Mitt barn är inte som alla barn

Haha, näe det är synd o påstå. 
 
Igår tog vi en härlig uteritt på kvällen. Det var läääänge sedan sist vi red lite längre och i alla gångarterna. Det gick super och hon kändes inte alls öm i sulorna. Till och med Moonlight kunde uppföra sig som inte heller varit ute på hur länge som helst. Traven kunde han rida på glappande tygel (haha, det gick INTE på den bruna ångvälten) och i galoppen sprängde hon INTE förbi som ett vitt streck - kanske hon är sjuk ;) Efter galoppen gick det givetvis inte skritta något mer den turen, men det var inte sån där manisk krabbgång eller galopp på stället/sidan/baklänges som det var sist vi var ute (och vände hemåt), utan som vanligt bara det eviga tacktandet. 
 
Det bekommer dock inte Feelia. Hon lufsar på i godan ro sådär 20 meter bakom <3 
Prio ETT för henne på en uteritt är att hinna med o stanna o lukta på alla spännande bajjhögar som andra hästar lämnat efter sig. Då måste man stanna, ner med näsan, och undersöka grundligt. Man måste ta god tid på sig!
 
Dessutom blev hon helt starstruck av alla islänningar vi gick för bi i hagarna, och korna som annars brukar vara lite läskiga! Hon stannar lixom till och ser väldigt intresserad ut lixom "Heej, vad heter du?!" Ville bli kompis med alla, antar att hon brunstar. Det är det enda man märker av på henne, hon blir vääääldigt gosig.
 
Haha! Mötte även en islänning på vägen hem, den var påväg uppför en brant backe som vi var på väg nerför och den kom lite plötsligt på. Och Skrutt blev helt paralyserad, tyckte den var jätte intressant och ville inte riktigt gå där ifrån. 
 
I galoppen jobbade hon på superfint. Antingen gjorde det lite gott att ta igenom det där "den hårda vägen" igår, eller så är det inte så farligt egentligen, men jääävlar vad mycket hag hade i handen! 
Det var en überlycklig pålla jag satt på så tränsbett kanske inte var rätta valet såhär i efterhand ;)
Så skönt när hon är sådär sprudlande glad.
 
Sen (när jag väl fått stopp) lunkar hon på på hängande tygel igen som om vi aldrig galopperat. Den där "på och av knappen" är nog det bästa med henne. 
Lillskruttan <3
 
 
 
 
 

Dax att sova

Har varit vaken sedan 05 30 i morse, och det är tidigt för mig. Hade en så fruktansvärt otäck och verklig dröm att jag inte vågade somna om. Ni  vet en såndär som verkligen känns som om den är på riktigt. Så jag slog upp datorn istället. Sedan tassade jag ner och satte mig framför böckerna straxt innan 7. Det är väl ungefär det jag har spenderat dagen med idag. Och det har varit en bra dag, plugget har flutit på bra och det har varit ganska roligt.
Efter 18 bar det av till stallet. Ett gramanpass med bom stod på schemat. Gick inte som planerat, tror hon har någon låsning/sträckning whatever någonstans i bakpartiet. Kanske är det hennes gamla sträcking i höger skinka som spökar för vänstergaloppen vill hon INTE svänga i ordentligt på tygeln iallafall. 
 
Det gick att jobba ut ganska bra i slutet, men det kändes som väl stora protester från hennes sida idag. Det är INTE likt henne att protestera eller stressa upp sig och idag var hon inte många millimeter från att resa sig. 
 
Kul med sånt när man redan ligger dryga 3700 minus. Tur jag har sparat undan lite. 
 
 
 

Jag kan ju för fan själv!

Jaa, sitter här o googlar o googlar och har svårt för att bestämma mig för hur jag ska gå till väga med hästens hovar. Under vintern har det tillkommit viss bärrandsröta (ni som känner mig vet att jag får det att låta som om halva hovväggen måste opereras bort, när det i själva verket rör sig om lite "mjölig"t horn 2-3 millimeter djupt). Men iallafall! Jag har haft "problem" med det tidigare när hon sått i ruta och hela tiden trott att det enbart beror på bakterier/mikroorganismer i backen i just de hagarna. MEN i vinter fick hon en helt ny hage på grusplanen, där det inte stått hästar förut och det inte är fullt med kiss och bajs "i backen". Och ingen lera heller för den delen. visst, dessa mikroorganismer sprider sig väl i gjorden, men jag vågar nog anse att det snarare har med 
minskad näringstillförsel i hoven att göra pga den lilla hagen --> mindre rörelse --> mindre blodcirkulation och slitage.
Jag har tänkt i de banorna förut, men känner mig ganska övertygad att så är fallet nu. Tror de där mikroorganismerna finns mer eller mindre överallt, men att minskad rörelse/cirkulation har en stor bidragande effekt. Det är min teori i allafall, eftersom hon bara har haft det i de perioder hon har varit skadad/stått i en liten hage - oavsett var.
 
Så. åter till ämnet har googlat runt som fan på diverse tips och råd ang detta. Många effektiva metoder brukas där ute i hästsverige. Svårt att välja, men sen kom jag på att vafan: ANVÄND nu den kunskap du besitter! Analysera de olika preparatens innehåll, vad kan de tänkas ha för effekt på olika bakterier, svampar, på hoven osv osv!
 
SÅ: Min första tanke var kopparsulfat. det tar död på det mesta. Koppar är en otäck metall. Men sedan ångrade jag mig. Dessa mikroorganismer är ju i regel anaeroba, dvs de vill inte ha något med syre att göra. Därför kommer jag att välja väteperoxid.
 
Väteperoxid är dessutom enkel att se när man har "behandlat klart" med eftersom det bubblar/"kokar" så länge det finns bakterier att döda. Det som händer är i princip som så att väteperoxiden fräter sönder bakterierna. Inne i bakterierna finns enzymet katalas (som även finns i våra celler). Katalas är egentligen till för att skydda cellerna mot just väteperoxid och bryter ner detta till fria syremolekyler och vatten. När syret frisätts kommer det att bubbla. Restprodukterna är alltså helt ofarliga, även om H2O2 i sig är frätande och kan även frisätta fria syreradikaler som förstör bakteriens proteiner och DNA! Skadan på de kroppsegna cellerna anses vara så liten att det bortses vid normala behandlingar och låga koncentrationer. I starka koncentrationer är H2O2 mycket frätande!! 
 
De flesta bakterierna går alltså sönder, och gör de inte det så dör de ändå av det syre som frisätts (OM de är anaeroba). Skulle de inte dö av detta kommer det dessutom att bildas fria syreradikaler som förstör deras proteiner och DNA. Väteperoxiden hjälper även till att luckra upp små skrymslen och vrår och blir lixom "målsökande" efter bakterier.
Vidare googling har lett till att många verkar ha blivit rekomenderade att pensla på ett tunnt lager lotagen (i 20%lösning) efter att väteperoxiden har verkat. Jag kommer antagligen göra även detta eftersom hon är skodd och jag omöjligt kan skrapa bort mjöligt horn och tvätta rent varje dag. 
 
Lotagen angriper cellväggen på bakerier, svampar, jästceller och protozoa. Det är inte patogenspecifikt utan kan angripa ett brett spektra av mikroorganismer. Dessutom har lotagen en förmåga att skilja på frisk och sjuk vävnad. De celler som är hela stimuleras till att bilda nya slemhinnor eller hud i sår tillexempel. (Lotagen drar dessutom ihop små blodkärl och kan användas för att stoppa små blödningar) 
 
Det blir en liten dubbelt upp-behandling med andra ord. Väteperoxiden för att se om det finns några bakterier i över huvud taget, samt se när det i så fall slutar bubbla. Lotagen för att säkerställa bakteriedöd. Det finns ju faktiskt bakterier som kan bryta ner väteperoxid. Detta använder de som ett skydd mot människans celler som kan använda just väteperoxid för att ta död på dom!
 
 
 
 

Höll på att köra av vägen...

I måndags morse rullar jag fridfullt in mot skolan lyssnandes på P3. De har bästa morgonsändningarna enligt mig, förutom mix megapol (inte stockholmsgänget så klart) men där är det så mycket reklam jämt. 
 
