Idag har vi lärt oss hur man bajsar... Enjoy!

Jo men visst, idag var det bland annat just defekation på schemat. Detta måste jag ju bara dela med mig av såklart för sånt är ju skitkul (!!)  ;)
 
Mass-movement är en rörelse o tjocktarmen som initieras av nervös enervering via ENS (det enteriska nervsystemet) som är en del av ANS (det autonoma nervsustemet). När volymen i magsäck och tunntarm ökar skickas det signaler till tjocktarmen att dra ihop sig. Mass-movement fyller på den nedre delen av colon, som har mekanoreceptorer i tarmväggarna. Mekanoreceptorer är jonkanaler som öppnas när cellen de sitter på sträcks ut. När detta sker kan en akionspotential skapas som leds vidare i den nerv som "hör till cellen i fråga" så att säga. Nervsignalen går upp till ryggmärgen där den koppas om för att gå ner till tarmväggen och den inre sfinktern (inre bajkontrollen) igen. Detta är alltså det autonoma nervsystemet och inget som vi själva kan kontrollera. När signalen når tillbaka till tarmen kommer den att krama ihop sig och samtidigt når signalen den inre sfinktern som kommer att slappna av.
MEN som tur är har vi vår Yttre sfinkter (yttre bajkontrollen) också som består av skelettmuskler och är alltså viljestyrd. Den svarar bara på signaler uppe ifrån hjärnan (corex) och vi kan alltså kontrollera när vi vill bajsa och inte ;)  
Kisseriet fungerar på samma sätt o det ska vi läsa mer om i morgon och i nästa vecka.
 
En annan intressant sak är att när vi är törstiga produceras fler aquaporiner (alltså vattentransportrör) i tarmväggens celler så att mer vätska ska kunna tas upp när man väl dricker.
 
Och tidigare i veccan har vi fått förklarat för oss att det inte alls "vattnas" i munnen när man tänker på mat utan att man i själva verket bara blir mer medveten om att det faktiskt är saliv i munnen. Det är ju inget man går omkring o tänker på annars... Att se/tänka/lukta på mat ger alltså ingen ökad salivproduktion!!! (men påverkar mycket annat i matsmältningsorganen).
 
 


Kommentarer
Malla

MYCKET intressant läsning :)
Visste inte om det där med att "vattnas i munnen"!

Svar: Nej, det finns många sånadär smågrejer som bara är myter - kommer inte på nån på rak arm just nu, men det är ofta man tänker "aha" och så blir man lite bitter på de okunniga småstadsskolorna som lurat i oss och våra föräldrar en massa bullshit ;)
Lina Karlstad

2014-03-20 @ 23:46:43
URL: http://troddedu.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0