aaaahh...!!

Nu är den här igen, Julen. 
Imorgon förmiddag styr vi kosan upp mot hemmatrakterna och det ska bli sååå skönt att vila upp sig. Det är julen för oss i vår familj, en chans att vila upp sig. 
 
När vi var små åkte vi alltid till farmor på jullunch och öppnade klappar. Tror bestämt vi kollade på kalle anka där också. På eftermiddagen/kvällen kom alla kusinerna och mormor hem till oss. Jag är ju uppvuxen i mammas föräldrarhem så det var väl naturligt att alla syskonen och mormor ville samlas hos oss. Tomten kom så klart och VET NI: Inte förens i somras fick jag reda på vem tomten var!! Mamma och pappa har alltid vääägrat att berätta det. Vi har han på kort, men jag har aldrig lyckats lista ut vem det var! Han hade ett gamalt "äkta" lösskägg i lin eller tagel, runda glasögon och "riktiga" tomtekläder, dvs inte bara knallröda köpekläder. Och fram tills i somras har jag aldrig kunnat lista ut vem det har varit. 
Jag har funderat på om det kunde vara han många gånger, men tanken har aldrig stannas hos honom, utan snarare gått vidare till min äldsta morbror. Grejen är den att han slutade tomta hos oss inann vi blev så stora att vi kunde lista ut vem han var. Vi minns honom bara som den riktiga tomten och har honom på kort. 
 
Men såhär i efterhand kanske man har varit ltie korkad. Varje år har pappa fått en wiskey eller liknande från "tomten i källaråsen" så han la ju ut ledtrådar den där gubben. Förövligt den roligaste gubben jag någonsin träffat på. Han är gift med min mammas kusin. När vi var där när vi var små ritade han alltid roliga gubbar åt oss minns jag. Och vi fick alltid glass och bullar. När jag var liten såg jag honom lite som en morfar eftersom jag aldrig träffat min egen
I somras bestämde vi oss iallafall för att åka och hälsa på i källaråsen för jag har inte varit där på säkert 10 år trots att det alltid har varit kul att åka dit. Och då kom vi in på nått och han avslöjade att det var han som var tomten. 
Det kändes faktiskt både lite ledsamt och vemodigt att få reda på det. Jag hade gärna åldrats med ett litet uns mystik runt tomten. Givetvis har jag aldrig trott att det var TOMTEN, men det har alltid varit lite spännande att inte veta VEM det var. 
 
När vi blev lite större började vi fira jularna själva med farmor hemma hos oss. Våra kusiner är många år äldre än oss så de sluta komma för att träffa tomten ;) I samma veva började både mamma och pappa jobba ganska mycket. 
Det fanns sällan en massa pengar över så klapparna bestod oftast av kläder och annat bra och ha. Givetvis fick vi något tv-spel ibland med. 
I denna veva började julen handla om att vila upp sig. Jag hade det tufft i skolan och var i stallet nästan varje dag. Pappa jobbade borta mycket på diverse byggen och mamma jobbade långa dagar när hon gick in som butikschef. Nicke vet jag inte riktigt vad han gjorde under dessa åren... Julhelgen gick ut på att vara inne i värmen så mycket som möjligt. Elda i vedspisen och hålla stugan varm och skön hela dagarna. Det enda vi jgorde var att gå ut o hämta ved. Vi åt en massa mat, glodde på TV och umgicks. Detta är en tredition vi håller hårt vid. På julen varvar vi ner. vi sitter i myskläder och käkar en massa mat o glor på TV. Och det kan inte bli bättre!! Bror tror jag tycker det är lite långtråkigt, men då får han väl tycka det då!! Jag är så glad över min gamilj att han får stå ut med att vara hemma när jag kommer hem. 
 
 

Presentation av "Pannyn"

 
Tjaa, det känns som att det är dax för en liten presentation av ponnyn i familjen, Den vita faran ;) Antagligen kan mina stadiga 3-5 besökare redan allt om denna manick, men det kommer lite bilder ändå ;)
 