Som vanligt har de en gäst. Jag slår på i slutet av gästandet så att säga så jag har ingen riktig koll på vem hon är, men hon hade extremt märkliga tankar och ideer iallafall, det är ett som är säkert!!
 
Det första jag hör henne påpeka (stolt som tuppen) är att hennes dotter minsann inte visste om att hon var flicka innan hon började lekis.... För att ge ett barn komplimanger är ju livsfarligt, speciellt vad gäller utseendet eller kläder osv. Lite svårt att ge komplimanger för något annat om man inte känner ungen. Jag ger mig fan på att hon blir kallad hen också...
 
Själv tycker jag det är viktigt att få varje unge att känna sig "fin" hur slitna kläder de än har eller hur "fula" (ja, ni fattar, orkar inte gå in på det) de än är tycker jag att de ska ha komplimanger. Vi måste visa dom redan som små att det inte är ETT utseende som är "rätt"!!! Och att det inte bara är dyraste/prinsessigaste outfiten som räknas och är det enda rätta. Jisses!! 
Detta "problem" kan man tackla på många sätt utan att ta till så drastiska åtgärder. Ge komplimanger åt alla till exempel, inte bara till dom vars föräldrar har mest pengar att lägga på skräp. 
 
Sedan fortsätter hon med att babbla på om det där med att tuffa till tjejerna som många gör och tror de är feminister är helt fel och att pojkarna istället ska mjukas upp. Och det ligger väl en god tanke i det, men man kanske inte behöver dra det till överdrift. Hon var noga med att påpeka att hennes barn fick välja kläder helt själva - eller ah, de fick välja fritt av det HON köpte hem och hon köpte minsann ALLA kläder på fkickavdelningen för de var mycket gulligare (???) där..... både till sin dotter OCH sin son....
Då kan man ju undra vad tidigare tjat om att barn (läs flickor) inte ska få lov att klä sig gulligt gick ut på. Eller det kanske bara gäller flickor, för pojkarna verkar det vara fritt fram att vara supergulliga. 
 
Funderar på att lyssna om på poden, men jag vet inte om jag pallar det alltså. Då får det nog bli anger management för min del, för sånt där "trams" gör mig vansinnig!
 
 
Jag fattar inte varför det ska vara ett sånt liv om det här jämt. Låt barnen vara som dom vill. Uppmuntra dom för vad de har! Vill en kille ha en fin rosa tischa med Hello kitty låt han ha det. Vill en tjej ha en mörkfärgad tischa med monstertrucks eller what ever är väl det helt ok det med? Eller? 
Enligt mina erfarenheter väljer barnen det där bra själva. Jag har haft tjejelever som är kortklippta, som alltid klär sig i blått/grönt osv och som "bara" leker med grabbarna. Jag har också haft tjejelever med långt blont hår och tjtejkläder som varit lika hårdkokt för det och åkt vidare på crossträning efter ridlektionen och också hängt mycket med killar. Många av killeleverna jag möter är väldigt mjuka och försiktiga (vissa tror till och med att speglarna i ridhuset är till för att fixa gåret i ;) ). Och många av tjejeleverna är just tjejiga - men inte ett dugg "mesigare" för det. De tuggar sand lika ofta som de grabbiga tjejerna eller grabbarna - gråter en skvätt, borstar av sig och sen upp igen. Faktum är att i uppskttningsvis 6 ggr av 10 är tjejerna modigare/tuffare vad gäller att utföra grejer till häst. Så det där som många ridkskolor kör med att killar ska vara så mycket tuffare tycker jag inte stämmer in alls. Innte vad jag sett över mina 12 (gammal, no shit) åren som verksam instruktör iallafall. 
Visst finns det de som är tuffare än andra, men de finns minst lika ofta på tjejsidan. 
 
Vill man på riktigt ge sitt barn en god start i livet - sätt dom i ridskola! Där blir de jävlar i mig både starka och självständiga. Fysiskt och psykiskt. OCH flickor/pojkar tävlar i samma klasser, på lika villkor!
Och kom inte dragandes med det där att det bara är män i toppen för det är så gott som försvunnet i dag och kommer garanterat vara borta inom 10-15 år. 
 
 
 
 
 
 

Ny dag, nya tag!

Har beslutat mig för att lägga CSN-kraven "på hyllan" och bara fokusera på att bli klar med antagningskraven till och börja med.
 
Blir jag inte CSN-behörig de första månaderna får jag väl lösa det på något sätt då i så fall. Gå på gatan kanske?
 
 
 
 
 
 
 

Gay Day

Ja, med tanke på att jag inte alls har något emot homosexuella anser jag att jag får lov att använda det ordet i negativ mening!
 
Verkligheten börjar komma ikapp mig, sådär riktigt tätt inpå som den gör ibland. När man bara vill sätta sig ner på golvet o grina en skvätt. 
 
Jag böjar känna pressen över att jag MÅSTE klara tentan på måndag, och den på lördag....
 
Dessutom har otrevliga grejer på familjefronten övergått från spekulationer till handling.
 
På torsdag kommer första spekulanten på den här knasbollen - som inte har något rätt någon stans, men som jag ändå blivit kompis med och mitt hjärta klappar otroligt hårt för den här tanten. 
 
Fina Moonlight. Utan henne skulle vi inte vara här idag. Tillsammans. Vi skulle antagligen inte ens känna varandra.
 
Hon kanske har den fulaste och mest olämpliga exteriören en häst kan ha, en personlighet som en isdrottning och en envishet som en oxe, men för mig betyder denna spektakelponny nästan lika mycket som min egna lilla Fillifjonka. Jobbigt att bearbeta förlusten av en familjemedlem med all underliggande stress för studierna och samtidigt veta att det är ytterligare ett ekonomiskt nederlag. Hade jag växt upp lite tidigare och gjort något av mitt liv hade vi kunnat behålla henne och köpa en ny ändå.
 
Dessutom finns det väldigt mycket underligande oro för lilla Emil och Oliver. Snart blir de två månader - fast de samtidigt har typ 1,5 månader kvar som de skulle ha varit i magen. Jag har inte hört något från dom på över en vecka och uppdateringen jag fick senast var inte den bästa om man säger så. Det käns jättejobbigt men framförallt jävligt orättvist!
Att den som vill ha något mest av allt ska behöva kämpa så. 
 
 
För att se det komiska i det hela kan ni ju gisa vem som trampat av sig den ANDRA skon när jag kom till stallet förut. Jag fattar inte hur hon lyckas.... hon har ju ändå boots på sig och det är inte lerigt i hagarna. Aja, hon var inte halt eller så iallafall. 
jag funderar seriöst på att sko av henne, nu när det nalkas 2 månader med mjuka gräshagar där hovarna växer bra och det är mjukt och skönt att gå. Då har man kommit en liiiten bit på väg när de ska stallas in igen iallafall, och en ganska lång väg inför vintern.
Problemet är bara att jag inte vet om hovkvalitén blir som den alltid ha varit förut efter denna blötvinter. För några år sedan gick det ju att rida helt obehindrat när hon tappat skor. Frågan är ju om de kan bli lika starka igen... 
ja, jag vet inte. På fredag ska det iallafall inhandlas och tillpassas Shosecure.
 
 
 
 
 
Nä, men nu sa jag hitta mentaliteten till att läsa, lära och komma ihåg saker till tentan på måndag. 
wish me luck!
Eller så går jag och lägger mig. 
I morgon kanske är en bättre dag. 
 
 
 
 
 

Snart är den här

Den där underbara tiden på året. När man för en gångs skull är lite ledig, eller iallafall inte så jävla sönderstressad.
Man kan rida ut i timtal, pyssla i stallet i timtal, putsa träns osv osv i det oändliga.
 
