Vi närmar oss höst

Ja, nu känns hösten nära trots den maffiga temperaturstigningen om nätterna! 
Det börjar bli mörkt om kvällarna och i morgon ska hästarna stallas in igen. Aldelles för tidigt jag vet, men jag värdesätter ett bra grovfoder som ingår i hyran mer än att de promt ska sova ute 1-2 månader till. Dessutom blir det lite kallt o geggigt nu när regnet börjar komma. gegga i hagarna = orimligt skitig häst. varje dag! Gudarna förbjude att hon skulle glömma att rulla sig en dag... 
 
För sådär två veckor sedan packade vi ner alla reflexerna i vinterlådan. För det skulle ju minsann dröja länge innan vi behövde dom. I förrgår sprack vår tidsplan med sådär 1½ timme och vips så var det kolmörkt när vi skulle ut på vår dagliga promenad. Så det var bara till att gräva fram pannlampa och reflexer och se glad ut. jag har iof inget emot att vara ute i mörkret. Det påminner om när man var "liten". Vi hade minsann inget ridhus att rida i. Inge nupplyst ridbana heller för den delen. Förutom samhället så fanns den en liten snutt gatubekysning precis förbi det gamla kapellet. Annars var det beckmörker. Men vad gör det när man känner alla stigar och skogen utan och innan. På med pannlampa o reflex så bar det iväg lika bra för det! 
 
Imorgon är det jobb och på måndag drar föreläsningarna igång ingen. Jag ska verkligen göra allt i min makt för att hänga med så gott det går och försöka klara denna kursen med en gång. Att de specifikt skriver ut i "välkomstmailet" hur svår och krävande denna kursen är känns ju sådär måste jag säga.... :S Men jag känner att jag har ett bra utgångsläge. Det är inte så länge sedan jag tentade av introduktionskursen till kommande kurs, och jag har repeterat en del nu i veckan. Jag vet desssutom hur jag ska lägga upp allt arbete som gäller labbar och säkerhetsprov för att störa de ordinare pluggtimmarna så lite som möjligt. 
Nu när jag insett att det faktiskt kan bli ett litet sparande de 4 år som är kvar så är jag mer taggad till detta, vi bör komma upp i nästan 100 000 om allt får flyta på som planerat och jag kan jobba en del på somrarna. Och med tanke på hur löjligt billiga gårdarna där hemma kan vara så behöver jag inte jobba länge innan vi har en handpenning fixad! Bara detta går vägen så har vi vår gård om 6-7 år!!! Så nu jävlar, NU KÖR VI, det är ju Feelias pension det handlar om <3

Hippotrim är BLÄÄÄ!

 
"Hippotrim är SÅ äckligt" - En enormt förnärmad Feelia
 efter medicineringen i morse, den där äckliga smörjan idag igen lixom. I morgon börjar hon väl gråta min genomgoa lilla plutta <3
 
Hon kanske hade uppskattat stick i halsen istället, men jag uppskattar nog hippotrim bättre ;) Iallafall nu när boxarna fortfarande är tomma och alla andra hästar är ute. Hon blir ganska orolig inne i boxen så inge kul o behöva hålla på o spruta henne. Dock vet man ju med säkerhet att hon får i sig allt när man ger intramuskulärt.
 
Hon var iallafall pigg och glad och helt feberfri förmiddags med. Dock har det börjat svullna en del, man ser att hela muskeln är svullen. Men, är det nått hon är duktig på så är det att svullna upp vid skador så det var inget oväntat. (inte bara magen som har lätt för att svälla på den modellen) Bara lite lätt gallig i nedre delen av benet än så hon får gå utan stallbandage ett tag till. TUR att de fortfrarande sover ute så hon rör på sig dygnet runt. Vågar inte ens tänka på hur benet skulle se ut efter en natt på box :S (Så nu Feelia får du snabba på o bli bättre, annars får du bli kvar ute när de andra går in på söndag kväll ;) ) Det rinner en del ur såret fortfrande. Klar, lite kletig sårvätska. Bra tycker jag så det renas ordentligt inifrån. Vävnaden såg lite gulaktig ut men misstänker att det är rester från salvan igår bla, petade även i lite pencillinsalva i såret igår kväll. Idag var det så mulet och blåsigt att det knappt fanns några flugor så hon fick gå utan salva på. Dock blir det nog till att stryka på lite vaselin under såret ikväll då huden kändes lite irriterad där sårvätskan rinner. Och en promenad ska vi hinna med också :)

Fin i magen var hon iallafall än så länge, hoppas att hon fortfarande är det ikväll nu när hon hunnit få i sig två omgångar hippotrim.
 
 
 
 

Budget

Idag satte vi oss och gjorde en välstrukturerad budget inför vintern. Och vi ligger fan inte så illa till trots allt! Det blir inte mycket sparande, men ett litet sparande är bättre än inget. 2000 kr borde vi kunna få undan varje månad. Och då har vi ändå 1500 över till annat.
Inte illa pinkat för att vara kombinationen lågavlönad+student+2 hästar+stort boende+nära till göteborg!
 
Vi har fått med det mesta förutsägbara i vår budget. Mat, busskort, bensin, träningar utöver hyra och fakturor.
Vi har gett upp hoppet om att hitta billigare boende. Som det är idag så hade vi under den kallaste perioden i vinter som mest 6200 i boendekostnad. Det boende vi hittat hitintills som går att jämföra med det vi har idag ligger runt 8500 med värme men utan hushållsel. plus två månadshyror i betalning vid tilltträde - nej tack sa vi!! Nu på sommarn ligger elen runt 300-400 kr i månade å en 3:a för 5000 hittar man inte här nere!
I budgeten har vi räknat på 6000kr i hyra, så all mellanskillnad upp till dessa 6000 åker direkt in på sparkontot.
 