Moonlight är en dansk import och snart 14 år gammal (och mitt vrålåk blir 11 shitmajgadd vad tiden springer iväg, dax att leverera lite nästa år kanske. BAM hoppa bana på 1 meter får bli målet för 2014. lagomt realistiskt o jag har mycket tid på mig. ja inte på tävling alltså utan hemma!). Tim köpte henne i Maj 2012 och då hade hon varit i sverige ett halvår tror jag och påbörjat gymkhana. Innan dess är det ingen som vet vad hon har gjort riktigt, men vi är ganska så säkra på att hon gått ponnygalopp tidigare i livet med tanke på hur hon är musklad/byggd och sitt psyke. 
Hon har antagligen haft det ganska tufft, Hon intar alltid "försvarsställning"  när man kommer in i boxen tillexempel och är livrädd för ridspön. Longerpisk funkar fint vid longering, men dressyr/hoppspö går INTE i ridningen. Dessutom har hon många konstiga ärr här och var. ett stort på manken, en gammal trådskada på ett bakben där hon är helt hårlös + ett framknä som inte heller har någon päls på. och jordens största överben på ett framben!.
 
Tim har laggt ner ett enormt jobb på henne i dressyren, vilket börjar ge riktigt bra resultat (när hon har en bra dag...STO delux)
Tackvare den minimala blödningen hon fick i gaffelbandet på betet förra sommarn så har hon blivit riktigt fin. Skrittjobb i 6 veckor gjorde susen. dessutom behövdes den extratiden när det gäller utbildningen. Den hästen kan aldrig ha varit skoladd för hon förstod verkligen inte vad man ville ha ut utav henne om det inte var att springa fort. Tänk er att börja utbilda en outbildad galoppör på 12-13 år med världens största bakdel, extremt dåliga hasvinklar OCH en underhals utan dess like. ALLA muskler satt på fel ställe!
 
 
Moonlight är precis som jag och kanske är det därför Timpa fastnat för oss båda. Hon ser ofta sur eller ointresserad ut. När man håller på med henne skiftar hon humör en sådär 200 gånger i minuten typ eldsprutande drake med huggtänder vs sagodjur gjort av sockervadd. Men om man hittar rätt knappar att pilla och klia på blir hon genast snäll och kliar tillbaka (rejäla tag givetvis). 
 
Och givetvis kretsar allt i hela världen kring henne. 
Hemma går hon under smeknamnet Krångel och Bök AB. Eller Shitnose Piggface.
 
Men hon är okomplicerad i all hantering. STENCOOL på tävling, står snällt o väntar på transporten. Snäll att klippa, kan stå inne själv och allt tänkbart. När man rider ut själv kan hon vara lite tittig och hon sticker gärna när man ska galoppera. Husse står för all utomhusmotion alltså ;)
 
Jag jobbar henne mest från marken, här kommer en film på henne när jag skulle tömköra en dag (i vårt vanliga ridhus). Hade skrittat fram och börjat jobba över travbommarna när hon helt plötsligt får syn på sig själv i spegeln... det här är alltså det ridhuset hon ridits i de senaste 20 månaderna, haha! "klädde av henne" så hon fick härja fritt istället för o trassla in sig i tömmarna ;)
 
Hon är väldigt rolig att jobba med från marken, där jobbar hon på superdbra oftast! Och jag känner att det även är väldigt nyttigt för mig att rida denna sortens häst. Pigg och het men samtidigt krävs det lite ben och en ytterst mjuk hand!! Precis vad jag behöver träna på alltså, så fort jag blir hängandes i henne går det i 290 knyck!
 
 
 
 
 
 
 
 

Tankar man inte får lov att dela med sig av!

Tjaaa, vad ska man säga. För en tid sedan började jag lyssna på P1 (pensionärvarning, jag vet. Det i samband med att jag trott Brian Molko var död och att placebo splittrats i mitten på 00-talet talar inte till min fördel när det gäller coolhetsgrad...). men iallafall, Oftast pratar de om intressanta saker men framförallt spelar de inte en massa hjärndöd musik eller sänder reklam 90% av tiden. Men nu den senaste tiden har det verkligen spårat ur. ALLT de pratar om är att det är sååå synd om kvinnor och att det är sååå synd om invandrare. 
 
Som idag gnällde de över att 7 av 10 ledande tidnings-journalister i dalarna (just det, i dalarna... det måste finnas mycket spännande att skriva om där) var män... och att alla hade svenska namn....jaha... lixom!! 
Det finns inte mycket som jag hatar mer än könskvotering eller vad det nu heter, när folk anser att det ska finnas lika många män som kvinnor på olika arbetsplatser och uppdragsposter. det samma gäller kvotering för svensk/utländs härkomst.
 