Det var just det jag och min sambo föll för hos varandra. Vi är lika gediget hästgalna båda två. Vi älskar att spendera timmar av dagen i stallet, att sitta och putsa träns, rida ut på långa härliga uteritter, sopa stallgången, borsta schabrak, pyssla med hästarna, ja allt som har med stallet att göra helt enkelt! Tyvärr tappar jag bort det i all vardagsstress. Nackdelen med att plugga är att man aldrig är ledig, det finns alltid något man kan lägga mer tid på inom studierna (eller enklare beskrivet, det finns alltid minst 20% av det som man förväntas hinna med som man aldrig ens hinner titta på). Sambon å andra sidan är ju färdig med sitt när han jobbat sina 8 timmar för dagen. Det i kombination med att han bara behöver 5-6 timmars sömn gör att han får 11 ( E L V A ) timmars fritid varje vardag. Då klarar man lätt av att avlägga 4-5 timmar i stallet varje dag utan problem. Jag är sjukt avundsjuk och om tre år har jag också bestämt mig för att ha det då!! Kanske jobba heltid de första åren så jag kommer iordning med min ekonomi igen, men sedan ska jag jobba deltid! Eller, ah, planen är deltid på apotek/gymnasieskola och sedan en liten verksamhet hemma på gården så det kommer ju fortfarande bli jobb - fast hemma. Och med roliga arbetsuppgifter - typ mocka bajs, finns inget bättre!
 
Om drygt en vecka är jag klar med de sista tentorna för den här delen av sommaren. Och jag har planerat att spendera min sommar på bästa sätt: mycket kravlöst hängande i stallet och låååånga härliga uteritter. Bus på vallen när den är slagen står också högt på schemat. Bara att hoppas på att Feela fixar uteritter även utan sulor fram! Annars får det nog bli boots för hennes del, för nu tänker jag INTE harva runt i ridhuset längre. Jag har inte ridit ut på en riktig uteritt sedan tidigt i höstas - på hösten blir hon ju så panikig över alla älgflugor så det är på vintern, våren och sommarn vi kan rida ut. I vintras var det mörkt mörkt mörkt och i januari blev hon dålig i hovarna och blev ordinerad att endast jobba på mjukt underlag. Så, ja det är lite abstinens på uteritter här! Herregud, vi har ju inte "gått på dejt" sedan i höstas då med andra ord ;)
 
Igår hade Feelia givetvis trampat av sig en sko så hon fick en boot på den hoven idag och fick gå ut i stora hagen som vanligt. Än så länge knädes hon fin i benet - ingen värme och inga gallor. de brukar ju komma snabbt så jag räknar kallt med (och håller tummarna HÅRT för) att det inte uppstått någon ny inflammation i sulan. Ikväll får hon på sig skon igen iallafall och på fredag ska hela hon skos om. Utan sulor på framhovarna. Men det går nog bra!
 
Min fina fina skrutta <3
 
 

and now it begins

Idag blev det havregrynsgtöt till frukost. CSN snålar ju ur såhär på sommaren. 
Inte jätteäckligt faktiskt, men jag kunde ju tatt bilden INNAN jag rörde ner alla hallon. Men men ;-)  snart bär det av till skolan för o iordningställa diverse bakterieprov som ska analyseras senare i veckan: svalgprov, urinprov, avföringsprov samt ett "allmänprov"(vad det nu är). Yummy! 

någon gång ska va den första

Yepp! Idag har jag vaxat benen! Provade en gång för mer än 10 år sen, men då satt typ 75%  av håren kvar. Sedan dess har jag harvat med hyveln. Men är trött på stixiga stubb redan dagen efter. 
Så!! Eftersom lurvet fått härja fritt i vinter tänkte jag att det är nu eller aldrig. Nu kan det då inte vara för små stubb iallafall! Fattig som jag är googlade jag lite och kokade sedan mitt eget vax! 
2 msk färskpressad citronsaft
2-3 msk vatten
2dl socker
så fick det sjuda tills det klarade kultestet. Klippte remsor av ett lakan o sen var det bara att köra! Allt rök med och benen blev mjuka o goa.
 
 
 

Packa höpåsar

1,5
1,5
1 + halm
Man skulle kunna tro att jag packar höpåsar till en A-ponny ;)
 
Men nu när hon går på gräs tycker jag inte att hon behöver så mycket mer än 5-6 kg som komplettering. Det är inga mängder gräs i hagen, men hon får ändå pilla med grönt i ca 12 timmar. 
 
Och som ägare till en tjockis är det där med tuggtiden alltid ett orosmoln som ger en klump i magen. Det är omöjligt att låta henna äta 15 timmar om dygnet utan att bli smällfet. Försöker fodra med halm när hon kommer in på eftermiddagen så att det finns nått att pilla med under kvällen och natten om hon skulle vilja. Oftast äter hon en hel del, ibland hela, men ibland rör hon den inte. Men då har hon haft möjligheten iallafall. 
Sen är hon ju duktig på att pilla i sig torv också - dyyrt, men håller faktiskt magen i trim! 
 
 
 
 
 
 
 

Det har visst blivit sommar!

När hände det?   
I morse började jag med att titta till hästarna som fått gå ut i stor hage på gräs idag. Termometern visade på + 20 redan innan åtta och feelia var nöjd och glad.  Gräs och lera, vad mer kan man begära sa hon ♥
 
strax innan lunch packade jag strandväskan och åkte till havet o pluggade ett par timmar. Det blåste en hel del så som vanligt lyckades jag bränna mig lite. Men inte så pass att det kliar och sticks iallafal.
 
 
ikväll tog vi en liten spontantur trots att jag tänkt att hon skulle vila.. Bästa vännen ♡
 
Red en liten sväng längs vägen bara. Det är så härligt att få va som 14 år igen ibland: kortbraller, bettskivor och ingen nosgrimma. Feelia var på tiptophumör som vanligt så klart! Galoppen var extra populär! Härligt att bara får ge sig ut och mysa lite. Hon var kall och fin i hovarna efter att ha gått i stor hage hela dagen. Om 2 veckor ska vi ta av sulorna så hon inte blir beroende av dom. Hoppas hon inte blir öm igen bara, nu när vi preciiis har börjat kunna busa ute igen. 
 

Kunskap är makt

För ett par år sedan var det ett sånt jäääkla hets från mina föredetta svärföräldrar att jag var TVUNGEN att vaccinera mig mot TBE för det var sååååå farligt att vara i stallet för hästarna kunde ju ha fästingar på sig eller man kunde få fästingar på sig ute i hagen.... (vem har INTE stängslat sommarhagar i midjehögt gräs åtskilliga gånger lixom, eller sover med 3-4 utekatter i sängen)  Men, enligt en del är ju allt farligt....
 
Fine, sa jag pröjsar ni så vaccinerar jag mig. 
 
TBE är ett virus som kan orsaka hjärn- eller hjärnhinneinflammation (dvs encephalit).
TBE = Tick Borne Encephalit.
 
Till saken hör den att jag aldrig tog alla sprutorna när jag hade chansen... 3 sprutor á dryga 500 och sedan en varje år tror jag det var. Det har vi definitivt inte råd med nu - och jag har gått och tänkt lite på det där. Nästan känt mig lite orolig. 
På denna kursen läser vi om bland annad TBE, så jag passade på att resercha lite. 1177 ser jag som en någolunda tillförlitlig källa och där står det att ca 200 drabbas av TBE i sverige varje år. Men det är bara upp till en tredjedel av dessa som drabbas av encephalit. Resten får oftast lindriga besvär och blir friska på någon vecka. Ååååkej tänkte jag, som alltid tycks ha en törst efter sanning och förklaring på saker och ting. Hittar man ingen sanning får man ta reda på den själv!! dax att plocka fram miniräknaren:
 
 
Vi är över 9 555 000 invånare i sverige, av dessa insjuknar ca 200 i TBE varje år, dvs 0.00002% (0.02promille) av befolkningen. Det är alltså 0.00002% risk att jag blir sjuk. MEN det var ju bara upp till en tredjedel, dvs upp till 66 st, som fick encephalit. Efter ytterligare beräkningar inser jag att risken för att få hjärnhinneinflammation av en fästing ligger på 0.0000069% (0.0069promille) eller 6.9 ppm om så önskas (knappt 7st på en miljon). 
 
