Varför?

Ja, varför ska jag ha så svårt att skilja på/ komma ihåg vissa saker?? Det blir lixom som kortslutning ibland. Och ju mer jag tänker på det destå svårare blir det. Som när man har en unge på jobbet som man "byter namn" på hela tiden. Efter ett tag blir man lite stressad o tänker att näe nu får ja inte säga fel igen. då är det kört!!
 
Dagens energi går till att lära mig komma ihåg skillanden på Transformation, transfektion och transduktion.
 
Eftersom "Repetition är kunnskapens moder" kan jag ju lika kärna dra en kort sammanfttning även här:
 
Transformation: Genetiskt material (DNA) introduceras i bakterier. Vid kemisk transformation Behandlas bakterierna med CaCl2 för att sedan värmeshockas i 42 grader i max 5 minuter. Behandligen gör bakterien kompetent, dvs cellmembranet perforeras och den kan t upp DNAt. När DNAt är på plats kyls bakterien ner för att porerna ska stängas. Vid fysikalisk transformation ges bakterierna elektriska pulser som ger tillfälliga porer i cellmemebranet (elektroporering).
 
Transfektion: Bekterien infekteras med DNA mha en bakterifag, precis som celler infekteras av virus. Antingen omkodas bakterien till att producera nya bakterifager tills den spricker (lytisk väg, eller så  lägger sig det främmande DNAt vilande i bakteriens ordinare DNA (Lysogen väg)
 
Transduktion: Genetikskt material (DNA) introduceras i mammalieceller och målet är oftast att öka/minska produktionen av ett specifikt protein. i lösning får DNAt introducerat mha elektroporering, medan celler som växer på en yta får DNAt via endocytos då DNAt bildat ett komplex med en tidigare tillsatt katjon (eller eventuellt via liposomer). Även virus eller microinjektion fungerar. Genegun är ovanligt idag.
 
Som tur är då är det bara matematik på en del av della kursen. Dock så är det genetikdelen och varken polulationsgenetik eller kvantitativ genetik är min starka sida trots den enkla matten....!!
 
 

Regn

Ja, i morse regnade det. Det rullade in ett regnoväder tillsammans med lite åska runt 8, men åskan gick över ganska snabbt. Dock var det såndär åska som låter hela tiden, det mullrade i över 10 minuter i sträck och ibland toppades det av rejälare knallar.
Lite skönt faktiskt, men framförallt välbehövligt efter över 20 dagar utan nederbörd och typ 18 av dom med stekande sol från morgon till kväll. Tror not att hästarna tyckte det var skönt med lite regn på sig (och så kanske de blir lite piggare än vad de varit de senaste dagarna).
 
Strömmen gick så istället för att sitta o uggla  hemma i regnmörkret åkte vi ut till Marstrand en sväng. Givetvis var det ett gäng puckade golfare ute på golfbanan kl 9 en åskig lördagsmorgon..... På vägen hem stannade vi vid en bokskog och tog en liten promanad och det var faktiskt väldigt skönt i regnet.
 
Nu kommer solen fram mellan molnen igen. En fördel med att bo nära kusten är att ovädren oftast drar förbi o fastnar inåt land istället för att ligga kvar här. En nackdel är väl att den kommande dagens väder oftast är omöjligt att förutse på morgonen. Iallafall vissa delar av året.

Stress, press och en jävla träskalle till på köpet.

Ja, jag sitter här o läser o läser. Det går inte fort i vanliga fall o det går ännu långsammare på engelska även om det blivit mycket bättre. 
Det mesta jag läser just nu fattar jag, men ska det verkligen ta 3 dagar á 6 timmars plugg för att ta sig igenom EN dags föreläsningar?? Jag har åter igen insett att det blir en stoor del jag inte hinner läsa inför tentan på cellbiologi III. Däremot har jag hunnit med att på cellbiologi II så from nästa vecka ligger focus enbart på den (klarar jag en av de två får jag lov att fortsätta i 2 terminer till ju, så vill inte sikta för högt med III:an för tänk om jag missar båda med några futtika poäng då. Bättre att missa på den ena då bara).
 
Att dessutom vara stressad över ekonomin bidrar ju inte till någon vidare (plugg)ro eller sömn. Jag/vi har försökt så gott vi kunnat nu i vinter att spara ihop till en sommarbudget för att finansiera mina omtentor, men det har såklart varit väldigt svårt med två hästar och en ihållande kyla (ska det inte regna på pestkusten vintertid??).
 
Trots allt lyckades vi skrapa ihop till en mycket knaper budget (aldeless för knaper egentligen, men mer än vad vi vågat hoppas på) som skulle räcka om inga "utsvävningar" grordes... Deeeeet vill säga att två veckor in i de fyra budgetmånaderna står min häst o är blockhalt. 1800 för veterinär (hon hade vett ett göra det på en vardag iallafall ;) ) + närmre 1000 i hovslagarkostnader o sådär 300-400 i  sjukvårdsprodukter.
 