Jag förstår att män ibland ses som mer attraktiva på arbetsmarknaden för om sanningen ska fram så har jag oftare mått psykiskt dåligt när jag haft kvinliga arbetskollegor med småbarn. Detta fenomen har upprepats flertalet gånger under mitt arbetsliv. Det var en ständig oro över om de skulle dyka upp eller inte. Eller skulle barnet vara sjukt? IGEN. Skulle jag bli själv i morgon igen (dvs jobba dubbelt så hårt(för samma lön) OCH ha dubbelt så många lektioner? Det hårda arbetet och långa arbetstiderna  var inte det i sig som var påfrestande utan mer OM det skulle ske idag eller imorgon. För det kan jag lova att det var inget ovanligt att telefonen burrade på förmiddagen om att ungen var hemma från dagis osv. Och gubben då? Näe han jobbade ju så han kan ju inte vara hemma.... även om han slutade kl 17 och jag fick jobba tills kl 22 när alla lektioner i ett oftast kallt ridhus och kvällsfodring av 25 hästar var avklarat. O då säger alla ni som vägrar raka armhålorna att "då ligger ju felet i synen på männen i arbetet o det där med olika löner" och bla bla bla. Givetvis anser jag att samma arbetsuppgifter ska ge samma lön!! End of diskusion!
 
Vad jag däremot anser vara ALLVARLIGT fel är könskvotering eller vad det nu heter. Att det promt ska finnas lika många män som kvinnor på en post. Ta tex intagningskraven till polisutbildningen; de har sänkts för att kunna matcha den intagning av kvinnor som önskas. För det finns inte tillräckligt många kvinnor som söker OCH uppfyller de gamla kraven! det finns män som blir nekade trots goda kvalifikationen enbart för att de har snopp eller ett svenskt namn... Staten vill ha in invandrare och kvinnor för att det ska se bra ut på pappret. Jag säger såhär: må bäste man/kvinna vinna istället!! De ska givetvis ställas inför samma urmaningar. De som anses bäst lämpade vinner!! (Lena, jag hoppas inte att du läser detta, för jag vet att du kommer bli en bra polis! Du är ju inte där pga "daddyissues" eller för att hävda dig. Och jag tror inte det finns någon risk att du går bananas med pistolen i en trängd situation heller bara för att du "känner dig hotad" snabbare än en snubbe i allvarliga situationer) 
End of diskusion även där för miin del! 
 
Jag tycker inte att man ska ha förtur på jobb pga sitt namn heller för den delen. Oavsett om det är svenskt eller utländskt!! MEN; vi bor i SVERIGE och det kommer antagligen (förhoppningsvis) alltid att vara mest svenska namn som existerar i vårt samhälle. Nog för att det kan vara väldigt underhållande (och skrämmande) att sitta på en spårvagn och lyssna på de invandrare som sitter och skryter om hur mycket bidrag de lyckas få eller vilken strategi de har tänkt utnytja för att slippa jobba, så vill jag inte att 50% av befolkningen ska göra det! (och jaa det finns säkert jättemånga svenskar som gör det samma, de är för lata för att arbeta så de lever på akassa och sosialbidrag(och barnbidragen såklart) sedan dricker de coca cola och röker upp pengarna i ett par gamla foppatofflor och trasiga gamla mjukisbyxor. Det som blir över lägger de på sin gammla rollade volvo och nån avdankad travare/islandshäst som de antingen lyckats bli ägare på (S T A T U S !) eller som de hjälper till med ibland)
 
Jag är inte någon rasist (jag ogillar alla människor lika mycket ;) ) men jag tycker det är dax att sätta ner foten nu! Det hela börjar bli löjligt och det har gått till en väldig överdrift. Vi kan ju knappt ta om hand om alla som redan bor i sverige!!! Och det där med luciatåg utan pepparkakor och tomtens verkstad utan den glada negerdockan, vad fan är det??! 
 
Jag tycker istället vi ska börja ta hand om OSS. Ta hand om och lyfta fram alla som redan bor i sverige, oavsett hudfärg, det är inte det som är grejen!!  varför ska inte jag få gå till tandläkarn gratis för, som är född och uppvuxen här. Jag som jobbar och betalar skatt, som har föräldrar och mor/farföräldrar som gör eller gjort det samma? Jag skiter i hur folk ser ut och vart de kommer ifrån!!
 
Vi ska även förbättra sjukvård, äldreomsorg och skolor anser jag. Vi måte ta hand om oss själva innan vi kan hjälpa fler!!
 