Vi drar en enkel jämförelse som de flesta ken relatera till: Risken för att dö i en bilolycka ligger på 0.03 promille (beräknat på trafikverkets siffror som säger att 250-350 personer omkommer i traffiken i sverige varje år).
 
Det är alltså många gånger större risk att dö i traffiken än vad det är att smittas av TBEviruset. Det är dessutom många många många gånger större risk att dö i trafiken än vad det är att drabbas av just TBEorsakad encephalit.
 
Med tanke på att jag kör bil minst en gång om dagen är jag inte lika nojig över att ej ha en fullgod vaccinering mot TBE längre.... 
 
 
 
 
 
 
 

Lastbil vs sportbil?

Igår fick jag erfara fördelen med att "köra lastbil" istället för låg sportbil. 
Det höll på att smälla rejält på ridbanan igår kan jag lova, hur det nu kan bli trångt med 2 ekipage på en 20x60 ridbana kan jag inte förklara men krockade gjorde vi iallafall. 
 
Eftersom jag sitter "högt" på feelia och har korta ben gick det ganska bra för mig. Vred bara till knät lite som av någon anledning var konstigt och ont redan innan.
Timpa hamnade ju i Feelias sida/rumpa lixom så han fick lite värre smällar. 
 
Nog för att jag är bra på att nöta regler osv med mina barn, men uppenbarligen kan man aldrig nöta dom för många gånger!
 
Så här ser våra regler ut hos oss. Sanna regler som på 99.99% av alla ridanläggningar i sverige/världen gissningsvis följer.
 
Punkt 6 brast vi på. Tim red på volten i vänstervarv. Jag kommer på spåret i högervarv. Sen vet jag inte om Timpa valde att lämna volten, eller om vi bara väjde åt samma håll helt enlekt. Tim höll till sitt höger, vilket är korrekt om han hade ridit på spåret och jag höll till mitt vänster, som är korrekt när man är på spåret i högervarv och ska möta någon som är på volten i vänstervarv. 
 
Haha, förstår att ungarna tycker det där är snurrigt att lära sig ;)
 
Vi borde ha ridit som på bild nr 1, men det blev som på bild nr 2. 
 
 
Nog för att vi har kaft problem att samsas på 20x40 banor tidigare, men summan av kardemumman av detta är nog att vi helt enkelt "måste" bygga minst ett 20x80 ridhus så vi kan ha skiljevägg på mitten och hållas på en halva var ;) Det hjälps ju inte ur säkerhetssynpunkt att ha en sambo att rida tillsammans med om kvällarna, om det slutar med att båda ligger medvetslösa och mosade i ridhuset ute på vichan ;) Och så får timpa det utrymme han behöver för att kunna rida gymkhana "på riktigt" även inomhus win win!!
 
Ska bara bli miljonär först! 
 
 
 
 

några få poäng

Japp. Fick resultaten från senaste tentan förut. Jag hade ju inga jätte förhoppningar om den, men att vara bara några poäng ifrån är alltid mer iriterande än att kugga rejält. Jaja. Blir nog inget extrajobb för min del vare sig jag får det eller ej. Måste ha tentorna som prio ett. Vi är ju inte så fattiga så vi dör, men det skulle va skönt att kunna behålla en del av sparpengarna som skrapats ihop under året. Och att inte behöva snylta på karln i tid och otid! Vi får trösta oss med att denna sommarn iallafall har bättre förutsättningar än den förra och typ 100 gånger bättre förutsättningar än vad sommarn 2012 hade.(haha, vi bode inne i stan på 19kvm med 2 fullproppade akvarier, endast en inkomst med 2 kusar uppstallade på andra sidan stan och en oviss framtid ifall jag skulle bli student eller arbrtslös. Sedan stod vi med dubbla hyror ett tag med. En jävla marig sits när man tänker tillbaka på det, men jag upplevde det inte som så påfrestande då. Och titta bara vad bra det blev).  Då jävlar hade vi det fattigt ett tag!!! Men med lagomt snälla föräldrar o goda kunnskaper från barndommen så gick det med! det gäller att rätta mun efter matsäck. Så ska man försöka intala den skadebenägna hästen det samma ;-)

semestra på vägen till skolan

Igår började kvart över istället för hel, så jag passade på att gå genom trädgårdsföreningen. Väldigt fint och mysigt efter måndagens regn. Inte mkt folk heller straxt efter 9.
 
Hade lite tid över innan tåget gick hem, så jag åt min lunch där också. Då var det mer folk där kan ja lova, men ja hittade en mysig plats i slänten brevid ett gäng gräsänder :)
 

suck....

Förutom de typ 200 uppenbara och självklara anledningarna till att INTE "vänsterprassla", kan jag här med bidra till ytterligare en: Hetspacka inför flytt ställer till det många år efter avklarad flytt!! Eller så tyder det på dålig karaktär när man fortfarande inte gått igenom allt "skräp" efter snart två års tid. 
 
Ska på arbetsintervju efter lunch idag, vilket blev bestämt igår och jag KAN bara inte hitta min arbetssökarmapp, med alla betyg, lästa kurser, tidigare anställningar och rekomendationsbrev i... 
Jag vet exakt i vilken mapp de ligger,och i vilken del av bokhyllan de ligger i I GAMLA LÄGENHETEN... Men fan vet vart den tagit vägen efter flytten... Och att försöka minnas tillbaka hur jag packade för två år sedan går sådär. Har gjort ett halvhjärtat försök till att leta igenom de flyttlådor som ännu inte är upp packade, men de har saker från bådas gamla lägenheter så det är inte så lätt. Jag är iallafall säker på att den måste finnas någon stans, då bokhyllan samt alla andra grejer i den finns här hemma. 
 
Jaja, jag har iallafall ett utdrag på samtliga betyg + högskoleprov från antagning.se, men det hade hänts lite bättre att lämpa över en hel lunta med orginalpapper från 2005 och frammåt, istället för ETT sketet printat papper från nätet. Samt att intygen från de pedagogikkurser jag läst även finns med där, vilket är relevant i detta fallet. 
 
Jag ska nämligen dryga ut kassan ytterligare genom byta ut ridspöt mot pekpinnen någon/några timmar i veckan. 
Lina goes läxhjälpare!
 
Eller, ah, det är tanken iallafall. Jag tyckte det lät som ett passande jobb för mig då de sökte typ studenter och jag älskar ju att undervisa. Dessutom var en av eleverna som skulle ha hjälp med b.la kemi - perfekt, jag drömmer ju om att komplettera min utbildning i framtiden så att jag kan jobba som kemi/biologilärare!
 
Men men, vi får väl se vad som händer efter intervjun idag, om de fortsätter att vara lika intresserade som de var efter att de läst mitt personliga brev.
Och inte att förglömma: Vad de är villiga att erbjuda i lön!!! Jag vill ju faktiskt inte "byta ner mig" lönemässigt, även om detta är ett arbete utöver ridlärarjobbet! 
 
Jag känner mig lugn som en filbunke iallafall. Ingen press på att jag måste ha jobbet. Klart det skulle va jättekul att prova på detta, men det gäller inte "liv eller död" så att säga - jag måste inte få det för att klara mig. 
 
Kul ska det bli iallafall - min första arbetsintervju utanför ridsporten! 
 
 
 

Gramanen på!

Yepp! 
 
Det låter så hårt, men är man 11 år MÅSTE man lära sig att inte rusa och kasta sig över en bom på marken!!
Det blev ett långt pass idag, med all fokus på komunikation och kontroll. Höll på i 1.5 timme inklusive avskrittningen ute. åtminstonne en timme spenderade vi i skritt. Där fokuserade vi på form, rakriktning och lydnad. Har säkert gjort 200 halter idag, med gott resutat! I traven red vi mycket övergångar. Istället för att börja dra i henne när hon rinner iväg saktar jag av och börjar om eller rider skänkelvikning. I traven fuskar vi lika väl båda två nämligen. Jag kan inte sitta o hänga i tyglarna och räkna med att hon ska jobba på, samtidigt som hon är lite ful och rinner iväg när det blir jobbigt. 
 
Såg till att lägga in många små pauser också. 
 
