Vad är kondition?

Kondition är förmågan att förbränna syre!! (kan betecknas VO2MAX, dvs volymen syrgas som maximalt kan förbrännas i ens kropp)
 
För att kroppen ska orka jobba måste den bilda energi, det gör den lättast av Kolhydrater i form av glukos (och glukogen som är kroppens glukoslager). När energi bildas i cellerna krävs det glukos och syrgas, som tillsammans bildar energi, koldioxid och vatten. För att göra detta av en kolydrat (glukos) krävs det en syrgasmmolekyl och det bildas en koldioxidmolekyl och en vattenmolekyl. Det krävs alltså ett 1:1 förhållande. 
Ska kroppen istället använda fett för att bilda energi i cellerna krävs det 140% mer syrgas. 
 
För att kroppen ska kunna öka sin energiprouktion kommer andningen att förändras, både andningsdjup och andningsfrekvensfrekvens (antalet andetag) ökar. 
 
En otränad person andas i vila ca 6 liter luft i minuten. ( 0.5liter per andetag och ca 12 andetag/minut). Vid maximal ansträngning andas en otränad person ca 60 liter luft i minuten, fördelat på 30-35 andetag. En tränad person andas ca 100 liter i minuten vid ansträngning, men tar fortfarande bara 30-35 andetag. Andetagets storlek blir alltså större hos en vältränad person.  
 
Syret vi andas in transporteras via blodet ut till musklerna. Hjärtats slagvolym (mängden blod som pumpas ut) förändras inte jättemycket, men frekvensen (antal hjärtslag) förändras. 
 
En otränad person i vila har en hjärtminutvolym (dvs hur mycket blod som pumpas ut på en minut) på 5liter. Slagvolymen ligger på ca 70ml blod och frekvensen på ca 70 slag/minut.
Vid ansträngning har en otränad person en hjärtminutvolym på 35-40 liter blod. Slagvolymen ligger då på max 85-90ml och pulsen på max 200slag /minut, vilket är pulstaket - högre puls än så får vi inte.
 
En tränad person i vila har fortfarande en hjärtminutvolym på 5l/min, men en slagvolym på 140ml och en hjärtfrekvens på 30-35 slag. Vid ansträngning har den tränade personen en hjärtminutvolym på hela 35-40 liter (istälet för 20 liter som den otränade) och en slagvolym på 150 ml. Hjärtfrekvensen ligger fortfarande på 200 (mer än så kan man ju inte ha). Eftersom en tränad person har en fördubblad slagvolym krävs det bara halva frekvensen i vila (därför har en vältränad person lägre puls). De har alltså både ett större utflöde av blod OCH ett större spann att öka frekvensen med: De kan ju öka pulsen från 30 till 200 istället från 70 till 200 som den otränade). 
 
Att nå dessa maxvärden krävs 5-6 års träning på elitidrottsnivå....... ;)
 
När man är otränad ska man inte träna hårt mer än 2 ggr/vecka eftersom kroppen har en återhämtningsperiod på 3-5 dagar i början. Tränar man oftare än så kommer inte kroppen hinna med att återhämta sig och musklerna kommer att brytas ner istället för att byggas upp (man blir alltså svagare/mindre uthållig om man tränar för hårt och ofta i början). Därför ska man lyssna på kroppen, känns det tungt beror det antagligen inte på att man är lat just den dagen, utan att kroppen helt enkelt inte är redo, den har inte hunnit laga sig själv tillrädkligt mycket!! 
Trännig bryter ner kroppen och efter träningen kommer kroppen vara tvungen att först få "vila upp sig" (dvs reparera de skadade musklerna och göra dem starkare/effektivare) innan man kan påbörja nästa träning. Annars kommer kroppens muskler att brytas ner och vi blir svagare istället för starkare/uthålligare. Ett välkänt uttryck åtminstonne i hästvärlden är att "vila bygger muskler". I lagom mängd då såklart, går det för långt mellan träningarna och kroppen har hunnit ur återhämtningsfaden är man tillbaka på ruta ett igen. 
Längre/tuffare belastning ger längre återhämtning. en otränad person har en återhämtningsperiod på 3-5 dagar efter ett hårt trännigspass. Därför bör alltså otränade individer inte träna hårt mer än 2 ggr/vecka för att bli starkare/mer uthålliga. 
 
Blodtrycket då?? 
det systoliska blodtrycket kommer att stiga kraftigt i början innan aorta klarar av att vidga sig så mycket som det behövs. 
Det diastoliska blodtrycket bestäms ju av flödet OCH motståndet det möter. Flödet ökar ju såklart, men eftersom kroppen vill lämna av syre så snabbt och mycket som möjligt till musklerna,samt plocka upp så mycket koldioxid som möjligt så kommer blodkärlen i alla kroppens muskler vara så karftigt utvidgade att det diastoliska trycket förblir konstant eller till och med sjunker lite. (blodet får mycket mer plats att vara på)
 
Ju mer vi jobbar desto lättare släpper syret från hemoglobin i blodet. I vila använder vi bara 25% v allt syre som finns i blodet, så vi har stooooora reserver (minskad lungkapacitet orsakad av tex rökning märks därför aldrig "innan det är för sent"). Varje hemoglobinmolekyl binder 4 st syrgasmolekyler. Ju fler syrgasmolekyler som lossnar detso lättare lossnar de som finns kvar. 
 
Det är inte bristen på sygas i blodet som stimulerar en ökad andning vid tex träning, utan mängden koldioxid som transporteras i blodet från vävnaden till lungorna. För att bli av med mer koldioxid måste man andas fortare. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0