dagens fångst

Hela dagen har vart ganska krånglig, tåget var försenat i morse och spårvagnarna gick inte heller som de brukar men jag hann lagom till föreläsningen iallafall. Innan det var dax att möta upp Timpa skulle jag " bara" skriva ut våra biljetter...Kopiatorn fungerade såklart inte o den andra datasalen var det föreläsning i. Fick kliva av o skriva ut på chalmers istället på vägen så jag blev pissblöt för det är ju en bit o gå till o från hållplatsen (och givetvis h'llregna det ute - som vanligt). Fick biljetterna utskrivna iallafall.
 
Nån buffe serverades det inte på restaurangen, men maten var suprgod o man kunde beställa lunch ända fram på eftermiddagen. Bakom oss satt det två pundare av lite mer "städade" och äldre slaget. O inga alkisar kan jag tillägga. Höga som hus lät de så vi mer eller mindre kastade i oss maten innan det skulle bli nått knivslagsmål eller nått för de verkade väääldigt upp och ner i humöret. 
 
Väl på mässan knatade vi runt o konstaterade att det var precis som förra året, alla säljer mer eller mindre samma saker, till samma pris som i butik... och det är i princip bara svindyra märkesgrejer. 
Hittade ett fint dressyrträns som jag tänkte köpa till Moonlight, men jag tänkte att nu ska jag minsann inte göra en massa förhastade inköp utan funderade lite på saken. Under tiden vi kollade hoppningen blev såklart alla i hennes storlek slutsålda. Det var inget spektakulärt träns, utan ett vanligt "skräp"träns fast i rätt nyans av brunt för 300 så det var lixom ingen jättekatastrof men ändå. Som tröst slank det ner två schabrak istället ;) det var allt vi köpte förutom en liten hink med hästgodis. Säkert jätteonyttiga!
 
Och hoppningen då.... joovars, vissa ekipage är ju kul o se, men ärligt talat så tyckte jag det mest var ryck och slit. De satt mest o drog o ruskade i hästarna som förövrigt totalignorerade förhållningarna o bara gick o slog upp mot handen eller vad man ska säga. Så som Feelia gör när man rider på för skarpt bett. Dock såg de flesta ut att rida på snälla bett... dessutom så tycker jag att ALLA hästarna mer eller mindre såg ut att ha en mycket kantig och fyrtaktig galopp. Men det kanske är sån galopp man vill ha på dom, vad vet jag. 
 
Väl hemma börjar ett illamåande krypa över mig. Jaha tänkte jag först, maten kanske inte var så bra trots allt, meeeen sen kom jag ju på att Tim var hemma o var sängliggandes igår med något magsjukeaktigt. Han kräks sällan men mår jätteilla o blir hur matt soom helst o kan bara ligga i sängen o inte äta osv osv, ja ni vet. Ni vet säkert också att min mage INTE drar sig för lite kräk om den är missnöjd så vi får se vad denna natten har att ge.
 
Pissigt om jag skulle bli sjuk för jag skulle verkligen behöva jobba på sönd då det är en hel del gruppbyten som ska ordnas.... och så behöver jag pengarna såklart!!!!
 
 
ett ljust mintgrönt dressyrschabrak och ett ljust, ljust gult hoppschabrak fick det bli denna gången. Kommer bli superfint på Feelia, när hon nu hade tänkt bli helt hundra i hovarna igen.... 
 
 

Made an effort

joo men visst vet ni, till dagen i ära har jag faktiskt gjort mig lite repressentabel! Oftast ser jag ut som något grått katten släpat hem, lagt under trappen och som kommer fram med sin fulla karaktär första varma vårdagen om man säger så! 
 
Lite extra lyx blev det när vi igår fick reda på att vi bara har föreläsning 10-12 istället för 8-12. 
Efter föreläsningen ska jag försöka hinna med så mycket plugg som möjligt och sedan möta upp Tim kl 15 för o pröva en indisk restaurang som vi hittat som serverar buffé. (Ja ni hörde rätt VI ska gå på restaurang!)
Efter det blir det göteborg horse show för hela slanten! 
 
På något mystiskt sätt har min kajalpenna försvunnit så det fick bli lite mixtrande med enbart ögonskugga. HAHA o maskaran hade torkat ihop mer eller mindre, men med några dropapr vatten så funkade den med. 
 
Så har jag mina barn i åldern 6-10 att tacka för jag kom ju på att jag faktiskt äger ett läppglans (ett rosa med ponnyhästar på, fick jag i julklapp av dom i julas<3) Fördelen med att många föräldrar bara gissar åldern på mig är att man inte ENBART får vin eller skumpaflaskor till terminsavslutningarna. För det verkade vara nån magisk gräns där runt 23, plötsligt fick man BARA pressenter i form av flaskor.... 
 
Årets nya ord eller hur var det??!
 
Västen fick jag av mamma i julklapp och den gillar jag skarpt!!
 
Och JA, vi torkar våra hästtäcken i hallen, torra o goa ska de va <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det tar sig!

Jaa men visst. Timpa är sjuk idag så jag passade på att rida vita faran under eftermiddagen. Hör o häpna, den extremt osmidiga, och ganska fega dressyrtanten både tog sig upp OCH överlevde ett helt pass inklussive alla gångarter på den "farliga" gymkhanaponnyn ;)
 
 
 
Ställde henne med näsan inne i väggen o tog pallen så jag skulle komma upp så snabbt som möjligt å det gick. Inte för att hon stog still direkt, men jag hann upp iallafall. 
 