I galoppen åkte gramanen på. Jag anser att det är bättre att hon drar o bråkar i den än att jag ska behöva dra och bråka i henne. Då kan jag lägga mer fokus på en god ridning som kan stötta och hjälpa henne istället. jag vill inte ha henne fixerad i gramanen, utan hon får ett ganska så stort spelrum, men med "tydliga gränser". 
 
Målet i galoppen var att kunna vänta in bomen och behålla rätt galopp. samt att hon inte ska kasta sig iväg efter för att det blir jobbigt. Högervarvet var det inga jätte problem med, mer än att hon var pigg och taggad. I vänstervarvet blev det lite jobbigare, men hon fick jobba på tills det släpte. Haha, hon fick alltså jobba med bommen i 5 minuter istället för tre , ni känner ju mig - hon kanske går sönder annars ;)
 
De tre sista gångerna kunde hon vänta in bommen fint. Och utan att bryta av till trav!
 
Hon får jobba med bommar mer eller mindre varje dag nu, för att bli av med allt övertaggande så fort de åker fram. Trams att inte kunna trava/galoppera över några bommar utan att sänka ryggen och rusa tycker jag. Då får man allt ta i lite i stället. Dessutom är hon ju nyligen genomgången av veterinär hela hon, men fortsätter det att ta emot så som det gör nu även när hon kommer ut i större hage får vi gå igenom henne igen. 
Jag tror nog det är styrka och grundutbildning det brister i, inte något fel någon stans!
 
 
 
 

Alltså...

sätt/sett, väck/veck, värk/verk, än/en, sträck/streck osv osv, HUR svårt kan det vara???
 
Det här är något jag gnällt över förut, men det gör mig SÅ FÖRBANNAD!!! SKA DET VARA SÅ JÄVLA SVÅRT ATT FÖRSTÅ??? 
 
Jag kan villigt erkänna att varken gramatik eller rättstavning är min starka sida, men kom igen. När det till och med skrivs fel I publicerade tidsskrifter och articklar (om än på nätet) så har det fan gått för långt. När till och med en nära dyslektiker/analfabet reagerar och stör sig. För att inte tala om alla fäckliga acebookstatusar. 
 
Till er som inte fattar:
 
Sätt: Jag gör på mitt sätt. Man kan till exempel göra olika saker på olika sätt. Det kan även beskriva en persons beteende. 
Sett: Jag har redan sett den filmen. Sett har man gjort med ögonen.
 
Väck: Han är ju helt väck (i huvudet kanske). Något är borta/saknas.
Veck: Det är ett veck på gardinen. Den har alltså vikt sig.
 
Värk: Jävlar vilken huvudvärk jag har. Något värker. Det gör ont.
Verk: wow, vilket mästerverk! Något man gjort eller skapat. Eller typ ett maskineri (urverk, järnverk). 
 
Än: Du är större än mig. Än beskriver hur något förhåller sig vid jämförelser.
En: Jag har en törre bil än dig/jag har en uppgift kvar. Det beskriver saker
 
Sträck: Jag har jobbat tio timmar i sträck. Kan du sträcka dig efter brödet. Något sträcker sig över tid och/eller rum.
Streck: Du är smal som ett streck. Beskriver något. Kan också vara symboliskt. Nu stryker vi ett streck över det här. 
 
Sådär! Nu har säkerligen ni med gramatik kunskaper fått e ett gott skratt med. För formuleringar, meningsuppbygnader och korekt gramatik är inte min starka sida heller. Tro mig!
 
OCH jag gör mig inte till åtlöje genom att skriva "en" istället för jag/man. Jag lovar: det finns INGET gulligt i det... INGET ALLS!!
 
 
Yeah, vad aggro det här blev då! 
 
Nu blir det sängen för imorgon MÅSTE jag komma till skott med plugget. Det har varit riktigt trögt idag... BLÄÄ. 
 
 

Tråkigt men sant: Urk för politik

Ja. Kanske jag är en dålig männika som inte tar mitt ansvar som medmänniska och sätter mig in lite mera i politiken. Jag ska med handen på hjärtat erkänna att för det första tycker jag det är fruktansvärt tråkigt med politik och för det andra tror jag många av politikerna strävar efter att göra karriär och tjäna stora pengar snarare än att föra folkets talan så att säga. 
 
Och nu på senare tid tycker jag inte ens att vi kan kalla oss för ett demokratiskt land längre... 
Nu är jag ungefär lika insatt i dessa samhällsfrågor som en 15åring men det där med demokrati grundar sig väl ändå i att ALLA ska få en chans att föra sin talan, eller?? Att alla som vill ska få chansen lägga upp sina tankar och ideeer kring hur problem ska lösas för att sedan folket ska bestämma vilken riktning de vill att det land de bor i ska röra sig i. Rätta mig gärna om jag har fel där, för det är då den slutsatsen jag drog från föreläsningarna på samhällskunskapen i grundskolan. Dessutom misstänker jag att det fortfarande råder yttrandefrihet...
 
Förövrigt är min personliga åsikt om politik den att alla ska dela med sig om hur DE vill ha det, men sen i slutändan kommer INGEN få som de ville ha från början iallafall för det ska kompromissas hit och dit. 
 
Ja, som ni säkert ser så finns det stora brister i min kunnskap om politiken. Jag tycker inte det finns något parti jag känner mig " hemma hos" så snälla hjälp mig gärna!!
 
Här är en rad saker JAG anser som viktiga, sett ur MITT perspektiv:
 
Pengar:
Tjänar man mer, ja då ska man betala mer i skatt. 1/3 av inkomsten oavsett tycker jag. Ingen är gladare än min mor över den blå regeringen för ju mer hon tjänar (hon är ju 50+ o butikschef så det har börjat ticka på) destå MINDRE betalar hon i skatt. Helt makalöst!! Och då är det inga stora summor vi snackar om - hon är ju ändå statligt anställt på en liten ort...ändå har det blivit en jädra skillnad i hur mycket mindre hon betalar. Som hon själv brukar säga: "Nu när jag faktiskt KAN betala skatt har jag inget emot att göra det, och då "får" jag inte". 
 
Jag tycker också att toback och alkoholskatten ska höjas rejält. De ska banne mig få betala för sina kommande vårdkostnader själva. Smakar det så kostar det. Det tar emot att säga - men kanske man borde göra så på sötsaker och andra onyttigheter också, som de har i danmark eller vart det nu är. För välfärdssjukdommar kostar pengar!
 
Jag vill att det ska bli svårare att fuska sig till/leva på bidrag, samtidigt som jag tycker att det är jätteviktigt att de som faktiskt behöver bidrag måste kunna få det. svår nöt att knäcka det där. Dock anser jag att en unge är något man bestämmer sig för att skaffa och då får man väl stå för sina konsekvenser. Jag ha också "en dyr hobby" inte fan får jag några bidrag för det inte!
 
Straff
Längre och tuffare straff. Framförallt STRAFF! Har du gjort något olagligt, ja då ska du ställas inför rätta!
Jag tycker att man ska ta tillfället i akt och se till att dra lite mer nytta av de brotslingar vi har. Låt dom göra nått
"skitjobb", givetvis gratis. Även om det bara handlar om att hräva ett hål för att sedan gräva igen det. Varför ska de sitta med bra mat och tv och tjäna pengar när de ska bestraffas?? Näe, tillbaka med "straffarbetet" tycker jag, det måste kännas lite när man gjort fel! Och "straffarbete" i min mening handlar givetvis inte att man ska jobba till döds under tiden någon piskar en! Näe, vanligt hederligt kroppsarbete av den tyngre modellen. Och givetvis utan betalt. Det ska lixom vara "en tjänst till samhället" samtidigt som det ska vara en avskräckande upplevelse.
 
Givetvis ska lagar och regler gälla alla, utan undantag. Det spelar inten roll ven det är som "plankar i kommunaltraffiken" så att säga, det är lika fel för det!
 
