Lina <3 Vinter

Jaa, men faktiskt. När det väl ÄR vinter iallafall. +1 och ihållande regn räknar jag INTE under kategorin vinter. 
 
Tacka vet ja några minusgrader och solsken!! hest ska det finnas massor med snö att rida i också!!
Härligt väder att jobba i i söndags och det hade även dagen att erbjuda! Och ingen leeeerrraa!! inga ben att spola och ingen fejja att mejsla fram (ja, förutom benen brukar det vara fejjan som är lerigast på min häst. framförallt under hakan då hon gillar att gå som om hon vore en spårhund). Jag hade kunnat trippa fram i högklackat och balklänning om jag så hade velat idag och sedan kunna åka vidare till självaste nobellfesten och ingen hade sett en gnutta smuts!! Gick dock i termobraller med håliga, hägnange långkallingar under som vanligt, men a, ni fattar vinken - så gött med lite bra väder. men såklart är det sämre väder på ingång igen. I morgon ska det tydligen vara +8 och regn... URK!! Torsdag lovar de en stor sol på, så vi får väl se hur det blir. 
 
Eftersom vi har haft lite minusgrader här ett tag nu kände jag att det var dax att prova på och ge sig ut på en liten riddur. Inga älgflugår så långt ögat kunde nå och hästen var sååå nöjd över att äntligen få komma ut. På favoritsträckan hade solen gassat på bra så där gick det att galoppera. Jag måste faktiskt erkänna att min häst är otroligt bortskämd och ouppfostrad när vi är ute, för det är oftast hon som bestämmer tempot. Varje gång bestämmer jag mig för att nä, nu ska vi skritta den här sträckan där vi alltid galopperar annars. Feelialutt spetsar öronen o taktar lite o ja tänker a, okej vi kan väl trava iallafall. Feelia spetsar öronen ännu mer och man riktigt känner hur hon väntar och taggar. Så suckar man lite åt sig själv o galoppear på som vanligt ;) I sådana lägen förstår jag helt klart varför det finns så många bortskämd ungar. det ligger nog i alla djurs natur att snabbt lära sig att fjäska in sig hos sin husse/matte/mamma/pappa.
 Men äsch, jag tänker att lite lyx ska man väl få ha som häst när man är SÅÅÅ snäll tänker jag, för det är ju aldrig så att hon drar iväg. Och jag litar på att hon alltid stannar när galoppsträckan är över. jaa om det inte skulle hända något såklart, men ni fattar. SNEL HEEST. and i love it!!! 
 
Red vita faran en sväng också när jag ändå inte var i farten (innom 4 väggar) Timpa har haft problem med foten sedan han vricka de den på SM i början på november så båda djuren har fallit på min lott det senaste.
 
Efter SM reds hon lätt de två första dagarna och sedan fick hon vila en vecka. Efter det har jag mest tömkört henne med bra resultat. 
 
Hon är ju som hon är, lång rygg och överbyggd med bakben som ser ut att vara 7 nummer för långa för resten av kroppen. Målet är att få henne att jobba i en ändamålsenlig form. Att komma upp med ryggen och slappna av. Inte springa med huvudet i vädret i 190 knyck hela tiden. Utan ryttare bär hon upp sig jäggefint stundtals. framförallt över cavaletti på böjt spår. Där jobbar hon på strålande. Hon kändes ganska fin i ridningen faktiskt. Höll all fokus på tempo och vägar. Att kunna hålla henne i ett någolunda lucnt tempo i traven utan att stressa upp sig eller springa iväg o köra upp huvudet. Idag hade hon en bra dag, och jag med så det var riktigt kul! Vissa dagar är det bara att hoppa av o gå hem när det gäller den hästen. Är hon inte på humör så är hon inte. 
 
Häromdagen var de så söta, Moonlight fick lov att dela hög med Feelia. "minihitler" var ju på ponny SM så det var lite lugnare än vanligt i hagen vid lunchtid. Annars är alla lite rädda för henne, till och med de stora :) Hoppa kan den iallafall, tror den slutade på en 5:e plats bland 6:åringarna. 5 åringen gick in på en 7 eller 9 plats så den gick bra den med. Tror att det var typ andra starten den gjorde inomhus då den mest gjorde sina kval utomhus i försomras = Cool kille ;) 
 
 

Struck by lightning... Christmas lightning!!

Oh lords!!
 