Hon bjöd faktiskt på ett mycket harmoniskt pass idag (för att vara henne dårå). Jag har för vana att rida henne med graman för jag får inte stopp på henne om hon sätter den sidan till, men idag använde jag den knappt alls. Hon kändes jättelugn i alla gångarter faktiskt, men tyckte det var lite jobbigt med någon som kommer åt henne med underskänkeln. Flyttade undan för skänkeln på hörnlinjerna i skritt o trav (jobbigt värre undan vänsterskänkeln)  o i galopp jobbade jag volt-långsida-volt-långsida... De första 5 minutrarna låg hon o rullade på helt perfekt med ett lätt stöd i handen o ryggen uppe, men efter hand blev hon lite mera springig o då byder hon gärna galopp lite här o var och är helt oberörd över det så då måste man sakta av för att hon ska fatta ny o då blir hon lite irriterad ;) men även om hån låg på o det gick lite snabbt på slutet så var det inte det där tunga i handen. Jag fick inte ens kramp i armarna och det gick att stanna utan hjälp av gramanen. Fina tanten.
Sen skrittade vi ut. Jag lyckades krångla mig ut ur ridhuset utan att sitta av (dödsdömt för mig att försöka sitta upp utomhus när det inte finns nån som kan hålla i ju). Det gick inte riktigt att nå dörren med handen eller foten så jag tog en grep o öppnade med. Som tur var blåste det ju inte idag så det gick att ruda ut genom dörren utan att behöva hålla i den samtidigt. Sen var det bara att stänga den när man väl var ute - Piece of cake med en häst som är helt oberörd av konstiga grejer i handen!!
 
Feelia var aningens varm i hoven idag IGEN så jag vågade inte låta henne göra något, men hon fick lite sly att mumsa på. Sälg tror jag det var jag fick tag på och det var populärt!

Budget, budget eller budget?

Tjaa... Tanken som slog mig idag är vad olika vi hästmänniskor ser på våra "budgetvarianter". Det finns verkligen hästar som köps och säljs för fantasipriser (ÅT BÅDA HÅLL)! 
 
Jag såg min häst som en mycket bra budgetvariant när jag köpte henne: Ett fint litet sto på 7 år med bra stam som gått 1.10 i hoppning med placering. 70.000 + röntgen på 5000 o nästan 50 mil resa tur o retur x2= PRISVÄRT tycker jag! Dessutom är hon den snällaste snälla och min bästa vän i hela världen <3
 
Sambons ponny kan ses som ännu mera budget, men inte ett dugg mindre omtyckt för det: Ett sto 12 år (??) fd galloppör, inte slutmätt och kunde inget förutom att springa fort o gå lite gymkhana. Såg dessutom ut som ett tufsigt benrangel i början. Men sadel kom med på köpet ;) 20.000 utan besiktning o stod på andra sidan stan. PRISVÄRT DELUX!! för man kan väl inte få en häst under 20.0000 som går att använda OCH som tar 45 min att hämta??
 
Men se johooorå det kan man tydligen visst. Och egentligen: varför inte??? Har man inga ambitioner annat än att rida o ha kul i skogen med en snäll vän så go for it! Allt som oftast är jag verkligen allergisk mot dessa förbannade travare men till saken hör ju faktiskt att de oftast är väldigt snälla o goa hästar. 
Och alla dessa travare som folk nu av någon anledning gillar, de SKÄNKS ju förfan bort!!! Herre gud, man får en hel jävla häst för priset av en stallhyra!! Inte undra på att de lätt hamnar i fel händer - typ lat WT tjockis som är ensamstående flerbarnsmamma med mjukisbraller o noll koll på hästhållning (eller nej just ja, de kommer ju inte upp på så "stora" hästar, de väljer islandshästar istället). Skulle  definitivt välja varmlodig travare över islandshäst alla dagar i veckan iallafall!! Med lite jobb och en trevlig exteriör i grunden går de att få riktigt fina med lite tur och slit. 
 
Trots att det kan skilja så i vad vi "fattiga" anser som prisvärt är det inget emot vad det gör uppåt i klasserna. Där kommer vi snabbt upp i 6 siffriga belopp utan några som helst konstigheter. Det är faktiskt inte alls konstigt att en vanlig svenssonmedelmåtta med bra inkomst köper hästar för sådär 200-300 000. Och det kan jag tycka är ett rimligt pris för en bra och okomplicerad yngre häst som kanske går 1.20-1.30 hoppning / Msv dressyr. 
 
Sen så ska väl egentligen en sån som jag inte lägga pengar på en så "fin" häst som Feelia, de faller ju snabbt i värde när de inte får komma ut o prestera. Vilket jag hade i åtanke då jag valde just en budgetvariant! Men jag är lika glad för det - Feelia är en "livstidsinvestering" för mig som jag förhoppningsvis får behålla i minst 15 år till <3 Och slår man ut mitt "fyndpris" på 75 000 på 20 år á 365 dagar (dvs 7300 dagar) kommer hon kosta mig ca 10 kr om dagen ( i INKÖPSPRIS alltså, sen är hon ju vääääldigt duktig på att kosta mycket pengar utöver det ;) )

Min hobby när den är som bäst...

