Strategi inför morgondagen

Tjaa.... eftersom jag nu valt att göra det lite lättare för alla er andra att få bra snitt på högskoleprovet så tänkte jag även dela med mig av min strategi och upplägg inför dagen.

Jag kommer kliva upp i god tid (eller hur, idag znoozade jag till 20 min innan lektionen började...JAG HATAR SOMMARTID! Å andra sidan är det jäkligt göttigt på hösten när man får sova en timme längre igen)
Sen så är det bekväma kläder som gäller! Inga klämmiga jeans eller tröjor som sticks osv, här ska det sittas i skräddarställning hela dagen.
Jag kommer att ha med egen lunch. Som det ser ut nu så är det ingen mer av mina klasskamrater som skriver på samma ställe som mig, så istället för att sitta o slöprata med folk jag inte känner siktar jag på att sitta nånstans i lugn och ro. Pastasallad med grillad kyckling står på schemat. Ettpar mackor åker med som mellanmål också. och vattenflaska såklart. Lite apelsin med.

Så till själva provet då.
Jag kommer att stryka alla svarsalternativ som jag är säker på INTE är rätt. Då har jag mycket större chans att gissa rätt om jag behöver gissa.

På läsförståelsen kommer jag snabbt läsa alla rubrikerna för att sedan börja med den som verkar enklast/mest intressant så jag inte kör fast redan i början. Jag kommer läsa hela texten snabbt men noga och markera delar jag tror är viktiga. När jag sedan läser frågorna tänker jag "besvara frågan" innan jag sedan läser svarsalternativen.
Den här delen hade jag svårast att hinna med när jag tränat tidigare i veckan. Jag läser väldigt långsamt.

Mattedelen känns som att den är som den är. jag kommer att hoppa över alla som jag inte kan direkt på rak arm så jag inte kör fast någon stans, lösa de jag kan först och sedan gå tillbaka till de som var svåra.

ordförståelsen är lite oroande eftersom man kan förlora så många poäng där... Jag har samma stretegi där, svara först på de som jag är någolunda säker på. Fundera ut vad det kan betyda innan jag läser svarsalternativen, stryka alla alternativ som inte känns aktuella osv.

Saker jag inte får glömma:
Körkort
klocka
stift till pennan
sudd
linjal
överstrykningspenna
mat


Så går ytterligare några bekanta förlorade

Jaa, jag vet inte vad jag ska säga. Jag ler o grattulerar...som vanligt!

För varje announcement som ploppar upp där på fejjan känner jag bara hur mina hälar borrar ner sig ändå lite djupare i marken. Det är dax att stanna upp lite nu, karusellen snurrar för fort, och jag VILL inte åka med!!





MÅSTE alla människor gå samma förutstakade väg så fort man kommer upp över 20?

Är det fel på mig som känner annorlunda jämfört med alla andra?

DET ska jag forska på den dagen jag kommit så långt i min framtida utbildning innom medicin/biologi: Vad är orsaken till att inte alla människor känner och ger vika inför driften fortplantning? Är det genetiskt? Hormoniellt? Är det naturens eget sätt att "sätta stopp" för dåliga/skadade/i framtiden onödiga gener?

En vidare frågeställning är: "drabbar" detta enbart människor?
Jag har tidigare haft en katt utan något som helst intresse för fortplantning. Hon fatta noll, nada o ingenting den dagen ungen kom, halvvägs ute började hon fräsa o morra åt den, och försöka fly från den. Så fort den var ute var hon livrädd för den, hoppade ur lådan, reste ragg o vågade inte gå nära den. Så har hon även reagerat på de andra katternas ungar. Fram till 3-4 månaders ålder har hon inte vågat vistas inomhus när kattungarna varit inne.



Jag klankar definitivt inte ner på de som väljer att skaffa barn (vore osmart att göra sig ovän med näst intill hela världen), och så länge de känner sig lyckliga med tillvaron så är det ju det bästa som kan hända dom. Så länge man gör det man känner är rätt för sig själv så finns inget "rätt eller fel" tycker jag.





Högskoleprov

Är vad det blir på lördag. Har suttit o tränat igenom ett gammalt prov precis. Det tar ju sån jävla tid!!
Hunnit med lite kemiplugg också. så pluggat i 6 timmar än så länge3.

Tråkigt för det är jättefint väder ute idag, vilket jag ser extra bra genom mina nytvättade fönster!!

Ikväll blir det stallet. Rida lite o så ska L träna. Ska även rida lite på ponnyn efter önskemål. Kul att få känna på hur hon känns.

tjaa det var väl min uppdatering om livet för den här gången... sambon är i schweiz o jobbar till på söndag så jag kan plugga hemma för tillfället ;)

Ladda inför dressyrtrännig

Japp, i morgon blir det träning!!