Och ska man bo i sverige så ska man givetvis uppföra sig också. Visa hänsyn och "ta sedan dit man kommer". jag säger inte att man måste konvertera till kristendom och börja gå i kyrkan varje söndag. Jag är inte heller kristen. jag säger att de lagar och regler som finns i sverige (och större delen av världen) ska följas. Man misshandlar/mördar inte sin dotter/brorsdotter/syster för att hon blir förälskad i fel person, till exempel. 
 
Hörde om ett fall på favoritprogrammet veckans brott där något liknande hänt, fast brottet var utövat av släktingar i deras hemland när tjejen var och hälsade på i deras hemland. Först blev gärningsmannen häktad, men sedan kunde tydligen obduktionen visa på avsaknad av mödomshinna (!!) och i och med detta kunde de fastställa att kvinnan i fråga hade haft sex. Då blev gubben i fråga frigiven för tjejen hade ju faktiskt skämt ut dom och deras heder..... 
 
 
 
 
 
 

Min Dag

Jaa, dagen börjar med att klockan ringer en timme för tidigt för jag hade glömt bort att ställa om alarmet till MIN tid. Kvällen innan hade jag frågat Sambon om han verkligen hade ställt sin klocka på ringning (och, jaaA då, det hade han minsann gjort...) Så, min klocka ringer och jag stänger såklart av den, för hans ringer ju ändå snart...
Somnar om och vaknar sedan av att det fortfarande inte ringt nån jävla klocka!!! Mycket kan den där jääävla hyperdyperhightech telefonen, men ställa ett pålitligt alarm det går ta mej fan inte för den ringer ALDRIG när den ska. I bland ringer den men då fungerar inte alltid znoozen, ibland znoozar den 10 min och ibland 30!!! 
Men ladda trådlöst DET kan den minsann denna magiskt hypade telefon (eller nee det kan den faktiskt inte, för den funkar inte som vilket trådlöst internet som helst eller så som man skulle kunna tänka sig när man änker på ordet trådlöst, utan den måste sitta i en speciell hållare. Som trådlösa hemtelefoner från 80-talet ni vet...)
 
Redan där i sängen tillsammans med det strilande regnet och vinande vinden utanför väggen var min dag ganska bäddad o klar.
 
 
Hävde mig iallafall upp o käka frukost o plugga lite innan skolan. Tog bilen till tåget IFALL jag skulle ha tur att hinna med det tidiga tåget hem (som inte har nån matchande buss). Sen som fan såklart o det fanns typ EN plats LÄNGST BORT på pendelparkeringen. Men det fanns en plats iallafall. OCH jag hann med tåget! Tågresan in var okomplicerad, lite folk på tåget och ingen som irriterade mig nämnvärt. 
På väg till spårvagnen hällregnade det i kombination med stormbyar så där fick man sig en riktig dusch. Spårvagnen var givetvis fuktig och äcklig. På spårvagnen irriterade jag mig på två dudes i 20-25årsåldern som satt o babbla om sin helg som vart såååå bra, det började såklart på fredagen då de tydligen hunnit med en massa kul. Sedan vidare till lördagen då de hunnit med ÄNNU MER KUL. och näejmen, sen var det ju heeela söndagen också med ytterligare en massa frivilliga aktiviteter..... När jag blir stor vill jag också ha helg som kommer varje vecka och som börjar fredag eftermiddag och slutar söndag kväll!!!!!!!! För vafan gjorde jag i "helgen"?? Fredag kväll: PLUGG till 23. LÖRDAG: klockan ringer, upp å storhandla innan jag skulle hålla träning 9:30 för att slippa allt folk, köpte julgran, PLUGGADE, städade lite, tvättade, lagade mat och bakade jugodis (a ok lördagen var lite bra, red en käck B-ponny, pyntade julgran o bakade godis. SÖNDAG: klockan ringer - JOBB. min überbästa sambo fixade hästarna så när jag kom hem kl 18:30 var det bara för mig att kasta mig in i duschen o sedan bänka mig framför böckerna. Bakade lite mer julgodis också (och brände upp en gryta......)
 

Så när måndagen kommer och alla sitter där i skolan utvilade och boostade med energi sjunker jag matt ner i bänken och känner: vardag - gött att få "vila upp" sig lite.....

 
Väl framme vid skolan iallafall så blåste mitt paraply sönder. Inne på föreläsningen inser jag att det är en extremt dålig föreläsare och att han dessutom bara ska föreläsa idag och har 4p på tentan. Extremt ostrategiskt att ens vara i skolan en sådan dag då man ändå inte blir klokare av vad han säger. Sådan tid är bättre spenderad hemma och plugga på egen hand. 
Så jag åker hem igen för att plugga och hjälpa sambon med Lunchfodringen så han skulle slippa ta ledigt HELA eftermiddagen.
 