Jaaa, men visst vet ni. Jag har väl egentligen inte alls någon rätt att klaga men ibland känns allt bara sååå tufft och kämpigt. Och jag känner mig bara sååå avundsjuk på dom som har mer än mig och FORTFARANDE går runt o gnäller höööögt och tydligt om vad dyra deras hästar/barn/bilar/whatever är i drift. Och så vips sitter de på en sandstrand eller swischar i pudersnö långt långt från sveriges gränser några veckor senare! Säkerligen många tusenlappar fattigare OCH obetald ledighet eftersom de redan varit utomlands tvåtusen gånger tidigare under året. Och om en biljävel går sönder kan man ju faktiskt välja att vänta med o laga den o åka buss istället. Feelia plupp måste ju lixom lagas direkt <3 men men, så är det. Och jag gör iallafall nått åt saken. det finns ju andra kategorin hästägare med, som gnäller o snålar utan att göra något åt saken. Jag hoppas på att dessa 5 år i skolan ska leda till en stabilare och mindre skör ekonomi. Och det är ju inte direkt så att jag är van med annat överflöd här i livet så att leva fattigt funkar också bra. Dock gick jag bananas med cash i helgen. Enligt mig. För har man ont om pengar springer man fan inte o köper snittblommor för de sista slantarna. men det gjorde jag i helgen för de hade 10pack tulpaner för 29kr på ikea. Och jag köpte 2 paket.
 
Jag väljer oftast att hålla inne med gnället tills ångesten blir för sor för att hålla gnället inne längre. När jag väl börjar gnälla har jag alltså INTE åtskilliga tusenlappar att stoppa undan på en sistaminutenresa eller dyligt ;) 
Som tur är så är jag inte ensam i student-hästägarkombon iallafall. Det finns alltid fler i samma sits och det känns lite skönt. Och jag har en sambo som hlet och fullt förstår värdet i till synes "onödiga" hovbeslag.
 
MEN: Trots all ångest och oro så det finns givetvis ingen tvekan i mig om att min plutta ska ha det hon behöver för att må tiptop. Oavsett om det innebär att nästan spräcka min 10årsbudget i skor till mig själv på ETT PAR skor till henne. EN månad.... Inte fan känns det som om jag handlar skor för 2000 papp var 10:e år iallafal. Sist jag köpte skor var hösten 2011. Ta tre betala för 2 på skopunkten. 600kr gick kalaset på. De har använts i tre vintrar och kommer garanterat funka minst en vinter till!
 
jaa, det är väl egentligen inget jag ivll ha ut ur detta inlägg. Mer än att det skulle vara skönt att någon gång få gå lite + efter att räkningarna är betalda. Jag ska inte klaga, för det går oftast inte minus iallafall. Men ändå.
 
Och så får vi hålla tunnarna för att världens bästa examenspressent går igenom: RYTTAR-VM I GÖTEBORG 2017!!! Skulle sitta fint som avslut på min göteborgsvistelse det!!

Nya "skäms-serien"

 
Jaa, vad ska man säga. Inget en 28-åring ska följa kanske men jag blev fan fast direkt. Trots att jag inte är någon girliegirl är jag svag för Sex and the city så igår tänkte jag: Varför inte prova denna?! Lite irriterande ibland när hon ska sitta o skriva framför fönstret etc som i riktiga serien, men annars har skådespelaren fångat många av "riktiga carries" smågester.
 
Näe - I like it!!
 

Saturday

Och jag känner mig inte mongostressad!
Tog mig en rejäl sovmorgon till 10:20. Gött dä!! Nu har jag flutit runt och inte gjort nått i över en timme - sådant är jag väldigt bra på... tittar i akvarierna (de om lyser), matar fiskarna, kollar fejjan, kört igång en maskin tvätt osv. Och slösat 200 spänn på en prenumeration på hippson: 3 nr och en bok för 199 kr tyckte jag vi var värda. (inte många andra tidningar som landar hos oss - hipsson eller ridsport är det som kommer hem o det är inte ofta det händer det heller). 
Boken som jag valde denna gång är hoppning nr 2 - teknik, språngkurva och balans. Hade visst redan alla tre i dressyrserien och den första i hoppserien. Jag gillar de böckerna, mycket bra inspiration till både ridning och undervisning! Nu väntar vi bara på att Skrutt ska bli symptomfri så jag kan börja rida. Konstigt nog har det varit markarbete och hoppning jag längtat efter de senaste gångerna hon varit skadad... Men en stadig skola med bra bärighet och påskjut är väldigt efterlängtat det med!!
 
vad händer idag då? Den enda lediga dagen i veckan....
Först blir det en sammanställning av alla nya ord vi gått igenom igår och i torsdags och det lär ju bli ett par sidor...
Sedan bär det iväg till:
# Tippen  
# Privatträning
# Storhandla räsersnabbt 
# In till horbach o lämna tillbaka lysrör till akvarierampen som inte fungerar (och försöka låta bli att handla mer fisk)
# vidare till ikea o köpa provosoriska ledlampor till akvariet
# Hämta svåger
# Hem o byta om/packa upp mat  
# till svärmor för mat och spelkväll
 
(ja, ni hörde rätt, de tvingar mig till att spela sällskapsspel. Sist var det ett ganska kul spel när man skulle gissa årtalet för olika händelser. De var ok att spela. Nått annat ställer jag nog inte upp på ;) 
 
Och efter en dags ledigt blir det jobb som vanligt i morgon igen!!

