En mäktig kvinna

http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/en-landslagsledare-med-kunskap-och-humor.htm
 
Ja, en väldigt respektingivande individ - på ett bra sätt! Alltid rena, stilfulla kläder och väldigt kloka åsikter om saker och ting. Vi hade henne i munderingskännedom, longering, häst vid hand och "hästvård" dvs rycka man, knoppa, klippa svans och öron osv på ett korrekt sätt. 
 
Munderingskännedom var såklart lite extra intressnat, speciellt när vi kom till det där med martingal... vad gör hästen för att komma undan obehag? Jo den drar sig undan! Vad har då en löpande martingal för inverkan? Jo: när den skapar tryck i munnen kommer hästen att dra upp huvudet!! Samma tänk när det gäller kedjegrimskaft under hakan, rycker du o skramlar i det kommer hästen dra upp huvudet ännu längre. 
Just hennes utlägg om den löpande martingallen och hur den i från början var framtagen för att "få upp huvudet" på hästarna inne på hoppbanan var intressant!
Nej, det fick vi inpräntat i våra huvuden att hästar som drar upp huvudet ska man ha en fast martingal på. Under den tiden den korta tiden som den håller på med det!!! Sedan, när ryttaren kommit till ridning och/eller hästen har lärt sig känna efter i vilken position det är skönast att bära upp sin ryttare ska den av direkt. Den är dessutom snällare än en löpande martingal då den ger ett mjukt/fast/stadigt stöd och INTE inverkar i munnen. GIVETVIS ska den vara väl tillpassad, men det gäller ju all utrustning! Den ska inte inverka alls på hästen så länge den går i en fri men "korrekt" form. Det är först när huvudet åker upp som det ska ta emot. Den ska kunna sträcka ut halsen i princip helt framåt/neråt. En fast martingal används givetvis aldrig som en inspännigstygel för att fixera huvudet i en påtvingad form, utan ska enbart hindra hästen från att dra upp huvudet/knocka ryttaren.  
 
Ännu mer intressant är det när man börjar fundera vidare på VAR ideer kommer ifrån... Självklart kan hästen såklart inte dra upp huvudet hur högt som helst med en löpande martingal heller, den sitter ju i tygeln. Så indirekt ger den ju samma funktion, men med tryck/stumma ryck i bettet istället för ett fast tryck på nosryggen. Dock kan jag hålla med om att den funkar på vissa hästar, tex en som blir stressad och enbart går och bråkar emot en fast martingal/halsförälngare etc, men som rättar sig efter den istället för att gå och "hänga i den" via bettet... Sen anser jag givetvis att man inte ska hoppa på fast martingal!! 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0