Ännu en myt - I love it!!

det finns folk som på fullaste allvar intalar andra att man kan "detoxa" sig själv genom att dricka vatten, vilket faktiskt är helt omöjligt eftersom kroppen är skapt för att behålla samma koncentration av salter och dyligt hela tiden. Dricker du mer så kissar du mer - thats it! Det kommer inte att följa med salter och annat ut med kissen. 
 
Haha, föreläsaren (som forskar på njurar) vek sig nästan av skratt när denna "korkade" grejen kom på tal under seminariet idag - kul med bra föreläsare som har humor och faktiskt visar den!! 
 
Sedan har vi diskuterat en del om gastric bypass idag. Hur näringsupptaget påverkas osv, vilket det inte bör göra nämnvärt OM man äter en korekt och välbalanseras kost. Problemet med näringsbrist och annat som ibland nämns i samband med detta rör enbart patienter som fortsätter med samma dåliga kost som satt dom där från början - dvs läsk och andra onyttigheter. Vitamin tillskott kan ibland ges för "att vara på den säkra sidan"men bör fysiologiskt sett vara överflödigt. det enda som alltis måste ger som tillskott är järn, eftersom det tas upp i duodenum (dvs första biden av tunntarmen/tolvfingertarmen). Efter en gastric bypass passerar inge nföda genom den delen av tunntarmen längre, utan den del som är kvar av magsäcken kopplas direkt till jejunum ("mittersta" delen av tunntarmen).  
 
Så födan och hur den bryts ner och tas upp förändras inte nämnvärt, däremot förlorar vi en av kroppen viktigaste skydd mot främmande bakterier och ämnen - nämligen saltsyran i magsäcken!! Eftersom man tar bort hela nedre magmunnen vill man spara så lite magsäck (och därmed få en sån liten saltsyraproduktion) som möjligt för att minimera riskerna för magsår då all föda passerar direkt till tarmarna. 
 
 
Annars då? GRYMT trött idag - en riktig degardag. Hade bara 1½ timmes seminarie i skolan idag så jag borde verkligen ta vara på tiden som blir över av dagen till att plugga.... met tanke på att jag legat på latsidan en längre tid redan. Jag ligger i fas och blir lätt "bekväm" med det. eller bättrere sagt, jag har hunnit samanfatta alla föreläsningar under detta blocket men det betyder ju inte att jag kan allt som gåtts igenom för det....
 
I morgon börjar vi på den endokrina regleringen, alltså hormonell reglering.
 
 
 


Kommentarer
Mallan

Har ja aldrig hört talas om, att man kan detoxa sig själv med vatten.. Haha.. ja det förstår ja att det framkallar skratt.
Däremot så är det bra gjort av den som fråga om det var möjligt, med tanke på att många säkerligen sitter inne med massa frågor o är rädd för att ställa frågan o bli dumförklarad o risk för att bli utskrattad eller förlöjligad.

Intressanta faktan du kommer med. Mer av det TACK :)
Puss på re min lilla floina!

Svar: klart att JAG var tvungen att fråga detta, är så trött på allt sånt där "hittepå" som folk blir itutade ;)
Lina Karlstad

2014-03-27 @ 23:59:23
URL: http://troddedu.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0