Fördelen med att ha mycket att göra

Jaaa, det verkar visst som om det finns hopp om våren i år med. Reflekterade över att det fortfarande är nästan helt ljust ute o klockan är 17:30. Dessutom fanns det flugor i bajjen i hagen idag o en stoooor trött fluga i stallet - vårtecken!
 
Nu ska jag götta in mig i plugget igen - mycket glosor i denna kursen, vi ska kunna det latinska namnet, det engelska namnet och det svenska namnet, samdet det grekiska namnet eftersom sjukdommar är döpta efter det grekiska namnet och anatomin har latinska namn... onödigt tycker jag. iallafall med svenska namn, vi kunde gott göra som engelsmännen o använda något som liknar det latinska. 
 
 
Idag är det Neuroanatomi som står på schemat ;) 
 
 
 
 
 
 
 

My kind of book

Jaa.... tentat läkemedelskemiska principer idag och i morgon börjar nya kursen - Fysiologi och anatomi! Jag hade hoppats på nån juicy dissekering eller liknande men det får vi tydligen inte göra. Fatta va coolt det hade varit!! Men men, tillsammans med kursboken kom ett anatomihäfte med riktiga bilder iallafall. Asfränt!! Men allt har den där grå tråkiga tonen som de itusågade hästbenen på skolan typ. Ser ut som det är kokt, kan det vara så måntro? Ett stycke kokt människohuvud - nä så är det nog inte.
 
 
Happ. Vad händer annars då? Feelia fick sitt återbesök igår. De sista dagarna har hon varit varm och gallig på vänster fram i stället, och mycket riktigt så är hon halt på vänster fram nu istället. Men bara på hårt underlag o böjt spår. Visar inget vid böjprov heller. Höger fram var finemang nu iallafall. 
 
Diagnosen som lyder är att hon är öm i sulorna. Sulan har blivit aldeless för mjuk och sviktande. Antagligen på grund av att hon stått i blöta hagar. I kombination med mindre bra skoning kanske. Nu har vi hittat en kunnig hovslagare igen iallafall!! Så nu är hon skodd med silikonsulor för att skydda/avbelasta sulan så mycket som möjligt (mysig faktura som kommer denna gången med andra ord....). Trodde att hon skulle vara bra redan idag men hoven var fortfarande varm och hon var lite gallig. 
Så fort värmen försvunnit ska hon sättas igång i ridhuset. Där visade hon inte tillstymmelse till hälta under "hältutredningen"... Däremot brallade hon av sig en sko!! Hihi, när vi kom ut på stallplanen för en andra böjning utbrister veterinären förvirrat "Men.... nu har hon ju ingen sko här längre...!!" Som tur var så fanns honslagaren på plats då även hennes häst skulle ha tänderna raspade så det var snabbt fixat ;)
 
Den vita faran då? Joorå hon gick igenom helt utan konstigheter hon med. Igen! Hon har sin extremt stela kotled på vänster fram men säger inget om den vid longering på varken hårt eller mjukt underlag, varken före, under eller efter böjning. Den är som den är bara, en gammal skada. Däremot markerade hon lite på höger fram efter böjprov, men det värmde ur de första stegen. Och så kan hon ibland se lite knackig ut vid longering. Men igår vilade hon fint på steget och tog ut steget rejält även på hårt underlag. Tim fick beröm  för hennes muskler tots att hon inte är helt igång och så biffig som hon var i höstas. Ingen lätt modell att få till bra muskler på!! Och så har vi väl slagit fast vid att hon måste ha vart galoppör tidigare,dels på grund av kroppsbyggnaden hon har men framförallt för att hon gärna går med så mycket i handen, utan att vara minsta berörd (Jag kan oftast inte stanna utan graman). Att hon ökar igen när man lättar efter en förhållning (ah, ni fattar, ta o lätta lixom) är också typiskt löpare, men också för att hennes första kindtänder är i princip helt blankslitna efter bettet. Tydligen är det vanligt på travare/galoppörer som vill/ska gå med mycket i handen. 
 
 
Det börjar änna bli dax o tagga lite horseshow med. Nästa fredag gäller det!! Hade hoppats på att kunna handla lite, men det går ju inte när både hästar o akvarier strejkar!!
 
 
 
 

Love Hurts

Eller hur var det?
 
Ibland är det kämpigt att aldrig få ha alla i närheten samtidigt. Allt som oftast rullar det på i vardagens gilla gång, och hade jag aldrig flyttat hade jag inte träffat min prins och inte heller min andra halva. Och jag gillar verkligen att bo på västkusten!! Med Timpa och våra pållar.Vi trivs bra i vår lägenhet trots att den är lite tattigt byggd. Det är jättekul att studera även om det är sjukt kämpigt, och vi har massor med underbara människor omkring oss där nere med.
 
