäckorna och fiskarna fick det lite lyxigt kokt broccoli att festa på sågär på onsdagskvällen. Har även kokat ägg till mina snails så för dom står även mortlat äggskal på menyn, håller skalen i fin form!

Jag har lyckats hålla dicipligen ganska bra nu de här veckorna i skolan, och jag ska försöka fortsätta med det. Men det är verkligen slimmat schema jag har...
Det är tur att jag inte har speciellt stora sociala behov. Mycket sådant hinns de INTE med... Är (på gott och ont) så otroligt lik min far på den punkten. Eller ja, på alla punkter igentligen förutom utseendet. Där är jag mamma uppidagen!! Men insidan den är bara pappa helt igenom, förutom humöret där kommer mammas gener in litegrann igen. Annars är vi lika mycket enstöring, lika envisa men väldigt handlingskraftiga när det kommer till praktiska saker.

han är cool min pappi., ja ni som träffat honom vet ju :)





Pappa provar "horan" han fått av mig i julklapp. Har även detta spektakel på film, men det vågar jag inte lägga upp ifall han skulle få syn på det :)

Inspiration??


Tjaa, det kan man nog kalla det för!
Detta var vad jag möttes av i stallet idag. En hel hög prydligt lagd i vattenhinken. Nåväl det var bara att kavla upp ärmarna och börja fiska, mitt durkslag fick jag såklart inte med mig i flytten. Nu är jag inte så lättskrämd vad gäller hästskit så det gick bra. (vi ha vart med om värre saker, eller hur Mallan!!) När jag stod där o fiskade upp boll efter boll gick tankarna till diskusionen om "bajvatten" som vi haft för några år sedan, o ja tänkte att det här skulle Mr Glenn ha sett!! En annan tanke slog mig också, och det var att jag faktiskt inte har käkat cholkadbollar sedan jag flyttade från kumla!! Jamenar A och jag satte väl i oss en sådär 30 st i veckan när vi låg på topp! Sagt och gjort, jag åkte hem (tvättade händerna grundligt) och bakade chokladbollar!



Osteopaten

Ja, den här gången var det Feelias tur att besöka sofia.
Hon tyckte det var lika skönt som matte :)



Nu blir det skritt i tre dagar och så ska vi börja stretcha lite mer kontinuerligt.
Sedan återbesök igen om 3 veckor. Hon hade lite muskelknutor uppe i korset på vänster sida och en gammal " muskelskada" eller vad man ska säga högt upp i högra bakbenet. Antagligen har hon någon gång sträckt sig bakåt eller hur man ska säga.

Den äldsta knutan hon hittade satt i nacken, på vänstersidan, som tillsammans med den i korset gjort att hon snedbelastat hela bröstkorgen, lixom " vridit" den lite. Allt detta i kombination gör att hon har svårt att ställa till vänster och få in vänsterbogen i korppen.

Ett nytt stretchtips var att ta upp bakbenet o hålla ut det lite. Håll vid hasen och lyft upp en bit. Stå så tills du ser att skinkan på samma sida sjunker ner lite. Då stretchar man den lite djupare, underliggande ryggmuskulaturen i bakre delen av ryggen. Där var hon väldigt oliksidig, högersidan sjönk ner på direkten medan man fick stå ett bra tag på vänstersidan. Så det måste vi pröva!

När skruttan fått sin genomgång blir det mattes tur, för mina axlar/bröstrygg är INTE roliga...
Tur man har en häst som skadar sig titt som tätt så man har rejäla doningar i medicinhyllan!! Använder till och från en dundersalva som jag fick till feelia i somras, Compagel vet.

Det är en anti inflammatiorisk salva för häst, typ 10ggr starkare än voltaren o de där andra receptbelagra sakerna. Den är effektiv kan jag lova!



Nu ska jag koppla av med lite Big Bang Theory en stund, sedan blir det sängen. Är minst sagt trött efter en hel dags pluggande, men en hel del klokare blev jag mot slutet iallafall!!


korrekturläsning inte alltid på topp

ser jag nu när jag läste igenom det senaste inlägget. Att dessutom skriva 00:40 dagen innan arbetsdag bidrar vä linte heller till rättstavning. många feltryck på tangentbordet blev det iallafall.

Har haft en hel dag i skolan idag. Fysiken svår men kul. Prov på fredag känns därenom inte ok, varken kunnskapsmässigt eller i tiden. A och jag ska ju till borås då!! men men får åka dit efter provet.

Nu har jag sådär 2 min över till att smälta maten som jag precis kastat i mig, sen ska jag byta om och åka till jobbet, bara -7 idag, känns positivt!! Något som faktiskt ÄR positivt med att jobba på vintern är att man utan problem kan gå o mysa omkring i enbart långkallingar o raggsockor under termobyxorna :) Idag får det nog bli ett par mjukisbyxor med.

