Kosten

Ja, mina kostvanor är väl minst sagt inte speciellt hälsosamma, och jag har faktiskt börjat bli lite orolig över detta i takt md att jag under min utbildning blir mer och mer medveten om hur vår fantastiska kropp fungerar.
 
Därför nappade jag direkt på ett forskningsprojekt i höstas som b.la. innebar att få "alla" blodvärden kontrollerade. Studien i sig gick ut på att hitta bättre/enklare sätt att inom vården snabbare/mer specifikt kunna mäta blodfetter på.  I studien skulle man äta som man alltid gör, men skriva matdagbok i 4 dagar innan provtagning där ALLT skulle registeras. Sedan skulle man, på fastande mage mätas, vägas lämna blodprov osv. Som "tack för hjälpen" fick man ta del av provsvaren. Suerspännande eftersom vi läser om sånt just nu!
 
Så vad sa proverna då?
150cm lång
44,9kg
BMI 20
Fettmassa 13%
Fettfri massa 87%
Total body water 63,7%
Blodtryck 110/65 mmHg, superlågt men helt i sin ordning som liten ung tjej.
 
Mängden hemoglobin i blodet var 138g/L. Referensintervallet ligger på 117-153g/L
Fasteglukos mätte 4,1mmol/L vilket är lite lågt om man ser till referensintervallet som ligger på 4,2-6,3. Konstigt nog tenderar jag alltid att ligga lite lågt i mitt glukosvärde - trots min minst sagt kolhydratrika kost!!
Folsyran låg på 19nmol/L  (7-40)
B12  ligger på 280mmol/L (140-500)
Natrium 140mmol/L (137-145)
Kalium 4,3mmol/L (3,6-4,6)
Kalcium 2,26mmol/L 2,15-2,50)
 
S-Albumin 42g/L (36-48), vilket i princip tyder på en välfungerande lever och ingen näringsbrist/proteinbrist.
S-Kreatinin 67mikromol/L (45-90), vilket tyder på väl fungerande njurar. Kreatinin bildas som restrpodukt vid all form av muskelarbete och filteras bort av njurarna.
S-Billirubin 9,1mikromol/L (5-25), vilket även det indikerar på en väl fungerande lever och en lagom omsättning av röda blodkroppar.
S-ALP 0,59mikrokat/L (0,60-1,8) tyder åter igen på god leverfunktion, välfungerande gallgångar och normal uppbygnad/nedbrytning av skelettet.
S-ALAT 0,19mikrokat/L (0,15-0,75)  Jag har alltså inte hepatit ;)
 
S-kolesterol 5,2mmol/L (2,9-6,1), vilket faktiskt är för högt!!!! över 5 räknas det som lätt hyperkolesterolemi!
S-HDL-kolesterol 1,8mmol/L (1,0-2,7),dvs det goda kolesterolet!
S-triglycerider 0,52mmol/L (0,45-2,6)
Med hjälp av Friedwalds forlem kan man med dessa tre blodfettsvärden även beräkna det onda kolesterolet (LDL), vilket är mycket mer komplicerat/mycket dyrare att mäta än HDL, men som sagt enkelt att beräkna utifrån de mer lättagna proverna. Mitt LDL landar då på 3.1 - vilket också är för högt, det bör inteöverstiga 3...
 
S-T4 fritt 14pikomol/L (12-22) och S-TSH 1,0 mIU/L (0,3-4,2) tyder på både en välfungeranre sköldkörtel och hypofys!
 
Så, dax att dra ner på smör, grädde och snask och öka på med oljor, rotfrukter, fisk och kyckling. Som tur är står pasta och ris med på listan över kolesterolsänkande mat - min basföda är alltså antagligen inte problemet utan godsakerna.... :S 

Nu får det vara nog!

Alltså, dessa musfällor - jag blir galen!!!
För länge sedan hade jag en sån där "vanlig" musfälla på en träbit utställd under diskbänken i kumla. SOM TUR ÄR går musen i fällan precis när jag står där och diskar. Fällan träffar så illa att det bara är främre delen av överkäken som sitter fast. Musen är alltså i allra högsta grad INTE död, men har en mosad överkäke. Snabbt som blixten får jag tag på en tom syltburk att slå ihjäl den med. Stackars liten, vill ju inte att de ska lida!!
Tidigare i vinter hade jag ställt ut samma sorts fälla bakom sängen för att fånga den nattliga gästen. PANG - fällan slår igen vid 2-tiden., men därefter uppstår ett herrans liv. Den har slagit igen långt bakom nacken, visst är musen deformerad men den lever i allra högsta grad även den. Jag far upp fort som fan, naken och yrvaken får jag tag på mus och fälla och i paniken över vad ont den måste ha hittar jag tillslut brandsläckaren att slå ihjäl den med...
 
Musfällor i plast har jag haft bättre erfarenheter utav, de som är som ett stort gap som slår igen. Därför satte jag upp två sådana i sadelkammaren för där är vi ju inte och kan rädda dom från onödigt lidande när de går i fällan om nätterna. Idag möts jag av en fälla som slagit igen. Jag ser att det sticker ut lite päls på ena kanten och att det är gnagt där. När jag öppnar ser jag att musens vänstra framtass ligger kvar i fällan............ Alltså den klumpen som knyter sig i magen är inte rolig!!!
 
Nu blir det till att införskaffa fällor där de fångas levande - så vi kan åka ut i skogen och släppa ut dom på ett annat ställe. Våra fina fina söta små möss!! Det går ju inte att ha dom i sadelkammaren men de ska då fan inte plågas ihjäl <3

Ta mig tusan!

2016 är tänkt att bli året då jag ser till mig själv och mina behov, det året jag tillåter mig själv att lyckas - istället för att hela tiden göra allt för att "alla andra" ska bli nöjda!
 
Mina nyårslöften blir därför:
1: Undvika att lägga mer än 2 timmar om dagen på pendling - stallresor borträknat.
2: Våga ändra på tidigare vinnande koncept om jag ges möjligheten. Kanske det kan bli änu bättre? Det behöver ju inte bli "Grevinnan och Betjänten" status på mina förtéelser här i livet.
3: Åka hem och hälsa på ofta , avesta inkluderat.
 
 
Sen kost, motion och allt det där "vanliga" då. Där säger jag att NÄE!! Jag tänker INTE försöka mig på ännu en helomvändning!!! Däremot ska jag göra mitt bästa för att framförallt äta mer grönsaker och mindre sötsaker.
 
Motionen då?
Simning är mysigt såhär års, dels får man röra lite på kroppen, men framförallt blir det lite avkoppling från allt annat, med en vaaaaaarm och skön bastu att koppla av i efteråt. En gång är bättre än ingen gång, men ett par tillfällen i månaden hade ju varit bra.
Ridning skulle ju va bra om jag kunde hinna med 4 dagar/vecka. Hoppträning varannan lördag är inbokat fram till påsk. Dressyrträning en gång i månaden ska det också investeras i. Och i april är planen att vi ska göra vår första "riktiga" start i dressyr - en lokal LC/LB ;)
Uppenbarligen rör jag mig visst ganska mycket på jobbet så där kommer det ju in lite motion också, men en rask promenad då och då utöver det skulle ju inte skada att hinnas med. Förslagsvis på lunchrasten de dagar vi går heldag i skolan.
 
 
 
 
RSS 2.0