MEN ibland bli man påmind om de där dagarna.... De där dagarna när man spontant kunde åka hem till mamma, pappa o bror på lite söndagskäk, När man tog en kvällspromenad runt gamla bulten o prata om spöken så man knappt vågade gå färdigt, När man släpade sig upp till jobbet 5 dagar i veckan för att få lov att jobba med sin bästa vän, När man svängde förbi för en upptäcktsfärd i hisingens natur innan jobbet, eller åkte ut på en heldag med båten...
 
Oftast när jag åker iväg blir Tim kvar hemma med djuren, så då är det ändå något som saknas <3
 
Långa avstånd, dyr bensin/tågbiljetter och ont om tid kombinerat med jobb, studier, och familjer är pain in the ass ibland. Om 5 år ska jag finnas inom 15 mil till er alla!! Utom malmö då ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sportlov??

Nää, tenta om en dryg vecka så det blir de inget med!!! 
 
Jag minns när jag var liten och det efterlängtade sportlovet kom, det var STALLET STALLET och ännu mera STALLET som gällde! Åkte med mamma på vägen till jobbet runt 8 och sedan plockade hon upp mig på vägen hem runt 19 på kvällen igen. Större tiden där emellan spenderades i stallet. Det bästa var nog att det oftast var snö kvar så man kunde tolka. Eller gå till pulkabacken på nätterna o åka o grilla korv. Dessa tider!! Sportlovet var ofta lite likt jullovet, fast utan vuxna hemma och ljusare dagar. 
 
Liiiite "sportlov" blir det i år med efterom denna kursens tentaplugg kommer att ske hemma hos mamma o pappa. Åker direkt efter föreläsningen på torsdag eftermiddag och tåget tillbaka går på söndag morgon. Tanken var att jag skullle ha söndagen hemma o plugga på och kanske hinna åka o klappa på hästen, men det blir en avestatripp inbakad i svartåbesöket istället. Givetvis har jag ingen ombokningsbar tågbiljett, men får fjäska lite med mamma så kanske hon betalar en ny. OCH står för bil o bensin till o från avesta ;) 
 

Förövrigt lovar jag här med att aldrig, jag upprepar ALDRIG följa melodifestivalen eller åka på skidsemester!!!!! Urk!!

 
 
 
 

Ny irritation

Ja, det FINNS inget mer irriterande än folk som inte kan skilja på en/än, sett/sätt, verk/värk osv. Nog för att jag har problem med stavning och stavar fel på simpla ord rätt ofta, men ändå, sådant är väldigt irriterande... och då kommer jag från en del av landet där det tydligen är extra vanligt att inte veta om man ska använda e eller ä... kanske därför de prentat in det lite extra i våra huvuden som barn. O och ö är det väl ganska illa med också, som så mycket mer ;)
 
"Kalle ville börje åke bob"

och
 
"Peter kan en inte hete för de gör en i näsa´"
 
är två fraser som talar för sig själva på värmlängska ;) En riktigt, riktigt hemsk dialekt är vad det är!!
 
och att skriva/säga "en" istället för jag/man är också jäääävligt irriterande!!!!!!

Studentlyx

 
Ja, det kan man kanske säga!
Blev så sugen på nått "lyxigt" men hade ingen lust att ställa mig o tina grytbitar till kallops kl 20 en fredagkväll. Hade i princip inget annat än hemma MEN ska in o handla imorn så jag var duktig o inte åkte in till affärn (inte nog med att vi har en mil till affärn, det kommer ju med så mycket onyttigt hem varje gång ;)) Rotade runt i skåpen o hittade potatis, gurka, en halv burk yoghurt, oliver o lite pålägg. Så det fick bli rårakor med tzatsiki och lite pålägg, som tilltugg.
Kan ju tillägga att yoghurten var högst tveksam, men den smakade inte konstigt så jag körde på! Slängde i lite tärnad gul paprika med. 
 
 
Idag var det läge att göra lite fint i fönstret på övervåningen. 
 
 
Det finns en saga här i världen som jag aldrig i mitt liv skulle välja att tro på, och så finns det sagor jag ibland inte vågar gå emot. Idag var en sådan dag. Med en lite "kuslig" utgång. Religiös är jag inte, men lite vidskeplig kanske? 
 
 
Ser ni ju vad häärligt regnet strilar utanför?? Det har regnat konstant hela dagen och hållt sådär 3+ och lite
snålblåst. Perfekt för ytterligare experiment under täcket med andra ord!!
En lite småfrusen häst med täcke som var blött precis runt bogarna men torrt på insidan i övrigt. Lite skakig innan lunchen kom ut och såg allmänt olygklig ut. Gissa temperaturen under täcket??! 26.9 grader som mest under den timme den satt där under och 23 grader när jag tog bort den!! Varmt o gott där under med andra ord trots vädret och den dränkta hästen!! Dock mättes tempen straxt efter utfodring och en timme efter det så det kanske är något vilseledande. samma täcke som sist, dvs 150g stoppning.
 
EDIT: VARFÖR får vissa stycken i texten annorlunda storlek???????????

Plötsligt händer det

Jaa, eller vad ska man säga??
 
Plötsligt inser jag att jag faktiskt börjar klara av att läsa en (mer eller mindre) vetenskaplig artikel och faktiskt hänga med i flödet och skapa mig en uppfattning om vad det handlar om!! Tidigare har jag bara förvirrats av meningsuppbyggnader, struktur och svåra ord, men nu har jag hittat den "översiktliga" bilden där jag kan läsa och ta in vad det står. Jag fastnar inte på krångliga ord, utan börjar känna igen vissa delar av orden och kan på så vis "gissa" vad de betyder med hjälp av sammanganget. Jag behöver inte googla alla ord och uttryck. 
 