Men vad gör det, svullanden på böjsenan la sig efter någon dag och en sketen hovböld är lätt att återhämta sig ifrån och jag har där med kunnat rida på min häst hela sommaren <3 Dock är det sådana dagar man önskar att ens häst alltid stod i en liten "sjukruta" och inte kunde springa och slå sig själv i hagen o trampa på vassa stenar... Men vad vore det för hästliv?
 
 
 
 
 
 
 

Underbara sommar

Ja, just nu levererar verkligen sommarvädret!
Även om jag sitter inne och pluggar hela dagarna är det härligt att titta ut och se en stekande sol.
 
För att inte tala om de varma, fina sommarkvällarna!!
Det finns inget härligare än att dundra fram över gräset en solvarm högsommarkväll!! Att sitta på sin häst som man värdesätter över allt annat här i livet och litar på till 110%. Att höra den varma vinden dåna i öronen och se sin älskade sambo uppleva samma sak, samma känsla, en bit bort.
Det är livet!
 

Personligen skulle jag aldrig någonsin byta bort detta!!
Patetiskt och konstigt tycker många, att leva sitt liv genom sina djur. Men så är det.
 

I mina ögon är det minst lika patetiskt och konstigt att leva sitt liv genom en annan människa. Att hela tiden ha någon annan att att ta hand om och rätta sig efter.
 
 
 
 
 
 
 

Det där med häst

Ja, det finns inget underbarare tycker jag. Det är min hobby, min livsstil och min identinet (eller rättare sagt, vår. hobby, vår livsstil och vår identitet). Det ska bli kul att se hur det blir att inte jobba med hästar längre. Nu blir det ju ändå några dagar i veckan, men sen då?
 
Nu på sommaren är det såklart som allra bäst. Jag älskar att spendera tid med hästen och jag kan inte för fem öre förstå mig på dom som kör ut sina hästar på bete och sedan tar semester från hästarna hela sommaren!! Det är ju NU man har chans att njuta av tiden tillsammans med sin häst. Resterande delen av året går man där med ständigt dåligt samvete för att man inte räcker till. Man borde ha gosat längre, pustat tränset, lindat upp lindorna, ridit längre, gjort snyggt i skåpet osv osv. Alltid känner man sig lite otillräcklig när man är i stallet för att resten av vardagen tar tid. Haha, o då har jag bara en häst att hinna med!! ;)

Näe, tacka vet ja sommarn, när man har tid för sitt älskade djur!! För varför ska man ha en häst om man bara går o längtar till sommarbetet så att man kan "bli av med den"??
Hade det enbart handlat om vad som är bäst för mig hade jag nog valt att ha feelia uppstallad året runt. Att få lov att komma dit o mocka o fixa höpåsar mm varje dag. Men nu är det inte mig det handalr om. Feelia mår så gott av att få gå ute dygnet runt. Visst, hon blir lite tjock, men oj vad fin hon har varit i ridningen sedan betessläppet, trots gräsmagen.
 
Jag kan inte säga att jag någonsin har varit egoistisk mot mina hästar, men nu den senare tiden har jag inte orkat att klamra mig fast vid mallen för dagens ridsport längre. Det Feelia gillar är ok helt enkelt, så länge hon inte tar skada av det. Det spelar lixom ingen roll att det inte är ett dressyrpass med vitt schabrak och benlindor. Gillar hon gymkhana får hon va med o leka gymkhana ibland, det är inget mer med det!
 
Eftersom jag dessutom har svårt att hinna med henne alla dagar på vinterhalvåret är det inte mer än rätt att Tim som åker på att rida henne får välja lite vad han vill göra. Sålänge hon tycker det är kul. (och tro mig, gymkhana är uppskattat ;) )

Nu har det dessutom kommit upp ett nytt intresse i familjen, vilket faktiskt var min idé: Tornerspel! Tim har alltid sagt att han ska börja med det när han blir för gammal för gymkhanan. Nu var vi på tornerspel för ett par veckor sedan och jag föreslog att han kunde ju alltid göra det med Feelia ;)
 
Som sagt, man kan sitta på sina höga hästar, eller så kan man gå en annan väg!
Så länge Feelia tycker det är kul och hon mår bra av det så är jag nöjd. Trashigt, jaa kanske det men då får det vara så :)
 
I kväll fick Feelia agera riddarhäst åt svågern och i morgon blir det att försöka cantra bort en bit av gräsmagen De nyslagna vallarna breder ut sig runt stallarna, fasta och fina. HÄRLIGT!!  (nu vill vi INTE ha nått regn än på ettpar dagar)
 
 
 
 
RSS 2.0