Förövrigt så är jag "hästlös" på måndagar eftersom jag går så länge i skolan, så Medryttarn tar hand om skruttan <3

Mål 2012


Ja, jag tänkte spika upp mina mål med hästen för 2012.
Givetvis är målet att komma igång fullt ut!!
Och hur ser planen ut för det då?
Jo, såhär ser min prioett lista ut.
Hovslagare: Provade en ny i torsdags och märker redan resultat. Värmen bosta och gallorna lika så! Så länge Feelia mån bra så bryr jag mig inte vem som gör jobbet.
Osteopat: På tisdag kommer osteopaten ut till Feelia. Jag hoppas att hon kan hjälpa oss rätta till den ojämnhet som uppstått efter all konvalecens. Att hon har haft det jobbigt och gärna blivit lite springig i vänstervarv har vi ju alltid jobbat med, men "rörelsestörningen" som finns i början av passen fanns inte innan den långa (ofrivilliga) vilan. Givetvis är hon kontrollerad av veterinär inte en utan 2 ggr och vi har fått order om att det är muskulärt och ska "ridas bort" med mkt cavaletti, klättring och lösgörande. Vi har även blivit rekomenderade korta promenader på 5-10minuter med en vikt på benet (såndär man själv kan ha på fötterna) men det har vi inte provat än. Hon blir mjukare o mjukare i vänstervarv ju mer igång hon vlir också, men jag hoppas på att osteopaten kan underlätta för henne. Vi har även en grym massagesele i stallet, som feelia för övrigt inte var överförtjust i, som jag kommer fortsätta att använda framöver.
Dressyrträning: Nu skulle vi ju igentligen ha tränat redan förra helgen men tränarn blev sjuk. Siktar på nästa månadsskifte istället, och håller tummarna för att hans metoder ska falla oss i smaken!
Hoppsadel: Hitta en ny hoppsadel som passar bättre än den förra. (jag kom på idag att jag glömt bort vart jag gömt pengarna ja fick för den gamla.... jaja då blir de ju inte spenderade på annat iallafall...)
Hoppträning: Det ska bli kul här fram i vår när Medsyttarn äntligen får komma igång med hoppträningen. Dock är det en hel del styrka och kondition kvar innan dess.

Efter det kommer ja glägga mer tid på lastträningen. Eftersom man har så himla fullt upp jämt så känns det bättre att fokusera på en sak i taget. Mycket av det här går hand i hand och allt är dessvärre i behov av finansiering.

Men det känns ändå som att prio ett är att bygga upp en mjuk och fin häst med bra kondition och styrka. Nu är ju inte det gjort på ettpar månader, det förstår ju jag också, men vi hinner iallafall en bit påväg.

Back in the old days

Den här filmen har jag hittat på en av mina bästas bloggar, peplis.blogg.se och jag fastnade verkligen för den!
Visst; ridläraren i mig skriker av fasa både när det gäller säkerhetstänk, lojalitet till våra hästar, ridlärarens pedagogik och den gemenskap man vill skapa mellan alla i stallet. Men en hel del kan jag tycka saknas lite i dagens läge. Många (inte alla) av dagens ridskoleungar är så lata! De kommer bara för att rida, gärna dyker de upp 5 min innan de ska börja. Och de gånger det står teori på schemat dyker de inte ypp över huvud taget, för enligt föräldrarna "betalar de för att få lära sig rida" och inget annat...
Och nu är det inte enbart tonåringar jag pratar om! Det finns många 8-åringar som vägrar borsta på hästarna, inte för att de är rädda för dom utan för att de blir så skitiga om händerna....

Nu när mina tankar börjar snurra kring ämnet klarnar en annan tankegång; Kanske det inte är barnens idé alla gånger att börja på ridskola i dagens läge? Enligt det mamma har berättat från när hon var ung (och allt jag läst om i mina älskade Britta och Silverböcker) fick man tjata sig blå för att få börja rida för på DEN tiden VAR det verkligen inte alla som hade råd med det. Kanske är det de som aldrig fick rida som barn som tvingar sina barn till det idag, eller så tror de att det fortfarande är ett tecken på status att gå på ridskola...

Sen så finns det såklart vissa eldsjälar som spenderar 5-6 timmar i stallet flera dagar i veckan.



Ungarna får egen häst så snabbt i dag. Och mamma eller pappa mockar medan de rider osv. Jag tror det var  nyttigt för tjejerna i filmen att ha ansvaret för en häst sådär. Att själva få känna på att det ÄR inte roligt att åka ut till stallet varge dag, men man måste faktiskt det.

Jaja, nu är godispåsen slut så nu får det bli lite vanlig frukost. Efter det blir det plugg plugg plugg blandat med lite städ för ikväll kommer Jänny och Andreas.




RSS 2.0