Utbildningen börjar bära frukt eller hur säger man?!
 
En ljusglimt i den grå tillvaron. 
 
 

30 grader i februari

Eller hur var det nu den hette, TVserien med Kjell Bergqvist och Maria Lundqvist.
 
Experimentet med att mäta termpen under hästens täcke gav iallafall dryga 30 grader som mest igår!!! Inne i stallet låg den "bara" på 26 grader så jag förstår att hon tycker det blir för varmt med det täcket på under nätterna. Kan tillägga att hon är klippt i oktober så hon har ju en hel del päls, men är ändå inte jättelurvig. Hon är i gott hull, hon har ett täcke med 150g stoppning och temperaturen i stallet ligger straxt ovanför nollan. Inte undra på att hon kliar sig när hon stått med täcket på dygnet runt!!
 
En tanke som slog mig härom dagen och som min sambo också nämt är ju att om pälsen är kall när hästen är ute så är det ett gott teckenDet tyder ju int på att den är kall och fryser, tvärt om tyder det ju på att pälsen isolerar som den ska och håller värmen till kroppen! Lägger man handen på hästen en stund så luften imellan försvinner så blir det ju jättevarmt och gott (jag är nog inte den enda som stått o värmt fingrarna på ridskolehästarna som barn). Illa vore det ju om hästen kändes varm från första sekund när man la på handen, då har ju inte pälsen hållit inne någon värme!! Men detta gäller ju givetvis bara oklippta hästar. 
 
Jag vet inte hur jag ska ställa mig till mitt experimentella resultat, men jag är ganska bombsäker på att det är för varmt där under!! Det blir till att bolla med veterinären o hennes tankar om det på återbesöket om några veckor. Hon kunde inte alls se några problem med att Feelia sover naken om nätterna, även om tempen kryper ner under nollan ibland! Hon HAR ju både en del päls och en hel del fett (som isolerar ungefär 3ggr så bra).
 
Nu är jag nyfiken på hur varmt det blir med ett ofodrat regntäcke, hur varmt det är en regnig o blåsig dag osv osv
Bara att fortsätta experimentera ;)

Experiment

Japp, idag varvar jag plugget med ett litet experiment. 
 
Det är fint väder här nere idag, några plusgrader, inte mycket vind och solen tittar fram till och från. Så i förmiddags åkte täcket av på ponnyn såklat, eftersom hon är oklippt och det inte såg ut att bli någon direkt nederbörd. 
Jag var i valen o kvalet om jag skulle göra det samma på Feelia, men så slog det mig att jag ska göra ett experiment!! Så nu står hon med täcket på med en termometer fasttejpad under!! jag vill minnas att jag läste en artickel där de forskat på just hur hästen fryser osv o vid vilka temperaturer den gör det vid osv för inte så länge sedan men kan givetvis inte hitta den igen! Där tror jag dock jag läste att temperaturen under vissa täcken ibland går upp över 50 grader!! Och om man tänker på hur folk täckar i tid och otid så är jag faktiskt inte direkt förvånad... 
 
För att se att mitt experiment fungerar någolunda och försöka hitta siffor att relatera till prövade jag först på mig själv. Hängde sladden med delen som känner av temperaturen under tröjan en bra stund. Temperaturen gick upp till dryga 27 grader. Detta är ungefär 73% av min kroppstemperatur och det var (för mig som människa) en behaglig temperatur på gränsen till lite varm. 
 
Jag räknar med att en behaglig temp för en häst ligger sådär runt max 70% av kroppstempen, dvs runt 20 grader, vilket jag även sett belägg för i diverse articklar. Hästar börjar kräva mer energi i foderstaten allt från +20 till -15, och hör på detta som kan vara tänkvärt: Den klippta tävlingshästen fryser INTE lika tidigt som hobbyhästar eftersom de har hög energiomsättning (dvs. hög värmeavsöndring) och oftast mycket energi ur foderstaten att omvandla!!
 
det finns experiment som visar att oklippta hästar i medelhård träning har en nedre gräns på -7 grader, dvs den klarar sig bra utan något extra ner till -7. En klippt häst i medelhård träning och ett "termotäcke" (vad det nu innebär) klarar samma nivå. Oklipta hästar i hård träning klarar ner till -15 grader, medan de klippta i hård träning med dubbla täcken klarar mer till -11.
Vidare gick det att läsa att dubbla täcken endast höjer den isolerande förmågan med ytterligare 10% pga att tyngdkraften gör att luftutrymmet mellan hästen och kylan trycks ihop och mindre stillastående luft fungerar som isolering. det blir alltså inte dubbelt så bra med dubbla täcken ;)
 
Och med ytterligare lite efterforskning har jag lyckats komma fram till att min typ av häst har en nedre kritisk temperatur på ca 5 grader sådär, och att hon bör få 0.15 kg extra hö för varje grad nedanför det. (0.15 kg hö = 0.18kgts, som blir ungefär 0.13kg hösilage om man räknar på 70%ts).
Haha, har ingen aning om detta stämmer, men det låter ju rimligt att ge henne drygt ½kg extra när det är på nollan i stallet o det dubbla om det är -5. Vet ju inte energiinnehållet i maten heller, men hon håller sig fin på den mängden hon äter just nu iallafall. Nu har vi precis fått balar fån en annan vall så det gäller att hålla ögonen på hull och muskler så hon inte tappar nätt med de nya värdena. 
 
btw: I temperaturer runt 37 grader är det en enorm fuktavgivning från hästen, upp till 295-370 g vatten/m2 hud och timme!
 