Pasade på att mocka och varva ner lite när jag ändå var där. Finns inge nbättre sysselsättning och idag tog det låååååång tid att mocka två boxar. De var faktiskt ganska grisiga också ;)
 

lite trist men jag ska väl inte klaga

jag sitter och tänker på det där med att åka kommunalt... det är ju jättebra att den möjligheten finns och här nere fungerar det ju faktiskt att åka kommunalt. Det går bussar och tåg en gång i timmen åt båda håll hela dagarna. Hemma gick det en åt varje håll kl 7 och hem igen vid 17. Sen kunde man ringa in och beställa en tur vid 9 om man ville, men det var inte alltid den kom och inte heller alltid som den väntade med att åka till utsatt avgångstid.
 
Och som alla vet är det ganska ofta som det krånglar att åka kommunalt. Och har man en tenta eller en obligatorisk laboration att utföra så MÅSTE man komma fram i tid, annars får man ju för sjutton inte komma in!!
 
Kan jag inte ta bilen in till tentor ser jag till att tim skjutsar mig till tågstationen och stannar kvar tills tåget kommer och går. Det har hänt åtminstone två gånger att han fått skjutsa mig in till stan. För även om det går en buss samma tid som tåget så hinner jag inte fram i tid med den!! 
 
dessutom är det ibland ganska obekvämt att åka kommunalt. Nu har de iallafall satt in ett extra långt tåg så att man slipper stå hela vägen. Fatta vad åksjuk jag blir då lixom!!! 
 
Just åksjukan är en väldigt jobbig grej. På morgonen går det oftast bra, men inte alltid. Bussen är värst. och spårvagnen. tåget går bra om bussen/spårvagnen innan gått bra. 
 
Hem är det värre. Man är lite hungrig och så ska bussen ibland in på en såndär vändficka och plocka upp folk. fyyyyy fan vad plågsamma de 13 minutrarna på bussen kan vara!! Väl henna känner man sig jättedålig och orkar definitivt inte ta tag i varken plugg eller matlagning den närmaste timmel. Vissa schauförer kan ju inte höra heller gas och släpp HELA tiden. Dessa vill man gå fram o spy i nacken på!!! 
 
Ett annat fenomen som enkelt framkallar åksjuka (och i värsta fall kaskadspya) är alla som sitter och luktar snusk. De som STIIIINKER vitlök eller något annat matrelat äckelpäckel. För att inte tala om alla vidriga rökare!!! URK!!
 
Näe tacka vet jag bilen! det är varmt och skönt, inga byten i regn och snålblåst med försenade tåg, ingen som stör eller äcklar en och jag blir inte åksjuk!! Sen går det dessutom mycket snabbare!! Hinner tex. hem 10 minuter innan tåget ens lämnat centralen på eftermiddagarna! Och som alla vet är tid mycket dyrbart i mitt kaotiska liv. 
Vanliga människor kan ju faktiskt plugga på tåget/bussen/spårvagnen men det kan ju inte jag (får vara glad om jag tar mig fram utan att bli åksjuk ändå) så den tid det tar till och från skolan är helt bortslösad. jag får lixom inget gjort; det är inte avkopplande, mysigt eller roligt. Det är bara tid som rinner iväg och som gör mig stressad!
 
Idag tog jag bilen in för jag behövde köpa lite halm och så hade jag bara två föreläsningar. mkt bättre att åka in idag då när jag ändå skulle in till skolan istället för att behöva göra det imorgon. 
 
Nu blir det några timmars plugg om fettsyror och hur kroppen bryter ner och bygger upp dessa sedan ska jag rida!!! Hästen har tagit det lite lugnt denna veckan. Ridit några lätta pass barbacka bara. Ikväll står det trav och galoppbommar på schemat. Övningen jag beskrev sist blev aldrig av av någon anledning. Kommer inte lägga så mycket focus på formen, men funderar på om jag inte ska rida på graman eller "halsförlängre" då hon lätt blir springig över bommarna. Hon sänker ryggen och skjuer ifrån istället för att höja den, bära upp, och trampa inunder sig. Jag vet att detta inte korrigeras av en hjälptygel, men med gramanen kan jag få henne att behålla samma tempo över iallafall och då brukar det lösa sig av sig självt eftersom hon måste trampa på lite bättre när hon inte kan springa ifrån. 
 
