once again

Jo men visst vet ni. Var ju hos tandläkarn för nån månad sedan och som jag anat var det en hel del som skulle göras. De lovade dyrt och heligt att givetvis kommer bedövningen ta denna gången (vilket den inte gjorde när den första tanden som förstörts av degerfors folktandvård skulle dras ut 2005).
 
Så i måndags åkte jag till tandläkarn med gott mod. Jag har (eller hadde rättare sagt) inga problem med att gå till tandläkarn. Eftersom jag har ganska dålig tandkvaité har jag lagat hål åtskiliga gånger under min uppväxt utan probem. Visst är det inte speciellt skönt att få bedövning, men efter det känner man ju inget! Förutom sist då, 2005 då bedövningen inte tog.... Men det är ju ett tag sedan och de otrevliga minnena har bleknat. Och dessutom garanterade ju denna tandläkarn att bedövningen skulle ta!!! 
 
Lägger mig i stolen, de sticker och tunga o läpp försvinner. De börjar borra och AAAAJJJ! Jag skojar INTE va ond det gjorde! Fick åtskilliga sprutor men inget hjälpte. Maxdos över allt!!
Till slut var halva gommen, svalget, tungan och kinden helt borta och det gick knappt att svälja - mycket obehagligt och stressande när man ligger på rygg. Det rann lixom i vrångstrupen stup i kvarten. 
 
Tror ni bedövningen hjälpte? Neej då. Det enda som hände var att jag inte kunde prata längre. Otroligt svårt att göra sig förstådd utan gomm, svalg, tunga och läpp kan jag lova. Även detta var sjukt stressande faktiskt!
Då säger tandläkarn att det nog funkar om vi bedövar direkt in i pulpan i tanden. Visst, gör vad som helst tänkte jag, men hur fan ska ni komma in dit då?? 
Jo, de borrade sig in. Trots att bedövningen inte tog. Under denna procedur hör hag tandhygienisten utbrista "oj, nu är hon arg" så ögonbrynen och deras förmåga att uttrycka sig var det då inget fel på iallafall.....
 
När de väl kunde trycka nålen direkt in i tandens innre slutade den faktiskt att göra ont och den kunde dras ut. Ingen jättekul upplevelse i sig, men ack så befriande när man äntligen inte längre känner något!! 
Så skulle tanden brevid lagas också. Borren kör en gång - ingen känsel. jag ligger på helspänn och väntar på nästa. Sen kör den en gång till - känns fortfarande inget. FAAAAN VA SKÖÖÖNT!!!!! Jag slappnar av och tänkar att nu äntligen kommer det gå vägen, jag kommer få det här gjort idag trots allt. Nästa kör med borren kommer känseln tillbaka..... och DÄR satte jag stopp för dagen! 
 
Nästa gång ska jag få lugnande innan, trots att jag varken var rädd eller stressad. Tydligen kan även kontrollbehov påverka hur bedövningen verkar och är man lite "borta" kan man ju inte tänka på och analysera allt. De frågade om jag har kontrollbehov (eeeh, ja det är väl ett ganska milt uttryck). Även inflammation kan göra att bedövningen inte tar som den ska. 
Mer info än så fick jag ju såklart inte....
 
Så nu ska här forskas!! Det är väl själva fan att man alltid ska få göra allt själv när man vill veta någonting. Att man alltd måste kunna allt!! Det är en jävla tur att man inte är sjuk!! Eller är det bara vi med maniskt kontrollbehov som känner såhär?? (eller var säger du Sanna ;) )
Så, trots studieuppehåll sitter jag åter igen på vår kära "pubmed" (databas med medicinska articklar) och lusläser articklar och studier om diverse ansestesier osv. Och tro det eller ej, men jag börjar bli lite klokare rårande bedövningen i alla fall. Det hjäper att det är just nervsignalering jag tentade för knappt 2 veckor sedan kan jag lova! 
 
Men nu har ett nytt orosmoln blossat upp: Det där med lugnande medel innan bedövning och ingrepp... hjälper det verkligen anestesin att verka bättre fysiologiskt sett, eller gör den mig bara så borta att jag inte kan protestera när det gör ont, och "glömmer" det obehagliga när den sedan släpper??? Det spörs att ta reda på! 
 
____________________________________________________________________________________________
 
 
De får EN chans till på sig - sen kräver jag en remiss till specialisttandvården med narkos. För som de själva sa (efter avslutad behandling) "Det SKA inte göra ont att gå till tandläkarn........"
De kan få prova att göra den här vanliga lagningen på måndag. OM det nu går att få bedövningen att verka.
Med lugnande och sedan bedövning. 
 
Det räcker med 2 utdragna tänder med mycket bristfällig bedövning. En rotfylning utan full bedövning kommer INTE på frågan! Och de lär ha en jävligt bra övertalningsförmåga om de ska få mig att ens prova igen utan narkos!  Å andra sidan kan man ju inte tacka nej till chansen att prova narkotikaklassat preparat under fullt lagliga och förhållandevis säkra omständigheter ;)
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0