Spännande och nyttigt att fräcka upp minnet om detta, men nu måste jag nog återgå till mina böcker en stund.
Ikväll ska jag rida på min plutt, tänkte vi kunde göra oss lite fina nu när hon är torr och ren och det är så pass varmt att det går o rida i ridbyxor!

duktig på det där med diagnostisering

Haha, jaa. "Dessvärre" måste man ju ändå ha veterinären till o få ut medicinerna ;)
 
Det var som jag först trodde, men som jag sedan frångick lite med tanke på de ömmande senorna.
Feelia har med största sanolikhet en liten inflamation i hoven som kom efter tappskon och det hårda passet dagen efter. Eller om det kan ha vart att skon tryckte på nått vis, vi la ju om den och det blev bättre. Hon är en känslig dam så AJAJAJ på mig som inte tänkte ett steg längre o tog ponnyn på träningen den där helgen... (o folk tycker jag nojar och överanalyserar allt som har med Feelia att göra... inte tillräckligt mycket tydligen!!)
 
Vi började med böjprov och sparade högra frambenet till sist. Hon reagerade inte på något, förutom att hon var lite känsligare vid böjningen av det högra bakbenet (som hon är lite svagare i). Det syntes en liiiiiiiten markering på höger fram som värmde ur efter 3-4 steg. 
 
Sedan longerade vi på stallplanen (mjukt o fint ute nu ju) där var hon jättetassig och lite "stapplig" framtill i framförallt vänster varv och ville inte alls ta ut steget. Hon rörde sig nästan som om hon trodde att det skulle vara halt, så såg det ut. Sedan gik vi in o longerade på mjukare underlag. Där syntes ingenting och veterinären sa att om detta hade vart en besiktning hade hon gått igenom UA. Sedan böjde vi igen ute på gårdsplanen för att se om något hade kommit fram efter rörelse, hon visade inget under böjning men var rejält halt på höger fram när hon skulle trava och det värmte inte ur varken fram eller tillbaka. 
 
Hon ömmade fortfarande lite för visitertången, framförallt på insidan av hoven och liiiite när vi tryckte ihop hovkapseln, men inte lika mycket som sist. Fast nu hade vi ju skon på. 
Vi fick beröm för den fina skoningen och att det inte fanns något som såg ut att kunna tänkas trycka på sulan!!
 
Så: veterinären tror som sagt på en lätt inflammation i hoven, som den hon fick när snösulorna legat o tryckt för ett par år seddan, fast den var myyycket värre o hon kunde knappt gå!!!
det är antagligen något som irriterat, troligtvis när hon gick utan sko i hagen och sedan har det där inte velat ge med sig utan blivit lite värre. 
O eftersom hon antagligen har stått o kompenserat lite så det gör lite ont i kot och/eller hovled med.
 
Nu blir det antiinflamatoriskt i 10 dagar och daglig skritt under ryttare. Fortfarande liten hage tills vidare :( Den här gången provar vi finadyne eftersom Feelia brukar vara lite tveksam till metacam. Hon vill INTE ha det sprutat i munnen och lyckas alltid spotta ut ungefär hälften, och det är inte heller alltid hon äter det i betforn. Finadyne vill jag minnas att hon slukade med hull och hår när hon fick det för hovinflammationen sist såå... Hihi, jag läser läkemedelskemi just nu så vi stod länge och pratade om olika läkemedel, typ vad de "ska göra" och vilket resultat man oftast får osv. Så på slutet säger hon "jaha, vilken medicin tycker du vi ska ta nu då... " ;)
 
Feelia var jätteduktig, och pigg o glad, det var ju för engångs skull inte sårtvätt och sömnad på schemat ;)
 
Dessutom fick vi beröm för det fina hullet, vilket var kul! Fettknölarna har faktiskt försvunnit lite nu när det har varit lite kallare och hon får en del hö utbytt mot halm. Dessutom tyckte hon att Feelia var jättefin i musklerna trotts att hon stått några veckor. Alltid kul att höra!! Feelia verkar inte vara en sån som tappar muskler direkt snabbt, på gott och ont kanske, för det tar lång tid att bygga på dom med. 
 
Om 14 dagar är det återbesök. Visar hon fortfarande på någon hälta vid böjprov kommer hon behandlas i kot och hovled också. Hon tyckte det var lika bra att behandla båda med en gång om så är fallet, för att slippa köra in henne till kliniken för en "riktig hältutredning". Feelia är ju inte lättast i stan att ha o göra med på nya platser, hon vill inte åka transport, VI HAR INGEN TRANSPORT och det är bara firmabilen som har dragkrok så att.... SKÖNT med en veterinär som kan se till hästens bästa och vara lite realistisk ibland. Hon anser även att risken med att sticka i lederna i stall vs på klinik har minimal skillnad.  
 