Bilar och transportmedel:
Miljön i all ära, visst är det jätteviktigt och vi måste vara rädda om vår värld MEN det får inte ske på bekostnad av vår ladsbygd!! Folk måste fortfarande ha råd att ha bil och kunna ta sig till jobbet där det inte finns så bra kollektivtraffik osv. Däremot anser jag det som extremt onödigt med stora vräkiga stadsbilar som aldrig rullar utanför en storstadsorts gränser. En rejält hög fordonsskatt för de som bor i storstadsområden och faktiskt inte behöver bilen varje dag kanske vore något? 
Mer och bättre fungerande järnvägar så vi kan få bort en del av den tunga traffiken på vägarna och få bort en jävla massa inrikesflyg!!!!! Givetvis måste man tänka på djurlivet runt rälsen - ni kanske har sett den där grejen om de smuchade renarna som cirkulerat på fejjan??
 
Vård och omsorg:
Jag tycker att vi måste lära oss att ta bättre hand om framförallt våra gamla. Vi är ett litet land och vi kan inte rädda hela världen, så är det bara. Hur stort hjärta vi än har och hur mycket vi än vill. Vi måste lägga fokus på de som  byggt upp vårt fina land och det är vår uppgift att förvalta det de skapat på bästa sätt. Inte låta det utnytjas och trampas ner i smutsen. Vi ska vara rädda om det vi har!
 
 Det borde vara förbjudet att tjäna pengar på människors hälsa, jag vill inte att det ska finnas mer "prestige" i var en läkare väljer att jobba än vad det redan gör idag. (det fattar väl jag med att det alltid kommer att vara mer attraktivt att jobba som läkare på ett stort statligt sjukhus i en stor stad än vad det är att, låt oss säga, sitta på pilgården i degerfors o gagga med pensionärer och snoriga tjocka WT-familjer dagarna i ända). Jag vill ändå kunna gå till "vilken läkare som helst" oavsett vem denne har som arbetsgivare och förvänta mig samma kompetens och engagemang. Jag vill dessutom kunna göra mig förstådd på mitt modersspråk och klara av att föra en klar och tydlig dialog med denne i fråga även om jag har ont/är orolig/mår dåligt osv. Helst inte på engelska och helst inte genom att läkaren i fråga sitter med en uppslagsbok och slår upp ord som t.ex ångest. Däremot kan jag känna en stor tacksamhet till dessa läkares engagemang att vilja hjälpa andra. Att gå till ett arbete utan att kunna språket bara för att kunna hjälpa. Men det blir ju tyvärr ingen bra kombination.
 
Det samma tycker jag om skolorna. Det borde vara förbjudet att tjäna pengar på dom och jag vill vara säker på att de som är anställda har den kompetens som krävs. Och framförallt ska de vara LÄMPADE för yrket. De ska vara lämpade för att lära ut och ha ett driv i att få elever att växa i sig själva. Min chef brukar ibland säga att "det är bättre med en "outbildad" lärare med passion och talang för att undervisa och som känner glädje i sitt jobb, än en lärare med utbildning som för länge sedan tappat motivationen och glädjen i att föra vidare sin kunnskap och stärka andra"
 
Energi:
Kärnkraften kanske inte är så jävla farlig trots allt, om man funderar på vad som skulle hända om ryssarna (eller vilka det nu är) stryper all energi som är framställd av kol osv. Det skulle nog bli jävligt kallt i alla hushåll som INTE kan värmas upp utan el. Dessutom är kärnkraften antagligen miljövänligare än kolgrejen också och jag har en känsla av att typ Korea eller Ryssland kommer bomba sönder hela vår planet långt innan kärnavfallet hinner bli ett problem i sig.  
 
Djur och natur:
Skjut de vargar som inte kan "uppföra" sig. Ungefär där sätter väl jag punkt för den diskuddionen iallafall... 
Eller låt åtminstonne djurägarna skjuta dom när de äter upp deras djur! (utan att få längre straff än vad man får för mord/självförsvar/olycka i traffiken). Jag tror faktiskt att det i regel är stadsbor som vill ha de "söta små vargarna"... Inte  är det då fan de som möter en skabbig stor varg när de går sin vanliga morgonrunda med ett spädbarn i vagnen och hunden i kopplet.... i ett tätbebyggt område..... Inte heller är det de som hittar sina renar eller får eller vad det nu är dödade - men inte uppätna - i sina hagar....
Inte heller är det de som har dom rotandes efter matrester under deras altan.... 
 
Främja våra bönder, idag känns det inte som att frågan om ekologiskt eller inte är den största frågan, utan snare frågan om svenskt eller inte. Svenska jordbrukare ska inte tvingas att ge upp!
Sen skulle ju det bästa givetvis vara svenskt OCH ekologiskt. 
 
Håriga armhålor:
Gör vafan du vill, jag måste få tycka att det ser äckligt ut med hår i dom, du måste få tycka att det ser äckligt ut utan hår i dom. Det är väl ändå inget att tjafsa om, eller?? och FYI så odlas det rätt bra även i mina egna under vinterhalvåret, trots att JAG tycker det ser äckligt ut (det är för kallt i duschen för att kontinuerligt kunna lägga någon extratid på sånna petitesser under vinterhalvåret)
 
Och att någon skulle få ett arbete/förtroendeupdrag eller vad det nu må vara för att denne råkar blöda en gång i månaden tycker jag är PRECIS lika illa som att man skulle få det bara för att man har en snopp. Rätt person på rätt plats helt enkelt, sen spelar det ingen roll om det är en hon eller han (för något där emellan finns det faktiskt inte kliniskt sett). 
 
Gå i vilka kläder du vill det spelar väl ingen roll vad du har för genuppsättning?! Däremot föredrar jag att kunna SE åtminstonne en liten glimt av vem du är. Det är väl ändå ett fullt normalt biologiskt beteende, att man vill kunna läsa av varandras ansiktsuttryck?? Jag skulle gissa på att det är precis lika viktigt som att hundar ska få ha kvar sin svans för att kunna göra sig förstådd via sitt kroppsspråk och inte skapa oro hos sina artfränder.
 
Och till sist - Det man inte får prata om:
Vi kan inte hjälpa alla, och alla kan inte flytta hit. För mig handlar det inte om hudfärg eller geografiskt område. Alla vet väl att det är "vi som är vita" som det faktiskt ÄR fel på?? För så är det faktiskt! Det är vi som har fel i våra gener, vi är faktiskt missbildade!! Det är vi som är det svarta fåret så att säga! En gång i tiden såg vi alla mer eller mindre lika dana ut. Brunhyade med bruna ögon. När vi sedan bosatte oss på mindre soliga ställen blev det för svårt för oss att omvandla vårt kolesterol i huden till vitamin D med hjälp av solens strålar när vi hade samtidigt hade så mycket skyddande piggment. Någon krake drog på sig en mutation i en gen och blev "vit" (snacka om att denne bör ha känt sig utstött). Evolutionen kände att detta var gynnsamt för befolkningens överlevnad och välmående och förde arvet vidare. Och så var det med den saken!!
 
Om det nu är nödvändigt att försöka hjälpa alla andra, så se till att hjälpa de länder som har det svårt på hemmaplan. Hjälp dom att hitta bra värderingar, lagar och regler som håller för den tid vi faktiskt lever i, inte något som var på tapeten för flera hundra år sedan. Fast det kanske inte ska göras med bomber och hot a´la USA metoden.... 
 
Vi kan inte heller skämmas för vårt land och vår historia eller det jobb våra förfäder lagt ner på vår välfärd. Jag tänker lite som så att "smakar det så kostar det". Ska man ha ett bra land att bo i så får man kämpa lite för det och det är inte gjort i en handvändning. De länder som har väntat i flera hundra år med sin sociala utveckling tycker jag får skylla sig lite själva om de blir avundsjuka när de ser hur "bra" andra länder har det. 
Detta är vad jag inbillar mig iallafall. Även om mycket av det som gjort sverige till sveige skett genom krig och andra oärligheter några hundra år tillbaka i tiden. Men "det var då det". Vi kan int tänka tillbaka på det och varken skämmas eller tänka att "det var bättre förr". Jag vill gärna tro att vi kommit lite längre än så idag. Jag vill inte uppmana länder till att göra som sverige en gång gjorde för att nå välfärd. Dubbelmoral?? Njae, kanske. Som sagt, jag vill gärna tro att människan lärt sig av sina misstag och inser att man inte ska göra så längre. Det finns ju faktiskt andra vägar till välfärd än krig och girigheter. Världen måste blicka frammåt och hitta mer realsitiska och humanistiska lösningar än krig, för jag är helt övertygad om att ett nytt världskrig skulle leda till allas våran förintelse. 
 