Så, nu gäller det bara att hålla tummarna för friska och välmående hästar i vinter :) Om inte annat så känns det faktiskt som att en skada eller två inte skulle vara hela världen ekonomiskt. Tacka gudarna för veterinärvårdsförsäkring! Men som sagt, sjuka hästar vill vi INTE ha!
 
Lilla snuttan var pigg och glad idag. Inte alls mycket svullen och ingen temp. Såret har dessutom slutat vätska nästan helt. (vilket ioförsig är lite synd då det renar sig självt bra). Hoppas hoppas hoppas det får läka ihop fint och smidigt udan svallkött och annat!!
 

Otursfågel

Ja, vi gör väl ett nytt försök till ett inlägg med tanke på att det bara var rubriken som publicerades i det förra....
 
När jag kom ut till min lilla häst i hagen efter lunch idag hittade jag ett ganska rejält sår på ena underarmen, med en stor reva i huden ovanför. Det såg nästan ut som ett ingångshål efter en pinne eller nått. Det droppade fortfarande blod om det så det verkade vara ganska nygjort.
 
Efter att ha spolat med kallt vatten i 20 min hade såret slutat blöda occh dragit ihop sig lite. Det såg inte längre ut som en 1-2 dl lång sårficka under huden, men det var fortfarande svårt att bedömma sårets omfattning. Min ordinarie veterinär var såklart sjukskriven så det fick bli distriktarn. Vilket för omväxlings skull blev en ganska trevlig upplevelse. Hon lyssnade och tog till sig av vad jag hade att säga om hästen (istället för att bara vifta bort dessa saker som om jag skulle hitta på dom, som tyvärr många hästveterinärer verkar göra.....). jag förklarade att hon är omöjlig att ställa på boxvila då hon går upp i atomer om hon ska stå inne själv, att hon svullnar upp väldigt lätt vid skador, att sår läker väldigt långsamt och oftast bildar ganska mycket svallkött, samt att hon lätt får infektioner vid sårskador.
 
Hon ansåg att det bästa var att inte sy så att jag lätt kan spola rent såret varje dag och hålla efter svallköttet om(när) det kommer. Hon tyckte också det var jättebra om Feelia kunde fortsätta gå ute dygnet runt så hon rör på sig och inte står still och svullnar allt för mycket. 
På dagarna ska jag stryka på socatyl salva för att hålla flugorna borta. Och hon ska äta metacam och hipotrim i 4 resp 5 dagar för att förhindra infektion. Om hon inte får diarre för då kunde hon lika gärna klara sig utan medicinen tyckte hon.
 
Idag fick hon lite smärtstillande intravenöst och en omgåg pencillin intramuskulärt.
 
Så nu håller vi tummarna för att detta läker fint. Hon var väldigt snäll att tvätta rent nu ikväll iallafall. Dock tyckte jag det såg ut som en ficka under huden i alla fall när jag spolade med koksalt, fastän veterinären påtade runt åt alla håll i såret för att leta efter just det.

Min önskelista

Ja, tänk om livet verkligen kunde bli som man önskar sig. Än har det varit ganska lovande faktisk, och det ÄR ju bara jag som har makten att uppfylla mina önskningar.
 
# första "önskan" är en apotekarexamen, och med den ett jobb som håller den nuvarande/utlovade/förutspådda ingångslönen på < 30k som nyutexaminerad.
 
#En gård hemma där man kan bli så självförsörjande som möjligt. Åtminstonne på kött, jaga, slakta ett par lamm om året samt kycklingar vid behov. Det är grejer det, som det var när man var liten helt enkelt!! (det enda jag satte stopp för var kaninenera, när jag fattade att de slaktades o inte alls rymde varje höst ;) ) Både Gosegrisen och Lortegrisen slank ner fint även om det kändes lite konstigt att stycka sina djur på köksbordet å slänga i frysen. Fast jag är väldigt dubbelmoralisk här ändå, för även om jag kan tänka mig att äta mina djur skulle jag adlrig klara av att döda dom... och Feelia skulle aldrig komma på tal att äta upp!! FÅR man föda upp hästar för slakt i sverige, och om inte vem/vad är det som bestämmer att man får föda upp grisar, kor, får osv för slakt men inte hästar? Kaniner får vi ju föda upp för slakt men inte marsvin tillexempel....
 

#Att Feelia ska bli sådär 35 och få lov att vara frisk och välmående resten av sitt liv, och hinna med privilegiet att bo på egen gård långt ute i skogen med utevistelse minst 16 tmmar om dagen. 

#När jag blir gammal vill jag flytta till USA. Helst någon varm del. Timpa babblar dock om en ranch i montana eller nått liknanade, men det känns lite overkill att ha som pensionärsplan ;)

 
Och den viktigaste önskan av allt är så klart att dela allt detta med Timpa, (och att alla i min familj får vara friska och välmående och förbli den dom är och alltid ha varit)
 
Så, målen är satta nu får vi se hur långt vi kommer.
Har ju lyckats uppfylla några av mina tidigare livsmål redan, så några till ska man väl kunna klara av tycker jag!
 
RSS 2.0