Visste ni?

"Förr" i tiden (läs 10-20 år kanske) höll man patienter efter hjärtinfarkt i strikt sängläge eftersom man tyckte att blodtrycket stiger så i samband med rörelse.
Det man inte tänkte på var att anledningen till att hjärtfrekvensen ökar vid rörelse är ju för att musklerna behöver mer syre. I samband med detta kommer kärlen i musklerna relaxeras för att enklare ta upp och lämna ifrån sig näringsämnen och slaggprodukter, så blodet möter inte samma motstånd. Trots att hjärtfrekvensen och slagvolymen ökar kommer det systoliska blodtrycket ligga på det samma alternativt minska lite eftersom blodet inte möter samma motstånd längre.
 
Värre är det med stress, för där kommer det systoliska trycket att öka eftersom det inte sker någon relaxation av kärlen (hjärtat möter ett större motstånd). Därför ordineras numera alla patienter att röra på sig så fort som möjligt efter en hjärtinfarkt för att undvika den stress som lätt kommer krypandes när man vet att man varit nära döden och inte FÅR kliva upp ur sängen osv. Bättre att lulla runt i koridorerna med sina pissetofflor, sjukhussärk och ställning med slangar alltså ;)
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0