there IS a difference

Japp, idag har vi lärt oss vad som (förutom Ykromosomen då) gör oss till man eller kvinna, eller vad vi känner oss som iallafall. 
 
I hjärnan finns en kärna (typ cellklump) som heter BSTc. Den är dubbelt så stor på män mot vad den är på kvinnor. Män som känner sig som kvinnor har hälften så stor BSTc som andra män. Kvinnor som känner sig som män har dubbelt så stor BSTc som andra kvinnor. Det finns studier som tydet tydligt på detta, studier som gjort både innan och efter ett könsbyte (för att eliminera chansen att den förändras under själva könsbyte med alla hormoner och så. 
 
I början av studien trodde man att detta kanske även hade med sexualitet att göra: typ att har man en liten BSTc så attraheras man av de som har stora oavsett om man är man eller kvinna. Några sådana samband finns alltså INTE, men det finns tydliga identitetssammangang! 
 
Vi har även lärt oss att vår könsdrift styrs av "dofter", men mest av synen. Någon som har samma transplantationsantigen som oss själva doftar på ett för likt sätt som vi tycker är avtändande - vi är för lika (funkar oftast ypperligt som njurdonator etc). En för stor skillnad i transpantationsantigen är inte heller något vi attraheras av - bäst föredrar vi tydligen avlägsna släktingar typ 4:e eller 5:e kusin, denna kombo anses mest reproduktiv ( Drottning Elisabeth och Prins Philip tillexempel). 
 
Kanska kul gubbe på föreläsningen idag proper men virrig. Har hen hel hög roliqa quotes från föreläsningen om förlossningen och dess hormoner - "som ni säkert känner till måste ju ungen ut nån gång, den kan ju inte stanna där för evigt" är en av dom ;)
 
deyga 18900 stannade räknaren på idag - promenerade både till och från stallet. 1,7 mil säger den att jag gått. Låter lite långt men det kanske det blir med allt knatande runt i stall, till buss, vagn och tåg osv. 
 
Jag ska nog ta den där med en nypa salt ändå. fast att den visar i princip lika mkt för lite som för mycket i mina "tester" verkar ju lovande iallafall. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0