Uteritt x 7

Jaa, det är inte mycket som förblir onämnt efter en dags uteritter på jobbet känns det som. 
 
Dagens höjdpunkt var ändå ungen som med beundran i rösten konstaterade att jag minsan har en äkta häst. Och brun var den ju också till på köpet, Det kunde ju bara inte bli mer "äkta". Höll på o garva ihjäl mig!!!
 
En av gruperna fick galoppera för första gången idag - lyckan var såklart total. 
 
Tänk vad lätt det är att lära ungarna galoppera utan så skitnödiga chafer som vill vara alla till lags.
 
1: Se till att ungen kan sitta ner i sadeln både med och utan stigbyglar i skritt OCH trav - det är lixom kriterie ett, kan de inte det kan de inte rida i galopp heller. 
2: De ska behärska hästen utan tät samt klara av att rida överhångar halt-skritt-halt och halt-trav-halt med och utan stigbyglar - kan de inte det hur ska de då kunna stanna om de tappar stigbygeln??
3: Se till att ha juste ponnyer/hästar som ställer upp och inte hittar på bus. Bättre att det går för långsamt än för snabbt ;)
 
Med denna "metoden" behöver man inte springa med ungarna i två terminer och man slipper även barn som blir skrämda/känner sig osäkra. de provar ett par gånger ute, sedan på en långsida och vips så galopperar de snart alla tillsammans. 
 
På det andra jobbet är alla hästar väldigt välskolade och lydiga (och eleverna lite äldre) så där får de börja med att fatta galopp från skritt istället för att jaga in hästarna i någon slags galopp. 
 
Jag går alltid upp till grustaget med de som ska börja galoppera. Vi har snälla ponnysar (läs lata) så det funkar utmäkt. De rider utspridda på en stoor 8 med en "galoppbacke" där alla duktiga grupper brukar galoppera uppför. När de ska trava uppför "råkar" hästen ta typ 3 steg i galopp innan den inser att den inte måste. 99.99% av alla ungar blir överlyckliga för att de äntligen ha fått prova galoppera eller för att de inser att det inte alls var något farligt. Sedan berömmer man och övertygar tidigare tveksamma barn om att det där var väl inga konstigheter! Så får de skänkla på lite extra o galoppera några steg uppför backen nästa varv också. Istället för att måla upp ÅÅÅÅH idag ska vi GALOPPEEEERA och de ska sitta där med klump i magen och undra hur det ska gå, så "råkar" det bli galopp. Man slipper mååååååånga tårar och myyyyyyyycket gnäll på att låta det ta sin tid och ha eleven redo för sin uppgift. Istället för att ungen ska galoppera till varje pris för den har fått för sig att den vill det. Slutar ofta med krokodiltårar och ungar som är skrämda en lååååååång tid framöver. 
 
 
Ikväll blev det lite pyssel i stallet. "Ryckte" manen med min nya trimkniv, vilket tydligen var aningens vassare än den gamla.... 
 
3:e hacket träffade en artär precis ovanför nageln och ville inte sluta blöda så efter lite kladdande i manen gav jag upp för idag. Får väl se hur fingret mår imorgon för när det slutat blöda tvättade jag först hästens rumpa och sedan putsade träns. Jag får se det lite som ett "vetenskapligt experiment".


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0