När jag blir stor...

Nån gång i livet ska jag åter besitta en anställning som medför sjukersättning... Tänk vad gött det hade vart! Den bittra sanningen med timanställningar är ju tyvärr att är man sjuk får man inga pengar. Så sjuk kan man inte vara, för denna månaden är en såndär "kul" månad man mår sådär ypperligt bra av att ha, när kontot nätt och gämt går +/- noll innan månadsskiftet ens ägt rum Sen ska hästen vaccineras och hennes tänder ska raspas. Antagligen behöver hon genomgå en hältutredning med, (får se hur hon känns när hon sätts igång (nej, så långt har vi inte kommit än......hon går fortfarande på halvfart fastän hovslagarn var här för över en vecka sen...)) och hon är (fortfarande) i ett akut behov av en kiropraktor... Ah ,just ja, sen har jag inte ett, utan TVÅ tandläkarbesök till nu i december - där får vi be till gudarna att det faktiskt bara bli en rotfyllning o punga ut för istället för två.... och så får jag nog se till att bita ihop "utan" bedövning, bara min specialcoctail går på 600kr/gång...
Sen har jag visst hört att "vanligt folk" köper julklappar till varandra.... och jag ska dessutom ha råd att ta mig hela vägen upp till örebro till jul. För att inte tala om att ta sig till jobbet, tyvärr går ju inte bilen på luft.
 
Har dock kommit på en ny briljerande grej idag och lyckan till framgång i vinterförkylningens tecken är följande:
 
Hemligheten tycks vara att gå upp sådär 3 timmar innan klockan ringer och peppra på med nässpray och alvedon+ipren. Gå sedan o lägg dig igen, helst med de kläder på som du senare ska ha på dig (har ni någ gång tänkt på att man kan tassa ner o gå på toa utan att frysa mitt i natten, men att man inte ens kan sträcka ut handen för att stänga av alarmet utan att frysa ihjäl när det väl är dax att gå upp?)
 
På så vis kändes inte denna morgon nämnvärt tyngre än någon annan morgon! Samma koncept får ligga till grund för morgondagen. 
 
 
Nu närmar sig klockan 17:00 och jag bäddar ner mig för dagen...over and out!

Då var det dax

 
Då har jag börjat lite smått med adventspyntet. Gör inte så många knop idag för en förkylning är i antågande. Men jag är tillräckligt pigg för att ha plockat fram ALLA julgrejer för en "inventering" på övervåningen... Jag får nog ta mig i kragen o plocka ihop det igen innan Timpa kommer hem, hehe annars blir han nog inte så glad ;)
 
 
 
 

Ibland så!

Ibland kan vi också vara repressentabla! När ingen ser givetvis. Konstigt nog tycker jag att det är lite "pinsamt" att klä upp sig eller hästen. Vet inte varför, för jag uppskattar och inspireras av andra när de gör det. Med motto i allafall.
 
Idag lämnade vi mjukisarna hemma och slängde på både sadel, lindor o ett litet täcke. Dessutom behöver hon klippas igen (big time, för hon blir jättesvettig om hon får jobb på ett hårdare ridpass) men jag har gått o dratt på det i väntan på att hennes hov som blrjat spöka ska bli bra igen.
 
 
 Feelia har bara skrittats sedan i lördags. Hon har ju haft den där dumma, återkommande värmen i ena framhoven nu det sista igen. Det har kommit efter varje ridpass med mer "normal" ansträngning, men inte efter 30 skritt o lite trav etc. Hon fick skorna omlagda i fredags morse, då hon var rejält (med mina mått mätta) varm och sedan lördag har hon varit iskall i hoven igen. Det var inte hennes ordinare hovslagare som skodde henne i fredags, utan en av de andra hästarnas. Hon skor dessutom hästarna på mitt ena jobb. Feelia fick mycket beröm för sina fina hovar och hon berömde även vår ordinarie hovslagares jobb. Hon det beskrev rättare sagt som "ett mycket kompetent utfört arbete", vilket givetvis känns jättebra!
 
 
 
Idag var ho PIGG!!!! Vi började vi med att skritta ut en lite längre runda. Eftersom det varit frost inatt vågade jag trotsa älgflugorna och hon har inte visat på tecken att ha fått på sig nån än iallafall (men klippmaskinen står redo på laddning). 
 