 

Good flow

Ja, just nu har jag hittat ett bra flyt i pluggandet. Nu läser vi en intressant kurs igen. Tyvärr så är ju inte alla kurser lika tilltalande. Men så antar jag att det alltid är oavset vilket program man läser. Just nu är det Metabolism för hela slanten och det är sjukt fachinerande hur kroppen omvandlar sin energi!! Tänk vad många processer det är som måste fungera! 
 

Något som stör mig enormt är de "kursare" som ständigt sitter o gnäller om att ååååh vad tråkigt det är och åååh vad det här var tråkigt. På ALLA kurser!!!! Då undrar ju jag givetvis vafan gör du här då, om inget någonsin fångar ditt intresse?? Försök att öppna ögonen mer än till hälften, se lite glad ut och LÅT lite positiv ibland så ska du nog se att det känns lite bättre...

 

Varför ska trötta och bortskämda "tonåringar" sitta där och gnälla när jag själv sliter så hårt att jag är på väg att gå sönder (eller snarare redan gjort det för länge sedan...) och ändå inte är säker på att jag får lov att fortsätta på termin 5?? 

Jag är så sjukt trött på den "gymnasiementalitet" som genomsyrar många på den ut här utbildningen. Det är ju för fan ni själva som har valt att vara här, för att ni tydligen har ett intresse av detta. Antar jag. Det är därför jag är här iallafall. Och jag både kämpar hårt och betalar dyrt för det!!

Så typiskt pestkusten

Jaa.... när jag styrde kosan mot jobbet igår morse började det snöa. Snöandet tilltog till min förtjusning och det var ett riktigt yrväder fram till lunch. HÄRLIGT!! Men, när det kommit sådär 2 dm snö blev det omslag i vädret och det började spöregna.... URK!! regnet höll i sig i flera timmar och allt snö blev till slask. Som sedan frös på såklart. blankis på parkeringar och i hagarna. och stelfruset is-slask  som man nästan slår ihjäl sig på. Underhållningen med sandning och plogning är väl sådär utanför vår lägenhet om man säger så, eller snarare obefintlig! Inget undanplogat och inget sandat. Men men jag ser det som en eventuell inverstering: att halka omkull o bryta handleden på någon annas mark kan de bra betalt!! Som dotter till en föredetta fastihgetsägare vet jag vad som gäller om man skulle göra illa sig om det inte vart tillräckligt sandat/skottat på fastighetsägarens/hyresvärdens mark. Min far var så nojjig över sånt att han var ute och skottade och sandade i både tid och otid vid sina fastigheter under vintrarna!!
 
I morgon ska det bli en sådär 7+ och regn enligt vädret igen så all isen lär väl försvinna igen tillsammans med den ynka snön som ligger kvar.
 
 
 
VILL HA SNÖ OCH VINTER!!!

Vetenskap vs tradition, mer tankar och funderingar!

Ja, vetenskap vs tradition/vana/mode - varför ska det vara så förbannat svårt egentligen??
 
Det finns SÅ mycket denna frågeställning passar in på. Mycket som jag själv gör också för den delen. 
 
Jag äter tex. mycket godis och dricker mycket läsk trots att jag vet att det inte alls är hälsosamt. 
 
Folk röker trots alla vetenskapliga studier som talar om alla risker och hur farligt det är. 
 
Fram till skrivande stund har jag funderat på alla åtskilliga moment inom hästvärlden som faller under denna kategori, men nu när jag tänker efter så beror det nog inte alls tradition. Snarare något slags mode. Hästar för bara sådär 40-50 år sedan var säkert bra mycket mer häst än vad våra är idag. 
 
Jag säger inte att allt det vi gör med hästarna är fel eller onödigt, men lets face it; alla vi rider inte på grand prix nivå!!!
Vi på hobbynivån måste få lov att vara där utan att bli "tittade snett" på! Våra hästar kan få vara just hästar för det gör ingen ting att de blir lite runda på sommarn, eller att de tappar lite kondition under vintern. Så länge de får må bra och vara hästar är vi nöjda. De behöver inte stå på stall 20 timmar/dygn, de behöver inte sola solarium innan ridning eller åka och simma en gång i månaden. De behöver inte tryckas i tonvis av en massa kraftfoder av diverse slag. 
 