 
Och på nationaldagen kommer jag fira mitt land. Jag kommer att fira för att jag älskar att bo just här, för att vi har en av de finaste naturerna på  jorden, för att jag känner mig (relativt) trygg med vårt skyddsnät och för att jag helt enkelt är född här. Inte av någon annan anledning. 
 
 
Så, vad ska man rösta på egentligen?
Både nu och i höst... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

working out?

Njaa. Gick två raska promenader förra veckan och jobbade i söndags (vilket räknas som motion anser jag, jaga fart lata/hungriga ponnyer tär på både muskler och psyke haha, men de är för goa ändå <3 ) Får se om jag hinner med en promenad idag, i morgon måste jag in till skolan för jag tror vi har ett obligatoriskt moment på eftermiddagen, och sen blir det träning på kvällen så där hinns det inte med någon motionering. Kanske hinner rida efter träningen iallafall. En gammal elev med en ny ponny så det ska bli kul att få se.
 
I veckan har det inte blivit mycket gjort annat än att plugga. Har haft ganska bra flyt även om jag skulle kunna vara mer konsekvent med ihärdigheten. 10 timmar är ju alltid mer än 6 lixom. MEN jag börjar lära mig hur jag funkar nu, puschar jag för hårt tar det stopp. Min kropp har lärt sig att det inte hjälper med näsblod, utebliven mens, ångesttäta luftvägar eller hjärtklappningar. Den har lärt sig att ska den få vila så får den helt enkelt "stänga av". Dessa dagar har jag väldigt svårt att vakna och jag kommer jag definitivt inte "upp ur sängen" så att säga (onepiece o laptop på magen i soffan efter kl 10 räknas inte). Jag känner mig inte stressad, eller har "ont" utav det, jag är lixom bara zombifierad. Det brukar hålla i sig någon dag sedan är jag tillbaka igen.
Såhär inför de sista tentorna som hopar sig i början på juni måste jag planera väl för att i möjligaste mån förhindra sådana dagar, för då räcker dagarna definitivt inte till. Jag ska inte gå ut lika hårt med de sista långkörarna inför tentorna heller, kanske bara sitta den sista natten i stället för flera nätter i rad. 
 

Loppis

Yes! 
har inte besökt den sedan den flyttat till nya lokaler och jävlar va stort det vad. Hann inte gå över ens hälften innan jag var tvungen att åka. 
 
På listan stog det kaffemuggar, spetsgardiner, någon slags ljusstake för "vanliga" ljus och handdukar till stallet. 
Kaffekoppar hittade jag, några handdukar såg jag inte till och några fina spetsgardiner fanns inte. 
Men jag hittade en nästan lika dan ikealampa som den mina råttor hadde sönder! Kul, för den brukar inte finnas att köpa längre. Denna var glansigt vit istället för frostad som den jag hadde. Sedan köpte jag två brödkorgar och en ljusstake. och en slags fyrkantig söt "kruka" som jag tänkte ha i köket och ställa stekspadar i. 115 kr blev det allt som allt. helt ok. 

Det sticker dock lite i ögonen att det är nån kyrka som har hand om det där. men men, de gär väll nått vetting av pengarna hoppass jag. 
 
Men shit alltså vad mycket grejer det fanns. Det får helt klart bli ett besök där när mamma kommer ner nästa gång!
 
Dagens skörd.
 
 
 
 

och DÄR...

... var "alla" saker krängda. Och hälften redan skickade! Snabbt och smidigt och inget krångel och velande hit och dit. Tack och lov. Folk har vetat vad de letade efter, hittat det och betalat för det. Och jag har postat. Piece of cake!
 
istället för att ha dom liggandes här hemma i flera veckor! 

vegetariskt

 
 
 
Ja, idag körde vi på ett vegetariskt alternativ ;-)
nom nom !

"otrevlig och desperat"

Jaa, vad ska man säga.
 
Otrevlig kan jag vara, men desperat är jag ytterst sällan. Att dessutom få det bekräftat på mailen från en helt random brud var något nytt!
 
Det är nämligen såhär att vi har lite utrustning som bara hänger och skräpar och aldrig används till hästarna. Tippen tänkte jag först, men sen näe, det är bättre att sälja dom - jag vet själv hur "glad" jag brukar bli när jag hittar nått begagnat för en billig peng istället för att behöva åka till affären och köpa samma grej för sådär 4ggr så mycket. Dessutom har jag gått och "blivit gammal" och bryr mig helt plötsligt om mina konsumtionsvanor osv (det var därför ja köpte en helt ny telefon istället för o byta batteriet i den gamla, fullt funktionsdugliga, haha dubbelmoral javisst!). Men detta gäller tydligen inte alla.
 
För det första kan jag tillägga att vi inte säljer grejerna för att göra någon vinst på dom. Säljer ett gäng tränsbett för 50kr st inklusive frakt. Frakten ligger på 28 krstyck, alltså kostar betten 22 kr styck. 
 
Det mailar en kvinna som är intresserad av några bett + ett träns jag säljer (för 200kr, med TRE tillhörande nosgrimmor). Hon vill gärna ha grejerna men bor på andra sidan stan och erbjuder sig därför att vi kan mötas upp någon stans istället för att posta skiten (tränset får de nämligen stå för frakten på själva). Perfekt, jag (gör misstaget) tar bort annonsen och frågar henne om vi kan mötas upp på centralen på fredag morgon eller eftermiddag, eller att jag ska ÅKA till allum med grejerna efter jobbet på söndag (allum ligger 1.2 mil motorväg från henne, 3.8 mil från min bostad). Men neeeej se det gick ju INTE an för hon hade minsann en beeeeebis på 6 månader (och de är inte portabla eller???) så centralen gick minsann INTE att träffas på och på söndagen var hon upptagen med kalas. Redan här började jag ana ugglor i mossen eftersom jag är allergisk mot folk som blir totalt handlingsförlamade så fort de får barn, och eftersom det faktiskt går tåg DIREKT och ofta från lerum ner till centralen. En resa på ca 15 min. Och om tåg nu är så farligt att åka med ett litet knyte så kan väl knytet i fråga sitta kvar i bilen de 30 sek det tar för henne att möta upp mig på centralen.
 
MEN, snäll och blåögd som jag är så mailar jag istället tillbaka att hon kan väl höra av sig när det passar henne att mötas upp, samt angav vilka dagar jag finns inne i stan nästa vecka (hon hade tydligt klargjort i första mailet att hon ville "mötas" någon stans - inte komma hit och hämta grejerna, så jag körde snällt vidare på det spåret hon angivit, istället för ett "kom och hämta grejerna när det passar"). Eftersom ingen vara blivit såld lägger jag givetvis ut annonsen igen, det kommer ju ändå dröja minst en vecka innan hon kan ta dom och jag vill bli av med skräpet i vardagsrummet NU. Dessutom har jag märkt att en vara är verkligen inte såld förnst pengarna sitter på kontot och varan är väck. Hade i princip sålt sadeln för någon månad sedan, men eftersom den hemliga sms och mailvännen aldrig hörde av sig, tog jag kontakt efter några dagar. Då hadde denne inte hästen kvar....!!
 
 
Iallafall: 10 minuter efter att jag krånglat upp annonsen igen kommer ett helt random mail tillbaka från samma person, men hon har mailat på den "nya" annonsen. I mailen står det kort och gott "otrevlig och desperat".
Jag bara whaaaat, finns det ens folk som har mage att skriva så??!! 
Till saken hör den att på bilden och i annonsen finns tre tränsbett, varav hon i fråga ska ha två av dom. Det tredje är tingat av en tjej från umeå, men jag vill inte skicka det innan pengarna kommit in på kontot, även om det bara är en symbolisk summa så vill jag inte behöva betala 30 kr för att sponsra någon annan med ett nytt bett. SÅ i annonsen står det att umeåtjejens bett är tingat, men inte betalt. Jag nämner inte ett jota om de andra betten, förutom min vanliga rad i slutet av annonsen om att "så länge annonsen ligger ute finns varan kvar" - i ett hopp om att uppfostra väldens annonsörer till att TA BORT sina annonser när de sålt varan.  
 
