Och idag lärde vi oss om kiss

Miktion var det bland annat på schemat idag dårå, och att lära sig hur man kissar är väl aldrig fel antar jag. 
 
Mest fasinerande(??) var ju njuren iallafall även om vi bara börjat läsa om den. Läste en del anatomi idag och fortsätter med hormonella mekanismer i morgon. 
 
Som alla säkert känner till filtrerar njurarna vårt blod och hjälper kroppen att hbibeålla dess kemiska balans. Det finns totalt 3 mil (TRE MIL) "rör" som blodet/primärurinen passerar i en människa. Vid varje hjärtslag går ca 25% av blodet till njurarna, och njurarna renar 1.2 liter blod varje minut.
 
Varje dygn filterars 180 liter vatten genom njurarna, drygt 500 gram Natrium, knappt 700 gram klor, 275gram bikarbonat 180 gram glukos och en hel del annat skröfs.
 
COOLT! 
 
I njurarna pressas all plasma ut ur blodet och det är den som utgör primärurinen. Sen har kroppen en massa fiffiga sätt att ta tillbaks allt som ska sparas. 
 
 
Nu ska jag åka o rida min fina lilla plupp, som var fin i fötterna idag igen. Hon har skrittats hela helgen och värmen har verjen försämrats eller förbättrats och den försvinner med samma intervall som tidigare efter bus i hagen. 
 
Däremot var vita faran halt idag. Hon var varm i höger framhov igår och fortfarande varm idag, med lite gallor lågt. Dessutom var hon "slö" i lördags och "lugn" i fredags - inte ett gott tecken på det där yrvädret tror jag. I torsdags fick hon nya skor fram och "reageade" lite när sömmen skulle i på häger fram, vi får hoppas på ett lätt sömtryck eller något i den stilen, men jag tycker att det borde ha kommit tidigare.... 
Dock var det ju det benet hon såg knackig ut på i vintras och som hon hade typ ½ grads hälta på de första metrarna efter böjprov tidigare i vår. Kanske nått som kommit fram nu när hon gått ordentligt. 
Det största problemet är hagarna - vi har verkligen hästar i alla vrår nu för att undvika leran. Hon och feela delar hage, men feelia valler järna på henne vid utfodring. Moonlight har ju iochförsig inget emot att stå inne själv, men det känns inte het optimalt med boxvila heller. fast innan vi vet vad det är ska hon å andra sidan inte gå ut i stor hage heller - hon brukar springa rätt så suktigt efter att ha stått i ruta och det är INGET jag vill att hon ska göra i 30-30 cm lera när hon är halt och vi inte vet vad det beror på!!
 
 
 
Lilla tokan som skulle göra träningspremiär med husse nu på onsdag <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0