Våra hästar får inget krafrfoder alls just nu. Och det beror inte på att vi är snåla, lata eller korkade. Våra hästar arbetas inte!! Våra hästar rids ca en timma om dagen i alla gångarter. Ibland blir de lite svettiga ibland inte.
De klarar sig gott och väl på grovfoder. Tappar de musker saknas det protein, då ger vi lucernhack (dvs grovfoder).
 
 
Lite betfor till kvällen får de alltid för att "skölja ner" mineralerna samt för att hålla mikroorganismerna i grovtarmen glada (de som tillverkar b-vitamin ni vet)
 
Och på tal om att snurra in på det där med b-vitamin igen så ska jag spinna vidare på det:
Först måste jag säga att jag älskar min utbildning och jag önskar att alla kunde få chansen att lära sig hur saker och ting fungerar på molekylnivå. Oh boy vad folk skulle spara pengar om inte allat!
 
Vi tar b-vitamin som folk anser ger blankare och finare hårrem. Många anser start att de minsann visst ser en markant skillnad efter användandet av b-vitamintillskott! Ochdet gör de säkert, här kommer min teori/förklaring till varför: B-vitamin tillverkas i hästens mage och är en vattenlöslig vitamin. Det betyder alltså att skulle du blanda den i vatten så löses den upp och stannar kvar där, för det är där den trivs bäst (mycket förenklat beskrivet då ;) ). B-vitamin som ges som tillskott är alltså inte löst i vatten utan något organiskt, någon slags olja tippar jag på om man tänker på konsistensen på det där vanilgaste gula tillskottet. Och oljor innehåller energi. Energi krävs inte bara för att hästen ska orka jobba utan även för att få kroppen ska orka jobba dvs för att b.la. producera stark och glänsande päls! 
 
Är hästen matt och tråkig i hårremmen så ge den lite matolja. misstänks b-vitaminbrist så ge den mer/bättre grovfoder eller uppsök veterinär!!

Bästa Hästen

Ja, hon är då en pärla i tillvaron. 
Inte ville hon gå in tidigt idag inte bara för att ösregnet ven på tvären och det blåste halv storm. Lillskruttan stod lugnt o pillade med gamla löv i andra änden av hagen när de andra gick in en efter en. 
 
Och varför ska de promt in när det är dåligt väder egentligen?? Anledningen till att vi tog in tidigare idag var för att många blir svårhanterliga när det är ruggigt väder och det går långt mellan utfodringarna. Inget konstigt med det tycker jag (snarare högst normalt då de behöver mer energi för att hålla värmen) då är det bättre att ta in lite tidigare och allt går lugnt och stilla.
 
MEN, jag har tänkt lite på det där med att många säger "ååh, min häst vill komma in och torka i stallet" osv så fort det regnat kraftigt. TROR folk verkligen att det ÄR så?? På riktigt?? Att hästarna vill komma in för att de ogillar regnet... jag har svårt att ta till mig denna tanken som enda anladningen till att de har bråttom in de dagarna det är ruskigt väder!!
En häst håller värmen genom att äta grovfoder och att röra på sig. En häst som inte har någon fri tillgång till grovfoder i hagen (det måste inte nödvändigtsvis vara en hösilagebal nertryckt i leran, det kan vara gräs/sly/halmbädd om man har ligghall också, ja you name it...) vill såklart in till stallet där den vet att maten finns där inne och den känner sig kylig. Den vet ju att den ska äta för att hålla värmen. 
 
Så tror jag på fullaste allvar att det ligger till. Om det regnar går det åt mer energi till att hålla värmen, dvs hästarna blir hungriga mycket fortare. Har de då inget att äta ute i hagen vill de såklart in till maten så fort som möjligt. 
 
Jag tror inte att de vill komma in för att bli torra.
 
En oklippt ponny klarar sig finfint ute i de flesta väderlekar. Speciellt om de bara går ute några timmar om dagen! Pälsen bildar en luftspalt så att kroppen håller sig varm och go. Tänk er en kall men solig vinderdag runt sådär 15-20 minusgrader. Då är pälsen utfluffad rejält. Lägger man då på ett tex. ofodrat regntäcke "för att den inte ska frysa" så kommer den garanterat att frysa. Relatera till våra egna vinterkläder: vad skiljer vinterjackan från en tunn vårjacka?? JO, de har en luftspallt mellan det glansiga innerfodret och det rejälare yttertyget. Ju bredare luftspalt desto varmare!
Om en (oklippt) häst fryser anser jag att den har fått för lite grofoder och/eller för liten yta att röra sig på!! 
Det samma gäller kalla vinternätter för dom som har hästen i kallstall. Öka på grovfodergivan istället för att lägga på ett tjockare täcke, det är ett mycket hälsosammare alternativ för hästen: den får mer att pyssla med och håller igång magen och huvudet. För vet ni, hästar sover inte 8 timmar i sträck bara för att vi släcker lampan och går därifrån! De sover en sådär 3-4 timmar på ett dygn. Uppdelat i en sådär 6-7 omgångar!! 
 