Det är alltså tacken man får när man vill "gynna ridsporten" istället för att slänga fullt funktionell utrustning OCH halvt vänder ut och in på sig själv i tentaplugget för att vara till tags, möta upp halvvägs (halvvägs my ass) osv. Det är väl jättebra att man kan "fynda" grejer på nätet istället för att köpa nya för mångga gånger dyrare pris.
 
Så, denna nyförlösta kvinna går alltså bannanas på att jag annonserar ut ett bett som hon inte ens skulle ha från första början. 
 
Men Hey: Hon har en Beeeeeebis på 6 månader (mkt viktigt att poängtera till en total främling/random "mailkompis") så jag antar att hon kommer undan med preciiis vilket beteende som helst. För det gör man ju när man har småbarn. I bästa fall skyller man på hormonerna, de kan man ju faktiskt inte kontrollera.  I värsta fall kan man väl bara skylla på att man lider av sömnbrist...
 
 
Och NEJ: Jag är inte i ett desperat behov av att sälja ett bett för 50 kr... Fast sitta och hålla på grejer jag inte vill ha tänker jag inte göra om jag kan bli av med dom på annat sätt. 
 
 
 
Om vi drar liknelserna till de textrema: skulle en säljare ta bort en hästannons för att det finns en som mailar på annonsen och säger att denne är intresserad och lämnar ett svävande svar om att komma och titta nästa vecka. Näe skulle inte tro det!! 
 
Fast en hästannons rör ju i och för sig om tre-fyra nollor mer än mitt sketna bett. 
 
 
Haha, nu böjar det nästan bli lite patetiskt och roligt!! Och under tiden jag filat på detta är ett av betten redan sålt (OCH betalt)! 
 
 

Omtentor är inte alltid tokigt

Nej, det måste jag faktiskt erkänna. 
 
Ibland är det enklare att lära sig en "helhet" först och bara acceptera att "såhär är det" och sedan bearbeta sig ner på en mer molekylär nivå. 
 
Fast lika ofta är det enklare att börja från botten så att säga. Men iallafall, ska man hitta fördelar med att ligga efter och ha omtentor så är det att kurserna känns mycket enklare när man läst fler saker imellan. 
 
Som jonpumpen SERCA som transporterar kalcium. i cellbiologin fick vi lära oss hur den ser ut, hur den är uppbygd, vart den finns och vad den gör. Men sådant har jag svårt att reltera till.
 
Ny efter fysiologin VET jag att om en muskel ska kunna slappna av får det inte finnas något kalcium i cellen, det måste transporteras in i organellerna för förvaring. Och vips blev det en ahhaaaa upplevelse när jag nu skulle sätta mig och läsa om denna jonkanal på kolekylärnivå. När jag förstår varför den är viktig.
 
 
Längtar sjukt mycket efter min häst idag, hon var såå fin i ridningen i söndags, i måndags var det inte jag som red och igår var jag för lat för att rida i regnet när det var hoppträning i ridhuset ;) Vi borstade läääääänge istället <3
Min fina fina fina lilla plutta. kan ju även tillägga att hon numera kommer i "smalgjorden" igen!! Fick ju köpa en "reservgjord" att ha efter alla skador sommaren/hösten 2011. Reservgjord var det ja, haha nu har den till och med blivit utsliten! Köpte bara en såndär syntetgjord i "plast" för att jag ändå inte skulle ha den länge. Men nu så, nu har hon kommit i sin "fina" morris and noland jgord igen. Dock är den av en äldre modell och ser inte jättekomfortabel ut så jag ska nog se mig om efter en ny vid tillfälle. 

Munsår

Min följeslagare sedan 23 år tillbaka. 
Mitt första munsår hade jag för första gången när jag var 5 år. På mitt livs första skolkort, givetvis. Nu var det nog nått år sedan sist. Ibland kommer det oftare, ibland mer sällan. 
 
Men vad ÄR det då? och hur kan det komm tillbaka på samma ställe varje gång? Passande mog läser vi immunologi just nu och vi har en uppgift på just herpesvirus. dessutom ska vi även ha en föreläsning om det, men den har jag tyvärr inte tid att gå på pga en kommande omtenta. 
 
Det finns två typer av herpes Simplex viruset, HSV-1 och HSV-2 som liknar varandra på många sätt. HSV-1 finns gelerellt sett "ovanför midjan" medan HSV-2 generellt sett finns "under midjan", men de kan förekomma på båda ställena.
Dess genom är så stort att de kan koda upp till 80 olika protein. Hälften av dessa medverkar i virusets reproduktion, och hälften av dom ser till att viruset kan interagera med värdceller och håller immunförsvaret "i schack". 
 
HSV kan infektera de flesta cellerna i människokroppen. HSV binder snabbt och effektivt till en proteoglykan (ett protein med en kolhydratkedja på, typ som en antikropp) och därefter till ett receptorprotein som finns på de flesta cellerna i korppen. 
 
Viruset smälter sedan ihopp med cellen och kan leverera sitt DNA in till cellkärnan. Viruset omprogrammerar alltså våra celler till att kopiera sitt virus DNA och bilda nya virus!
 
De nya virusen fortsätter att bildas tills cellen blir så full att den spricker. Detta leder till de vätskefyllda blåsorna, som alltså innehåller "cellgegga" och virus. Även kroppens egetförsvar leder till en snabbare celldöd i hopp om att omöjliggöra virusets reproduktion. 
 
Varje yta på kroppen har ett tillhörande neuron. HSV vandrar uppför neuronet som tillhär den infekterade kroppsytan och lägger sig latent i nervens ganglion (en "nervknuta"). Därför återkommer munsåret alltid på samma ställe. Detta sker oftast vid nedsatt immunförsvar vid t.ex stress eller sjukdom. Även UV B strålar kan trigga virusets replikation. 
 
Vi bildar antikroppar som känner igen virusets speciella glykoprotein. På så vis kan kroppen själv eliminera virurparticklarna. Detta fungerar bara utanför kroppens egna celler (där det finns antikroppar) inne i cellerna finns inga antikroppar som kan förgöra viruset, och viruset har därför kommit på att det är mer effektivt att förflytta sig från cell till cell istället för mellan cellerna. Genom att virusets DNA kodar för diverse "pluggar" och annat som stoppar cellens egna signalering om att den är smittad kan inte kroppens immunförsvar hitta de infekterade cellerna. genom att bilda latenta nfektioner i neuroner håller sig viruset gömt för kroppens immunförsvar även i vila. 
 
HSV-1 sprids huvudsakligen via saliv/kontakt med vätska från munsår (pussar, dricka ur samma glas osv). Det kan (förutom slemhinnan) även smitta tex fingrar om det finns sprickor i huden där.
 
 
I sverige har ungefär 75% av den vuxna befolkningen antikroppar mot HSV, dvs 75% av befolkningen har alltså någon gång haft en herpesinfetkion. Eftersom en förstagångsinfektion ofta kan passrea obemärkt är de flesta som bär på HSV latent i nervcelsganglierna omedvetna om det. 
 
I underutvecklade länder har 90% av befolkningen utvecklat antikroppar mot HSV redan vid 2 års ålder. 
 
HSV kan vara farligt när det orsakar ecefalit, dvs en hjärninflammation. Detta är ovanligt men förekommer på 2-3 personer av en miljon varje år (dvs ca 20-30 fall i sverige varje år). Oftast är det typ 1 som orsakar hjärninflammationen. Numera har dödligheten minska till 10-20% om antiviral behandling sätts in snabbt. Dock ger infektionen livslånga skador på hjärnan. Personer med återkommande infektioner tycks inte drabbas av hjärninflammation oftare än de som smittas för första gången (phuuh). 
 
 
 
RSS 2.0