Dryga 3 månaders ridning i ridhuset/"på gårdsplanen" + frostigt + solsken + nästan en veckas aktiv vila gav en liten tickande bomb. Fast på ett bra sätt, det är ju Feelia vi talar om <3
 
Det fnörvlades och hoppades åt minsta lilla och det blev en hel del "piff och puff" under framskrittningen. Fast, denna dressyriga och sportiga inställning kanske hon fick ifrån outfiten, inte vädret vem vet? :P
Det vi skuttade runt mest för idag var de grymt farliga små lövhögarna som låg längs vägen, samt den - enligt Feelia - livsfarliga mannen med en parkerad åkgräsklippare som stod och krattade upp den sista högen i raden... lol!
 
Sen jobbade vi i ridhuset i ca 30 min. Trav "som vanligt" och 4 galoppfattningar. Hon kändes lika varm i alla hovarna efter ridpasset, och jag hoppas detta håller i sig nu!
 
 
Efter snart 5 år tillsammans kan jag ärligt säga att hon aldrig käns läskig att rida på längre! Jag har sen en tid tillbaka aldrig en spyklump i halsen när jag ska rida henne (inte ens vid hoppning. Förra tisdagen "hoppade" vi lite trots att vi var alldeless själva på anläggningen. Inte ens då fick jag klump i magen, det var bara att styra på! Nu hoppade vi bara 60-70cm, men ändå!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunday, working hard

Fördelen med att närma sig 30 och fortfarande inte ha passerat 45kg-strecket på vågen är att man fortfarande kan rida lurviga små russ ibland :)
 
 
 
Jag föredrar den gamla hederliga "vikten x 6 principen" i vanliga fall, dvs din vikt + utrustning multiplicerat med 6 ska INTE överskrida hästens uppskattade normalvikt! och det är gränsfall i detta fallet.
 
Eventuell övervikt hos hästen måste man givetvis också ta hänsyn till, precis som ålder, muskelmassa och exteriör. Precis som ryttarens balans och kroppskontroll.
 
Och ja, jag anser att detta gäller även för islandsponnyer!!!! 
 
 
 

Samma dag

 
 
 
 
 
Nog för att jag kan börja tidigt med julen, men inte riktigt så tidigt som trädgården vill få oss att tro. Veckan innan advent och rosorna blommar fortfarande i massor! På jobbet var det frost och strålande sol i dag - sjukt härligt! Det ligger lite högre och en bit inåt land så det är alltid lite kallare där. Frosten gav mig julfeeling så en tomtelykta o 2 påtar pepparkakor fick det bli efter jobbet! En vecka innan advent är det helt ok tycker jag :)
 
om jag känner mig själv rätt kommer jag pynta på lite smått hela veckan. 
 

Perfekt!

 
 
 
 

Tjuvstart

Nu har jag tjuvstartat lite 😊
 
Ljusslingan utanför fönstret är också tänd, men 2/3 av den lyser inte så den räknas inte riktigt.

Hurtbulle och "barnvakt"

Idag var timpa ledig så vi passade på att ta oss en promenad. det var K A L L T och blåsigt (givetvis) men det regnade inte!
 
Sen tog vi oss an vårt nya "projekt" i stallet. Tim har "fått en bäbis på halsen" - ett treårigt sto som han ska motionsrida några gånger i veckan i vinter. 
 
Hon är riden i alla gångarter och "hoppad" på kryss tidigare, men eftersom hon är på nytt ställe med nya människor och allt longerade vi bara idag och sedan skrittades hon uppsutten några varv med ledare. 
gas och broms fungerade klockrent så i morgon får de nog rida lite själva efter att hon har fått springa av sig på linan. 
 
Nyttigt för mig att få jobba med lite andra hästar en min fialotta med hehe, hon och jag känner ju varandra utan och innan så det var nyttigt att jobba med en lite grönare häst. Man fick ju till och med tänka efter vad man gjorde ;)
 
Förövrigt är hon varm och gallig i sitt jävla högra framben igen. Jag har avvaktat lite eftersom hovslagarn kommer i morgon. Vi börjar där och ser vad hon säger. Blir det inte bättre efter omskoning får det bli veterinärutredning med det samma. Nu när hon äntligen är IGÅNG och faktiskt TRÄNAS och inte bara sätts igång har jag ingen lust att behöva "lalla runt" flera dagar/vecka bara för att hon är gllig i ett framben... Även om det är mysigt att glida runt barbacka på min "fåtölj" <3
 
 

Mardröm

Att bevittna när någon annans häst blir sämre och sämre av tarmvred för att sedan få ställa sig på transporten ner till Helsingborg kl 21 en regnig torsdagkväll är mardröm nog. Hade det vart Feelia vet jag inte vad jag hade tagit mig till..
 
Mina tankar går till stackars K som just nu påbörjat en oändligt lång resa: Gbg --> Hbg med en väldigt sjuk bästa vän bak i släpet och ett ton ångestfyllda tankar och farhågor på axlarna.
 