Typiskt nog gick hon såklart jättefint idag. Jag brukar aldrig lyckas hålla känslan 2 dagar i rad. Antagligen för att jag har för stora förväntningar redan från början dagen efter.

Matteprovet sket sig idag med. Fick helt hjärnsläpp och visste inte alls hur jag skulle börja räkna på knappt nån av uppgifterna. Det känns väldigt surt eftersom det känndes bra innan. Jag kunde samtliga metoderna och det var riktigt roligt. Så blir det såhär... Jaja tur att man får göra om dom om man inte får G.

vårstädning



nja, nästan iallafall. Passade på att rensa bort alla gamla löv i rabatten idag- värder har varit underbart!

Fick såklart expertishjälp av såväl min katt som grannkatterna :)

På lördag blir det dessyrträning - välbehövligt!!!

Släng dig i väggen Anrell

Ja, så har då havrepappa äntligen utmanat Anrell. Skimmeln han rider på står i mitt stall och det är i vårt ridhus dom spelat in. Lite kul!! Jag var dock inte där under själva inspelningen. Kan ju tillägga att Silver i fråga är sjukt stor, så jag tycker han var mycket modigare än Anrell!!

Galvaniska celler inte min grej

Nepp, det är det verkligen inte. bara en massa jävla krångel åt vilket håll elektronerna vandrar osv. Här försvinner chanserna för mitt MVG i kemi B iallafall. Jag skrev 2p från MVG på förra provet och lärarens komentar var väl ungefär att om jag jobbar röven av mig på resterande prov ska det nog gå bra... Men som sagt, detta kapitel blr jag glad om jag klarar G på!!

Jaha, har fram till 15 på mig att plugga för då börjar provskrivningen. Efter det är det direkt hem till matteböckerna som gäller för det är prov på fredag. trigonometriska funktioner, Inre och Yttre derivator, radianbegreppet o en massa annat skit... Fast det är faktiskt kul att sitta o knåpa med!

Ansökningarna är öppna

Ja, från och med igår kl 13 har ansökningarna för höstens studier öppnats. Jag har fortfarande inte skickat in min ansökan.  Jag har lite tvivel om i vilken ordning jag ska sätta dom. Detta är en helt ny värld för mig, men syon har iallafall förklarat för mig att om jag tex kommer in på mitt andrahansaval så faller 3:e, 4:e, 5:e osv bort automatiskt. Och man vill ju ha så många valmöjligheter som mögligt.

Målet  idagens läge är att få en så "bred" utbildning som möjligt. Och vill jag sedan jobba vidare som lärare så kan jag alltid bygga på den biten då, sålänge som jag läst de kurser som ingår på lärarprogrammet.

Just nu ser listan ut såhär:
1: apotekare
2:läkemedelskemi
3: Ämneslärare i kemi/biologi för gymnasiet
4:Kemi kandidatprogram. Går att bygga vidare sedan om man skulle vilja bli proffessor eller dyligt. Då kan jag svassa omkring i en vit labrock hela dagarna, och så ska jag köpa "arga" glasögon som jag ska ha lääängst ut på nästippen :)
5:Biomedicinska analytikerprogrammet
6: molekylärbiologi - mest för att ha ett sjätte alternativ. Syon tyckte att minst 6 alternativ var att rekomendera.




Vad ska ni bli när ni blir stora??

Seg dag

Ja, idag har det varit en sån där seg dag. Lite hängig efter jobbet igår, jag är nog inte riktigt frisk än.

Började dagen med Fysiklektion kl 8. Nice!!
sedan var det lite ofokuserat kemiplugg här hemma. Galvaniska celler o jag fattar inte ett jota. Prov på tisdag så imorgon vet jag vad jag ska göra allafall. Vi läser om liknande saker i fysiken och för omväxlings skull fattar jag mer av den biten än den kemiska den här gången. Det brukar vara tvärt om!


Sen bar det av ut till kareby där sambon köpte en cykel. Han ska tydligen börja sitt nya liv nu. cylka till jobbet o sluta snusa o grejer!! Dax att bli orolig kanske?? hehe.

Aja, när han fått sin cykel att trampa hem på åkte jag vidare till stallet. Longerade skruttan ett ganska "hårt pass" jag hoppas verkligen hon återhämtar sig väl så jag inte gjort något dumt. Började med en promenad på 15 min. sedan skuttade hon lätt inspänd över en cavaletti på 50 cm i bägge varven. Hon var jätteduktig och det blev inte det där rusandet. Sen jobbade hon väl inte på direkt bra heller men endå. Som avslutning gjorde jag så som man inte "ska" göra och hade innersidans inspänning 1 dm kortare än yttersidan. Jobbade mest i galopp och hon såg riktigt fin ut på slutet. Sedan avslutade vi med 15 min promanad igen. Hon fick stå med stallbandage ettpar timmar efter det.