Nu känner jag att jag börjar hitta mig själv igen. sådär 3 veckor efter avslutad chalmerskurs. jag har sovit MYCKET den sista tiden. ovanligt mycket,!! Förra veckan var värst, sådär 10-12 timmar per dygn, men nu känner jag mig piggare igen trots höstrusket. 
 
Idag hade jag lite tid över innan tåget gick och passade på att strosa lite inne på nordstan. Reka julpyssel osv. och då slog det mig, snart får man fan börja pynta!!! Det ska bli så kul!!!! 
 
Julen är nästan det jag lever för. Det är helt klart det jag ser fram emot mest på hela året. Mer än sommarn tilloch med. Iallafall nu mera, för sommaren kan aldrig mer bli som det man drömmer tillbaka till!!
 
Jag älskar att pynta och göra fint, baka julgodis o slå in julklappar!! Och sen vet man vad man har framför sig: Huuuur många mysiga dagar som helst med familjen!! De tre bästa och mest kungliga människorna på jorden!! 
 
Bror som jag tvingar sova hemma natten innan julafton för att han och jag ska kunna klä granen kvällen innan. Pappa som muttrar o domderar över att julen är jobbig o att vi minsann borde ta o hoppa över den i år. Å nån gran ska vi INTE ha in i år. Lik förbannat sitter han där och domderar över vart de olika kulorna får lov att hänga och inte i granen. Givetvis iklädd raggsockor, skitiga långkallsonger och en urtvättad gammal mellanskogs t-shirt som inte varit grön de senaste 2 åren. Med ett litet glas punch eller glögg i handen. 
Mor gnäller på far för att han vägrar ta på sig anständiga kläder och vi andra (ickesiviliserade) mobbar tillbaka för att hon köpt "finkläder" att ha på sig. Det är jag och far som är värst. Vi anser att man ska ha de kläder man trivs i och som är bekväma, för på julen ska man ha det bra. Man ska inte behöva umgås med en massa jobbigt folk utan man ska kunna sitta hemma i lugn och ro och ha det bra. 
 
Ingen vill igentligen stå med maten på julafton så vi blir alltid klara i sista stund, sådär 14:25 brukar bordet vara dukat. Vi glömmer alltid att ställa fram nått men det brukar gå lika bra ändå.
Varje år bestämmer vi oss för att i år ska vi minsann inte kasta i oss maten, utan nu ska vi äta i lugn och ro. Och ta i omgångar. Som vanligt ärr alla klara sådär 14:45.
 
Då stormar vi in och bänkar oss framför TV:n. Kalle börjar ju klockan 15:05 så det gäller att vara väl förberedd!!
 
Efter det går den fruktansvärt tråkiga filmen kan du vissla Johanna. Då är det dax för fika och att öppna julklapparna! 
 
Jag föredrar när bror delar ut dom, för de är han som är bäst på det. När alla paket väl är öppnade är det oftast dax för lite mat igen, och så rullar det på: mat långkallsonger och mera mat ;)
 
 
 
 

Ett litet andrum och kreativiteten flödar

Ja, när jag stod o mockade nu ikväll känge jag kreativiteten komma smygandes. En grym idé till en "barnbok" tog form i huvudet. Nu är jag  varken en skillad illustratör eller författare, men jag dammade av skissblocket och körde igång!! Lite ironi, lite fakta och lite smått och gott. Kul var det iallafall!
 
Här kommer då mitt masterpiece ;)
 
 
 Och för er som inte fattar så handlar det om alla de miljontals mikroorganismer som lever i hästens grovtarm och ständigt producerar många sorters B-vitamin (och i flera fall även vitamin K). 
Att köpa flytande B.vitamintillskott till sin häst är otroligt populärt, men guess what? Hästen kan med största sannolikhet inte tillgodogöra sig det över huvud taget. Studier har tidigare utförts på råtta (det finns alltså inte ens några studier utförda på häst) att de kan ta upp ca 10% av b-vitamin i flytande form. av dessa 10% stannar 9% kvar i levern medan ynka 1% kommer ut i korppen. I råtta alltså.
 
Så länge hästen får en foderstat som innehåller tillräckligt mycket fibrer klarar den själv av att producera de flesta av de b-vitaminer den behöver. Vill man hjälpa den lite på traven om den är dålig i magen eller byter grovfoder ofta kan man ge den foderjäst/bryggerijäst. Den innehåller många färdiga byggstenar för magen att omvandla till  just en b-vitamin!!

Ett liitet andrum och kreativiteten flödar!

 
RSS 2.0