Nu gäller det att hålla tummarna för att allt går bra!
 
 

Finn sådär 300 fel

En öveblick på hur det INTE ska gå till på en stallgång... ;)
 
 
 
 
 
Jaa, vad ska man säga... inte många rätt här inte och mitt i all kaos står en liten Feelialutt och sover <3 Haha, hon har inte ens orkat ställa mer bakhoven efter kratsningen ;)
En kratsar och den andre sopar upp smutsen. Smart tänkt, mindre klokt att göra´t samtidigt ;)
 
Matte håller på att gå upp i atomer men Feelia står och sover. 
 
Feelia ha agerat "barnvak"! i går och i dag när tjejens mamma tränat för mig. Idag hade jag lagt fram 2 bommar som de fick skritta över. Hon kan ju bli lite springig på bommar så jag hade inte tänkt att de skulle trava över, men när de travade runt lite styr tjejen upp på bommarna i allafall - oh my god tänkte jag men sa inget.
Vad gör hästen som i vanliga fall gärna rusar mot bommarna? Jo hon travar (läs vaggar) fram i sakta mak, saktar av till skritt,skrittar över bommarna, för att sedan börja trava igen. 
Tjejen styr på en gång till och skänklar på lite extra - Feelia gör samma sak igen <3
 
Jag får riktigt ont i hjärtat när jag tänker på vilken snäll och KLOK häst jag har! 
 
Sedan, när Feelia kände att tjejen faktiskt hängde med så travade hon snällt över. 
Sista vändan var hon mer lik sitt rätta jag och då "hoppade" de till och med förstår ni, "säkert 15 centimeter!!" hihi lilla Feelia <3
 
 
Givetvis måste man vara snygg i svansen när man ska ridas också ;)
 
 
 

Födelsedags shoping

 
Fick 500 i pressent av farmor vilket räckte till en tröja, en skjorta och örhängen på h&m + en microfleecetröja och en hellyhansenliknande jacka i en annan affär. All på rea och inget plagg över 100kr ;)
 
Sen fick jag 3 par skor av mamma o pappa i födelsedagspressent :)
 
För mina egna pengar köpte jag läderfett och en "magic brush" från rosabandetkolektionen. Jag valde den minst rosa varianten! 
Hade först tänkt köpa ett schabrak eller nya ridbyxor för födelsedagspengen men så blev det inte.
 
 

Oförskämt fin

Min lilla häst har varit oförskämt fin att rida den sista tiden! När jag verkligen fokuserar på MIG och låter henne jobba på "ostört" funkar det mesta! Vilket gör mig så otroligt arg på mig själv! VARFÖR kan jag inte alltid ge henne den tid o guidning hon behöver för att komma igång?! Varför ska jag sitta där och förstöra,  försvåra och göra illa?? Blir så trött på mig själv när jag inte vågar följa mitt uplägg och mina tankegångar när andra tittar på! 
 
ETT
Renodla hjälper och SKIT I VART HÄSTEN HAR HUVUDET!!!!!
Hon ska skutta fram för skänkeln och ta förhållningar. Det är BAKBENEN som ska reagera på både gas och broms! Men framförallt ska hon VÄNTA vid eftergift. Halt o sen FULL eftergift så det blir HELT fritt från tryck i munnen. 
En miljon övergångar. 
FULL eftergift under rörelse ska också fungera utan förändring i tempot. 
Även sidförande hjälper: RAK häst och hon ska dansa undan för SKÄNKELN. INGET JOXANDE I MUNNEN!!!!!! 
 
TVÅ
Tempoväxlingar. SKIT I HUVUDET! !!! 
"Trava på stället" ofta (givetvis utan krav på samling) för att få igång bakbeben och bukmuskler. öka/minska/öka/minska/öka/minska.......
VÅGA RIDA I ETT KRAFTIGT UNDERTEMPO emellanåt för att få hästen att själv jobba på samt att vänta på nästa signal. Det samma gäller i galopp, ofta med full eftergift några steg. Rid på frammåt när hästen är uppvärmd.
 
TRE
Vändande hjälper. Rid hästen RAK även på böjda spår! Hitta kontakt på yttertygeln och en vändande ytterskänkel. GE FAN I INNERTYGELN! 
Tempoväxlingar o övergångar.
 
FYRA
Lätta på innertygeln o forma runt innerskänkeln.
 
 
vola! Dröjer inte långt in i steg ett eller två förns hästen jobbar "på tygeln". 
 
Varför ska man sitta o "rycka o slita", klämma o dra när man får BÄTTRE resultat av att låta hästen komma tillarbetsro? Att låta hästen söka efter kontakt/stöd? 
RSS 2.0