Prövade ett nytt bett idag med, hon är så orolig i munnen på det hon haft tidigare och jag har inte hittat nått hon trivs på. Och visst jag ska inte skylla ifrån mig för jag blir lätt hård i handen, men när man inte ens håller i tyglarna ska hon väl kunna aceptera bettet iallafall. Hon har ju haft nästan ett halvårs vila och tänderna kollade innan igångsättning så...
Idag provade vi ett rakt tränsbett med fasta ringar. Det verkade hon gilla lite bättre, hon gick inte o drog upp tungan hela tiden iallafall, men ettpar gånger. Får se hur hon känns att rida i morgon.

Eftersom hon jobbade ganska hårt idag blir det lösgörande arbete i skritt imorgon. Kanske rida barbacka?!


Underbara dag

Härligt väder idag med. Så känner jag mig helt frisk och kry igen. Det kanske lönar sig att vara hemma o vila när sjukan kommer trots allt, så slipper man vara hängig i flera veckor!! Eller så var det bara en ren tillfällighet.

Idag blev det en härlig uteritt i solskenet med sambon som sällskap. Givetvis glömde vi ta några bilder!!
Vi skrittade bara för hon var ganska tjock i sina bakben. Har gått på banan 3 dagar i rad och den är väldigt tung.
Min lilla snutt var så mysig, det var ett bra tag sedan hon gick den vägen men hon var inte alls direkt tittig. Hon blev dock skrämd av en stooor långtradar som vi mötte när vi gick på vägen. Men den körde verklgien jättefort så jag förstår henne. haha, hon skutta ner i diket :) sedan kom det en buss med lite lägre hastighet, som hon också blev skrämd av, så synd att den där dumma långtradaren skulle komma, för hon har verklige nlitat på traffiken innan. Jag gillar inte alls att man måste snedda den där förbaskade vägen för att komma någon stans, måste väl följa den en 50 meter eller så.

På hemvägen travade vi faktiskt över, tänkte att det är lika bra medan det inte kommer några bilar. Det var hon med på såklart lilla snuttan, men då drog nån jävel igång o byta däck med såndär tryckluftsgrej i garaget bredvid så det blev lite sprattel på hemvägen med. Men jag klandrar henne inte, jag höll på att skita i blrallan jag med när den där drog igång :)

Allt är nästan som vanligt i skolan igen med. Fysik/matteläraren är tillbaka trots hennes sjukskrivning i ytterligare en vecka så vi inte hamnar efter för mycket. Biologiläraren var dock sjuk idag, till min besvikelse då vi skulle börja på nytt område idag. Människokroppen!! men men, på måndag blir det dissektion av hjärta, lunga och lever. Kul, det var länge sedan sist.

"Lite sjuk"

Ja, idag är jag just det, lite sjuk.
Dvs febrig, huvudet håller på att sprängas och det känns som att halsen håller på att brinna upp... Jag, Lina Karlstad, har till och med ringt till jobbet och sjukanmält mig trots att det strider mot min policy! Jag brukar ha magsjuka och egen begravning som enda giltiga frånvarå i vanliga fall, men med såhär tufft liv känner jag att kroppen säger ifrån ibland. Så jag tänkte att det är bäst att ta en dag att vila upp sig på.

Och för en gångs skull har jag lite "tur" eftersom matte o fysiklektionerna är inställda så är det vara en endaste lektion jag missar i skolan och den är bara repetition inför provet i morgon, så inget nytt jag missar där.

Jo, i fredags hittade jag ju en mystisk knöl i min arm. kännde den när jag smörjde in mig, den känndes som det låg typ en hasselnöt inbäddad under skinnet, fast mjuk. Den ömmade lite så jag antog att det var någon form av vätskeansamling. Så, på med hästens dundersalva mot inflammationer och hematom av allehanda slag. Jag tänkte att hjälper den på hennes vätskeansamnligar efter sparken så hjälper den mot mina. Och mycket riktigt, morgonen efter var ungefär 3/4 av den borta. Den hade också börjat färgas så nån blödning av nått slag måste det ha varit.

Idag är svullnaden nästan helt borta, men nu är sambon hemma igen så han har tvingat mig att gå iväg till vårdcentralen *sur* så jag får väl spendera min sängliggande dag på vårdcentralen antar jag.