Det var det, nu ska jag smaka på min strömmingslåda..... Har letat efter strömmingsfileer i flera månader... efter ett tag kom jag på att det heter ju sill här nere..... Jävla avigsida av landet jag bor på. Så sillåda blir det väl då...
 
 
 

Njuter av livet

 
Vem har sakt att man inte kan ha kul bara för att man är vuxen? 
Nu när vi äntligen har så pass myclet snö att det går att rida på vallen - ja då är det bara att köra på!! Det är de här underbara småglimtarna som hela hästeriet handlar om tycker jag. det var bara på med miniskidorna och tuta iväg!! 
 
Helst av allt hade jag såkalrt ritid min egen lilla plutt över ängarna, men hon är ju som hon är i sitt framben. Hon är åter igen helt symptomfri sedan i torsdags, men nu får hon stå i ruta tills veterinären kommer på tisdag. Vågar inte chansa, det skulle bara vara dumt ifall det nu är nån töjning/överansträngning det gäller. 
Jag har alltid settt framför mig att det är snälla lugna Feelia vi tolkar efter, men nu fick det bli den vita faran. Givetvis tittar hon inte ens åt varken linorna eller skidorna, det är över hennes värdighet lixom - stålponny som hon är. Hon skötte sig exemplariskt både igår kväll när vi mjukstartade med några varv i trav på vallen. La in en liten galopp på slutet och det gick super. Idag höjde vi tempot lite och det gick att få stopp även då. Vallen är så pass liten att det inte går att släppa en föredetta galoppör, annars hade hon kunnat få springa sig lite trött. Hennes hiskliga tempo i kombination med totalt noll självbevarelsedrift går inte ihop där. I somras höll de på att hanma ute i taggbuskarna för att det inte gick att sakta ner innan svängen, crazy pony men hon e go ändå <3 
 
Det var bara jag som tolkade idag, jag orkar knappt hålla henne inne i ridhuset ens en gång så det kändes lixom lönlöst att ens försöka. Trist för timpa har aldrig tolkat....(I!!!)
 
Tolka var det enda vi gjorde om vintrarna förr i tiden. På grudvägarna, på stigarna, på gräsbanan, på ridbanan ja överallt!! Ibland satt vi i pulka men det var inte lika kul. Och så frös man.
Det var härligt att få stå på ett par skidor igen och känna snön yra i luften och isklumparna vina runt hjälmen. Lite synd att vi inte vågade släppa på fullt ut, men som sagt det gäller att känna sig för så bromsen tar på den ponnyn  i alla lägen ;) Vi fick upp ett ganska bra tempo ändå!!
 
Igår kändes det vääääldigt vingligt och ovant men idag när det bar iväg kändes det som förr i tiden. Stod upp i ganska snäva svängar i högt tempo. En vurpa blev det dock när jag hamnade i ettpar gamla spår och lixom blev kvar där när hästen svängde.
 
 
Här travar vi av lite på vägen efter galoppasset på vallen!
 
 
UT OCH RID PÅ ERA HÄSTAR!!!!
 
Jag blir vansinnig på dåliga ursäkter som att det är kvällen o mörkt, halt etc. På med reflexer o broddar då!! Går det att vara ute så var det!!!
 
Givetvis behöver man inte släpa sig ut i alla väder om man  nu inte måste, men har man möjlighet så ut och rid!! 
 
När jag var liten så hade vi en ridbana och en gräsbana 3-400 meter från stallet. Ingen belysninig. Eller jo, lite åt andra hållet så att säga fanns det 3 lyktstolpar utanför det gamla kapellet. Där kunde man skava fram och tillbaka på vägen om man nu nödvändigtsvis var tvungen att ha belysning. Annars var det skogen som gällde på vinterhalvåret om man nu ville det. Så länge det är snö ser man faktiskt ypperligt bra även utan pannlampa. Bara man kommer ifrån diverse gårdsbelysningar och annat.
Nu kan man ju ioförsig inte jämföra trafiken på småvägarna här nere med den traffik som rådde hemma, det var inte varje gång man mötte en bil om man säger så...  men sååå mycket värre är det inte här och de flesta på småvägarna hör försiktigt, för de ska antagligen till/från de stallar som finns i närheten. 
 
Givetvis är jag också ofta inne i ridhuset nu när jag har chansen. Och värdesätter det högt, för det är guld värt att ha tillgång till ett bra och "stort" ridhus på gården där man i regel aldrig är fler än 4 tycken samtidigt. Och nog för att det inte finns något bättre för varken hästar eller människor än att vara ute, så är det ju ofta långa perioder med ett underlag som är kraftigt begränsande ute såhär under vinterhalvåret. 
 
Nog om det, nu blir det att värma på soppan och utnyttja Tv4 play Premium som jag kostat på mig. Ville ju ha viasat play, men de tar inte emot betalningar från varken mitt eller sambons kort. DÅLIGT!! Jag har ett vanligt visakort och han har visa elektron och det är aldrig några problem att betala över internet med dem annars. Det går inte att få betalningen på faktura eller via internetbanken heller. GRYMT dåligt faktikst och det verkar vara fler som har samma problem. Snacka om att tappa kunder!! Just nu orkar jag inte ens ringa o bråka!
 
RSS 2.0