Munsår

Min följeslagare sedan 23 år tillbaka. 
Mitt första munsår hade jag för första gången när jag var 5 år. På mitt livs första skolkort, givetvis. Nu var det nog nått år sedan sist. Ibland kommer det oftare, ibland mer sällan. 
 
Men vad ÄR det då? och hur kan det komm tillbaka på samma ställe varje gång? Passande mog läser vi immunologi just nu och vi har en uppgift på just herpesvirus. dessutom ska vi även ha en föreläsning om det, men den har jag tyvärr inte tid att gå på pga en kommande omtenta. 
 
Det finns två typer av herpes Simplex viruset, HSV-1 och HSV-2 som liknar varandra på många sätt. HSV-1 finns gelerellt sett "ovanför midjan" medan HSV-2 generellt sett finns "under midjan", men de kan förekomma på båda ställena.
Dess genom är så stort att de kan koda upp till 80 olika protein. Hälften av dessa medverkar i virusets reproduktion, och hälften av dom ser till att viruset kan interagera med värdceller och håller immunförsvaret "i schack". 
 
HSV kan infektera de flesta cellerna i människokroppen. HSV binder snabbt och effektivt till en proteoglykan (ett protein med en kolhydratkedja på, typ som en antikropp) och därefter till ett receptorprotein som finns på de flesta cellerna i korppen. 
 
Viruset smälter sedan ihopp med cellen och kan leverera sitt DNA in till cellkärnan. Viruset omprogrammerar alltså våra celler till att kopiera sitt virus DNA och bilda nya virus!
 
De nya virusen fortsätter att bildas tills cellen blir så full att den spricker. Detta leder till de vätskefyllda blåsorna, som alltså innehåller "cellgegga" och virus. Även kroppens egetförsvar leder till en snabbare celldöd i hopp om att omöjliggöra virusets reproduktion. 
 
Varje yta på kroppen har ett tillhörande neuron. HSV vandrar uppför neuronet som tillhär den infekterade kroppsytan och lägger sig latent i nervens ganglion (en "nervknuta"). Därför återkommer munsåret alltid på samma ställe. Detta sker oftast vid nedsatt immunförsvar vid t.ex stress eller sjukdom. Även UV B strålar kan trigga virusets replikation. 
 
Vi bildar antikroppar som känner igen virusets speciella glykoprotein. På så vis kan kroppen själv eliminera virurparticklarna. Detta fungerar bara utanför kroppens egna celler (där det finns antikroppar) inne i cellerna finns inga antikroppar som kan förgöra viruset, och viruset har därför kommit på att det är mer effektivt att förflytta sig från cell till cell istället för mellan cellerna. Genom att virusets DNA kodar för diverse "pluggar" och annat som stoppar cellens egna signalering om att den är smittad kan inte kroppens immunförsvar hitta de infekterade cellerna. genom att bilda latenta nfektioner i neuroner håller sig viruset gömt för kroppens immunförsvar även i vila. 
 
HSV-1 sprids huvudsakligen via saliv/kontakt med vätska från munsår (pussar, dricka ur samma glas osv). Det kan (förutom slemhinnan) även smitta tex fingrar om det finns sprickor i huden där.
 
 
I sverige har ungefär 75% av den vuxna befolkningen antikroppar mot HSV, dvs 75% av befolkningen har alltså någon gång haft en herpesinfetkion. Eftersom en förstagångsinfektion ofta kan passrea obemärkt är de flesta som bär på HSV latent i nervcelsganglierna omedvetna om det. 
 
I underutvecklade länder har 90% av befolkningen utvecklat antikroppar mot HSV redan vid 2 års ålder. 
 
HSV kan vara farligt när det orsakar ecefalit, dvs en hjärninflammation. Detta är ovanligt men förekommer på 2-3 personer av en miljon varje år (dvs ca 20-30 fall i sverige varje år). Oftast är det typ 1 som orsakar hjärninflammationen. Numera har dödligheten minska till 10-20% om antiviral behandling sätts in snabbt. Dock ger infektionen livslånga skador på hjärnan. Personer med återkommande infektioner tycks inte drabbas av hjärninflammation oftare än de som smittas för första gången (phuuh). 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0