ännu mera "sovmorgon"

Ja, läraren i fråga är fortfarande sjuk, så både matten och fysiken är inställd i morgon. Bara  en timmes biologi att gå på med andra ord. Dessvärre ger det en massa extraplugg som ska läsas ikapp inför tisd eller onsd beroende på när hon är frisk igen, för i och med vårt tuffa schema så följer vi planeringen trots sjuka lärare...
så det kan ju ta sin lilla tid att själv klura ut det där med inre och yttre derivatan av en funktion och hur man sedan lägger ihop cosinusfunktioner med sinusfunktioner....

I fredags var det iallafall provskrivning i fysik. Det var inte så svårt som jag hade förväntat mig, har jag riktig tur räcker det till ett G!! Skulle vara skönt att slippa ett omprov. Jag blev mest irriterad på mig själv som gett upp dagarna innan, hade jag bara kämpat på liiite till med pluggandet så hade det gått vägen! men men, lätt att vara efterklok.

På tisdag är det major biologiprov. celens uppbyggnad och ämnesomsättning, Mikrobiologi i stora drag (bakterier, arkeer och virus) samt växters fysiologi. det mesta är ganska logiskt, men det är mycket nya ord och termer samt "i en bakteriecell är det så och så och så, men i en arkécell är det o det samma som i en bakterie, men INTE det osv. mycket att hålla i sär, men väldigt, väldigt intressant!!

Hehe, nu sitter jag o funderar på vad som faktiskt sker i min näsa just nu, då jag börjar bli lite "svidig i svalget" o förkyld. väldigt spännande!!


Sovmorgon

Ja, med all panik som kommer tillsammans med sjuk lärare, inställda lektioner och prov på fredag så blev det en god gärning iallafall. Sovmorgon på en tisdag!! Jag fick ligga och dra mig ända till kl 8 innan böckerna kallade.

Nu blir det lite frulle och sen vidare till skolan för lite kemi. Börjar på nytt kapitel idag eftersom vi hade prov i  fredags. Som vanligt gick jag dit- och lämnade med ångest över att jag som vanligt inte hunnit plugga tillräckligt. Det gick sådär dåligt bra, jag är relativt säker på att jag klarar godkänt, men inte mer än så. Ett IG får man ju iallafall chansen att skriva om, medans ett jävla G hänger med som betygsunderlag *bitter*

Lika häktisk vecka som vanligt, men i och med att fysik/matteläraren är sjuk så blir det ingen mattelektion i em, dvs jag hinner rida innan träningen börjar. Fast i dag går det nog att rida på banan i vilket fall....

Nu på fredag: gigaktiskt fysikprov som ingen fattar nått utav (+sjuk lärare)
Tisdag om en vecka gigantiskt biologiprov. Den kursen har vi bara 2 provskrivningar (och två laborationsrapproter) i dessutom så där gäller det verkligen att leverera, till sklillnad från resternade ämnen som har åtminstonne 4 del-prov, ett STORT arbete och 3 laborationsrapporter som betygsgrund. Dessa har man "råd" att få ett VG i.

Tiden springer iväg

Ja, det gör den minst sagt.
Härlig vecka har det varit iallafall, trots otroligt mycket plugg. Strålande sol nästan varje dag.

Idag har jag hunnit med en del dock. Började dagen med att sitta ute i solen och panikplugga det sista inför kemiprovet. Sedan åkte jag ut till stallet, Feelia stog och sov på stallgången trots att hon var ensam i stallet. (Hon var fin i benen efter gårdagens löshoppning, som jag såklart glömde filma. Haha, tokiga hästen försökte klivia in i hinderförrådet när jag plockade undan!!) Sedan longerade jag lite och efter det tog vi en mysig promenad. Inga tusilago har vi hittan än.
Efter stallet var det snabbt hem o byta om för att fara vidare in till skolan och skriva kemiprovet. Det var mycket matematik i de här kapitlen och jag tror jag rörde ihop en del, men godkänd är jag nog iallafall.
Efter kemin belönade jag mig själv med att städa bilen.
På kvällen kom osteopaten ut till Feelia igen. Stelheten i nacken fanns kvar men det var också det enda.
Nacken tyckte hon väl var sådär, men reste nav behandlingen njöt hon verkligen utav.





Och på tisdag blir det Mattes tur :)


Nu ska jag bädda ner mig med lite Modern Family och somna på soffan. I morgon ska jag "sova tills jag vaknar". Dvs mitt uttryck för att ha sovmorgon. Jag sover ju alltid tills jag vaknar, för är jag inte vaken så sover jag ju, men a, ni fattar ;)


RSS 2.0