Annat är det om man har en häst som står i sjukhage tycker jag, där den inte kan röra sig fritt eller söka skydd tillsammans med andra hästar. Då fryser de säkert vid dåligt väder och behöver komma in, om de inte har något att äta på. det vet man ju själv hur snabbt man fryser om man står stilla ute, tex väntar på en buss som alltid är sen. får man bara rör alite på sig kommer kroppen snabbt igång och man kan så småningom börja plocka av sig lite kläder. Och man behöver inte ens anstränga sig mycket!!
 
Näe, hästar är hästar och låt dom få förbli så hästiga som möjligt!! 
Tyvärr är jag en sån som fullkomligt äääääälskar att ha en skitig box att åka och mocka varje dag!! Vet inte hur jag ska överleva den dagen vi flyttar till egen gård och kanske har så pass mycket mark att den håller för utevistelse för hästarna dygnet runt ;) 
 

En "just for fun" period

Ja, det är väl vad vi har just nu, hästen och jag.
Jag upplever henne som lite "höstdeprimerad". In tidigt, mörkt ute = ridhus osv. Hon känns uttråkad och olycklig :(  
Det är väl egentligen inte mörkret som har vart problemet utan snarare hennes fobi för älgflugor som gjort att vi metadels hållit oss inne i höst. Och ridbanan har varit för blöt att rida på de flesta dagarna. OCH så blir jag så fruktansvärt åksjuk av att rida på henne i mörkret. Nog för att min åksjuka blivit värre med åren men jag tror det beror till stor del på att hon är så mörk att jag inte ser henne under mig. Bosco var jag ute och red på i beckmörker ofta, men hans vita hals lös ju upp framför en så det gick bättre. 
Kan även tillägga att jag numera blir åksjuk av att någon bär på mig om jag blundar....
 
Så, vår vecka har bestått av "kul" grejer utan några direkta krav.
I lördags gick hon ett gymkhanapass med husse, men stor vikt på att göra snabba accelerationer och få igång lite mera go i henne. På slutet var ångloket igång i sitt gamla jag. 
I söndags lekte vi över en 2studs på medellinjen med "höga" kryss för att jobba på rakriktning och att hon ska trycka ifrån jämt på båda bak. På slutet kom hon igång fint och bar sig väl i svängarna. och hon kunde vänta på mig någolunda efter hindren. I måndags red vi ett lätt pass på utebanan som var sådär lagomt skorpig. Det gick fint att rida upp ett spår på de flesta ställen, men där den var för blöt förblev den hård. Red en stor fyrkant innanför spåret och jobbade på att hålla henne rak och att rida samma väg varv på varv. Nyttigare än vad man tror och man märker tydligt när det bär av åt nått håll när underlaget runtomkting är fruset. Sedan red vi ut= PIGGALOTTA <3 . 
Igår fick hon vila och idag hade jag tänkt jobba bommar på ridbanan, men den hade tinat så mycket att den blivit vattning. det blev till att skritta fram ute tillsammans med en sjukt överladdad pååni och sen in o galopp jobba i sådär 15 min i helt fri form på hängande tygel. mkt tempoväxlingar. Sedan satte jag mig ner och plockade upp henne och hon kändes fin i båda varven och bar sig hyfsat. Lång skittpaus efter det för att coatcha karn på den vita faran som vilat i 3 dagar. Sen la jag in lite dressyrjobb i skritten. Hon blev riktigt fin på slutet! 
 
I morgon blir det markarbete: två bommar innanför spåret på långsidan. känns ganska tråkigt men är väldigt nyttigt när man väl kommer igång. mer behövs det inte för oss på ett pass. jag kommer inte lägga ribban så högt utan jobba med min sits, vägarna och att hitta ett jämt tempo där hon inte drar iväg fram till bommarna och jag kan lätta på handen och vänta. När det går bra att rida rakt över bommarna utan byten, avbrott eller rusningar kommer jag att lägga in volter. En på mitten, en över varje bom eller alla 3 beror lite på hur hon känns. 
 
 
 
RSS 2.0